Saturday, June 10, 2017

Escape to Penang!

bismillahirrahmanirrahim

sebenarnya trip ni tahun lepas, cuma aku memang takda masa ke buat-buat takda masa nak story mory dekat blog? ahahahha. kadang writing block juga.

____________________

MEI 2016

kawan aku si Khal ni dia teringin nak travel sama-sama sementara dia bergelar bujang sebelum naik status menjadi Puan. banyak kali dah dia ajak. tapi aku buat tak tahu je la. takut nak bagi keputusan sebab kadang perancangan kita ni bukannya betul sangat. perancagan Allah itu yang lebih berkuasa. dan akhirnya aku beri keputusan muktamat yang kita akan pergi travel. stress punya pasal. dah lama juga tak travel sejak habis belajar. dulu zaman belajar ye la merantau sana-sini. tu yang best zaman belajar. zaman kerja ni nak merantau asyik fikