Sunday, July 29, 2012

Bila nak Maju kalau...

Bismillahirrahmanirrahim.


bila nak maju kalau mempelekehkan bangsa sendiri.

budak : ye pakcik.
pakcik : digi sepuluh. masukan terus.
budak : maaf ye. sistem ada masalah sikit. guna kad boleh? (sambil senyum ikhlas)
pakcik : boleh lah. tapi kau masukan.
budak : err, saya tak reti masukan. lagi-lagi digi. saya tahu masukan celcom dengan maxis je. (sambil mencuba untuk memasukan kod-kod yang tentera di kad topap)
pakcik : engkau kalau kerja dekat kedai ni kena tahu semua ni. macam mana kerja kalau tak tau buat. baik duduk rumah aje.
budak : tapi saya masih baru lagi pakcik. kena banyak belajar.
pakcik : kalau baru kena tau semua ni. kalau kerja dekat bengkel pun kena tau semua. 
budak : tapi, kalau tak kerja. menganggur nanti.
pakcik : kalau menganggur. cari kerja.

perbualan tamat di situ sahaja. setelah budak tadi tu berjaya memasukan nilai topap digi.

dalam hati budak tu pun berkata.
haish nak je cakap.

budak : pakcik. pakcik nak ke tengok anak bangsa pakcik merempat. menganggur kalau nak cari kerja kena bidang yang dia tahu. dekat syarikat, tempat mana-mana pun bagi peluang untuk belajar dahulu baru diserap masuk menjadi pekerja tetap....

dan budak tu membebel.. bla.. bla.. dan bla.. bla.. bla..

tangan di bahu, mata jeling atas.. eh!

MyLittleNote :: oh! itu cuma sekadar cerita yang direka sahaja oleh Hanamiko Sakura. muehehe!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, July 27, 2012

New Style Doodle...

Bismillahirrahmanirrahim.

alhamdulillah. genap seminggu kita berpuasa. sekejap je masa berlalu. pejam celi pejam celik. lagu raya sudah berkumandang di stesen-stesen radio. pejam celik pejam celik. dah raya. eh! 

hari ni tak tau lah kenapa aku bersemangat nak buat dodol. err, bukan dodol nak buat kuih raya. buat doodle sebenarnya :D tapi kali ni style baru menggunakan microsoft excel. thanks kepada Nurdani atas tutor yang di berikan :D sangat simple dan berpuas hati bila menggunakan excel. (nanti lama-lama PS aku akan tinggalkan gara-gara terlampau suka menggunakan excel. hehe, jangan merajuk ye PS :P aku akan bertandang bila nak edit photo)

tadaa! tak ada kaki sebab M dah timbul. keh3 :P

tak chomel pun. aku buat ni pun hanya suka-suka. tak ada kaitan yang hidup atau yang mati. eh! 

MyLittleNote :: hari jumaatlah. yok! mari sama-sama baca surah al kahfi.. dan banyakkan berselawat.. :D (entri hari ni sebelum berangkat pergi kerja. mudah-mudahan tak jatuh motor hari ni. amin~) jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Thursday, July 26, 2012

Susahnya Mau Tidur...

Bismillahirrahmanirrahim.

sejak dua menjak ni tak tau lah kenapa tak boleh tidur. balik kerja pukul 22:45 terus hadap tv. hehe. malam tadi sempat tengok cerita thriller korea. tajuknya 29 February. kakchik kata tak faham. aku kata faham. *sambil tersengeh-sengeh* tulah. orang yang rajin baca novel Ramlee Awang Murshid memang akan faham bila tengok cerita berunsur thriller. (ye ke? memandai je aku ni -.-)

kepala pun sudah mau pening. kekurangan tidur kah? ke terlebih tidur? err.. pagi tadi habis aku kena belasah dengan Hazem-chan. aku yang sedang enak-enak tidur kena 'smack down' dengan dia. alahai anak buah ku sorang ni. kang akcu cubit-cubit nanti.

woot.. woot.. woot (bunyi burung hantu) aku sudah jadi burung hantu. tak pun jadi haiwan-haiwan yang aktif di malam hari. eh! hahaha. abaikan saja. malam aku segar bugar. siang aku mengantuk. dekat tempat kerja pun bosan membuatkan aku mengantuk tahap gaban. 

yang pastinya. rupa aku bukan macam ni kalau tak boleh tidur.
[credit to google]

MyLittleNote :: bulan depan keluargaku akan mula sibuk.. till then. jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, July 21, 2012

Salam Ramadhan...

pagi2 indah yang sunyi. senyap dengan bunyi cengkerik. krik.. krik.. krik.. pabila memandang langit. kosong. kosong bak kata najwa latif. bintang pun tak ada. macam mana nak nyanyi lagi twinkel twinkel litel setar? jam menunjukkan waktu untuk tidur. walaupun agak lewat kerana diri ni sudah merasakan seperti burung hantu. tidur pun tak menentu. makin sukar nak tidur awal. kalau tak tidur awal takut sahur nanti terlajak. terpaksa menggunakan brek emengenci. strittt~ (alamak! bunyi tak jadi sudah :P)

eh! aku ni kenapa la. berangan nak jadi penulis tapi karangan terabur. tak bombastik betul! tak best! tak releven! tak syok! tak segala tak. tak!

maaf. abaikan repekan aku.

salam ramadhan al mubarak! :D seronok. happy sesangat dapat jumpa ramadhan balik. syukur alhamdulillah. niat hati nak solat terawikh penuh tahun ni. tapi, apakan daya. kita yang merancang Allah yang menentukan. kerana aku sudah bekerja. terpaksa buat solat terawikh sekerat. :( sobs.. tapi. tak semestinya solat terawikh hanya satu2nya amal ibadat dalam bulan puasa. lain2 pun boleh buat. :D 

bila diingatkan kembali. tahun ni pestime aku tak berpuasa sebagai seorang skul studen. dah tak ada tadarus bersama kawan2. dah tak ada sambut khataman al-quran dekat sekolah. pas tu dapat bunga telur isinya gula2. yang ehem2 sibuk bawa gula2 tu lari masuk tandas. yang nakal2 tu sibuk nak pura2 makan gula2 tu. haish! kenangan zaman sekolah.

[credit to google]

MyLittleNote :: salam ramadhan sekali lagi. ampunkan segala kesalahan ku sepanjang daku sebagai seorang blogger. andai menguris perasaan. menguris kad gores atau kad topap. eh! hehe. ya! lupa nak pulak. selamat menjadi sebahagian pelajar universiti of ramadhan. semoga kita mendapat dekan dan gred segala ujian, cabaran di universiti ini. :D


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Thursday, July 19, 2012

Pabila Bola Bergolek...

Bismillahirrahmanirrahim.

hari ahad yang lalu. (ya! sikit2 hari ahad. sikit2 hari ahad. tak ada hari lain ke nak cerita? sebab hanya hari ahad je off day untuk aku -.-) office kakak buat pertandingan bowling. antara peserta dari family kami ialah abe RH dan kakchik. aku? huwaa~ kakak tak masukan pun :( tapi, apa pun.. aku curi2 main. bagi wakil kakchik la. :D 

suasanya agak happening dengan kerenah kawan2 opis kakak. kitaorang main enjoy2. memula tu agak gemuruh juga lah. tengok mereka2 semua ni nampak macam pro. tak sangka. pro2 mereka, ada juga masuk 'longkang'. hehehe (termasuk aku lettew :P)

cer teka pusat bowling mana ni?

selama aku main bowling ni. pestime aku dapat strike. 2 kali pulak tu 0_o woha! (jakun sikit :P) yela, main pun macam tu je. main baling2. tak pro betul. hampeh -.-

walauapa pun, group kakchik yang diwakilkan oleh aku menang tempat ke-3. manakala group abe RH mendapat tempat ke 13 ke 14 ek? lupa pulak.. -.- hehehe.

MyLittleNote :: 2 hari lagi :D


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, July 18, 2012

Giveup...?

Bismillahirrahmanirrahim.

alhamdulillah. dah dekat 2 minggu aku bekerja. mula2 kerja tu ingat nak berhenti. sebab ada ler 2 atau 3 cabaran yang aku rasa fail. last2 kena marah dengan ibu. adeh~ ibu ku sayang ni.. berkat nasihat ibu, supaya jangan berundur dengan segala cabaran serta pergi bekerja niat lillahitaala. alhamdulillah. aku makin semangat nak pergi kerja. kalau tak kompem dah kena bebel dengan ibu. keh3. bos pun baik. tapi aku segan la, sebab bos aku tu lelaki. :face75:

yaa~ otak aku pun dah mula memikirkan tentang jenis2 phone. blackberry la, samsung la, nokia bla bla bla.. itu lah cabaran yang harus aku tempuhi. kena jual phone. sedangkan aku bukan pandai sangat nak jual mende alah ni. tentang handphone2 ni bukan aku tau sangat. yang aku tau pasal komputer. keh3

MyLittleNote :: entri kali ni patutnya aku nak story menda lain. tapi disebabkan aku malas nak edit gambar. so, aku cerita menda lain. :10:


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, July 14, 2012

Festival Floria

pada satu pagi di hari ahad. (eceh.. gaya macam nak mendeklamasi sajak je) kakchik dan ibu sedang bersiap2 nak keluar rumah. aku. sebagai budak hingusan pun ikut dengan muka tak tau malu. laa~ rupa2nya pergi Putrajaya. ada festival floria. ibu yang gilakan bunga-bungaan tak adalah tamak sangat nak borong semua pokok kat sana. urm.. boleh tahan cantik semua bunga2 yang dipamerkan. hatiku teringin sangat nak petik, tetapi dihalang oleh ibuku. hehe. ampun bondaku, patik hanya bergurau je ;P akhirnya, kami berjaya membawa pulang sepokok pokok jagus, dua pokok bunga orkid berwarna kuning dan oren kemerahan.


sambil menunggu proses pembelian antara ibu, kakchik dan tauke kedai.

menjadi favorite aku. Nihon!!

tak ingat la dari negara mana ni. -_-

dinding gua ini di buat daripada botol2 plastik. menarik!

landskap dari majlis perbandaran johor bahru tengah (MPJBT).
dapat sekali penanda buku diperbuat daripada daun getah ^^

laluan ini ibarat suasana musim aki. err, I mean luruh ;P
tak sangka. ada pokok sukun di situ. O_o

apa motif aku tangkap gambar ni ek? (garu kepala)

seni ni memang kretif betul. teringin nak mencuba membuatnya.

boboiboy! jangan sampai aku nyanyi lagu tema boboiboy sudah.
heish. macam budak2 aku ni :P

sunset dari dalam masjid besi.


siapa orang utaraq, tu dia! hahaha! (koya nak cakap utara tak jadi. keh3)


finish! 
bot semua ada dalam 15. hanya itu saja yang sempat aku shoot gara2 battery camera dah habis. heish!
aku tak nak tempek banyak2. gambar aku semua tak cantik. nak lagi cantik terjah sini dan tekan sini. nak tengok gambar bunga api. klik sini.

serius aku tak tau ada festival ni. bila tengok jadual aktiviti. laa~ hari tu hari terakhir festival. bila belek lagi. yeay! ada pertandingan bot cahaya. apa lagi, buat muka comel yang tak berapa nak comel ni paksa ibu dan kakchik balik malam. kalau tak dah balik petang dah. tapi dengan syarat. aku kena jadi tukang urut mereka. tak tahan. kaki penat + lenguh gila. >_<

MyLittleNote :: macam dekat I-City bila waktu malam. banyak lampu lip lap lip lap. putrajaya presint 2.. we meet again.. berkat tengok landskap cantik2 ni. tetiba nak ambil course seni bina landskap..

p/s : maaf kawan2. tak sempat nak terjah teratak korang la.. yang sempat aku terjah tu. alhamdulillah! happy blogging ^_~ jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, July 4, 2012

First Day of Work...

Bismillahirrahmanirrahim.

sepatah kata permulaan. minta maaf sebab menghilangkan diri tak bagi tau. hehe ;P anyway, malam ni aku dah start kerja. kerja biasa2 je dekat kedai phone. memang agak mencabar lah. maklumlah, malam2 cenggini memang ramai customer beli top up. Alhamdulillah. kerja kali ni dapat bos yang baik. err, pengalaman bekerja tahun lalu agak mencucuk-cucuk memori pengalaman bekerja kali ni. fuhh~ (lap peluh meleleh dekat dahi) takut pengalaman bekerja kali ni terjadi lagi macam pengalaman bekerja tahun lalu. glup!

ok. by the way, malam ni aku agak sedikit panas, takut, gelabah, err.. apa lagi ek? apa2 je lah. yes! of course budak first time kerja ni agak menggelabah sikit dan timbul perasaan takut. dan yang paling penting tu takut sebab kedai phone selalunya lelaki yang rajin datang. tengok! first time kerja aku dah kena ngorat. haish~ mula2 aku agak takut lah. lama2 malas nak layan. dia dok tanya ada pesbuk tak... ada phone tak... dan aku jawab acuh tak acuh je lah. aku cakap tak ada pesbuk. dah lama deactive. minta number phone pulak. aku diam je. padahal dalam hati dah menggelegak dah ni. nak menangis kot. aku yang bertudung labuh ni pun kena ngorat. haish~ sabar je lah. nasib baik orang yang ngorat aku tu aku kenal. hormat dia. kalau tak............

aku dah cakap awal2 ni. lepas ni aku dah jarang online. hapdet blog la, status pesbuk la. maklumlah. dah tak jadi penanam anggur terhormat. kalau dulu ye lah. ok lah. nak beli cincau. kihkihkih....

MyLittleNote :: gara2 kerja, malam ni aku tak dapat buat malam nisfu sya'aban. Alhamdulillah. sempat pun buat ;)


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...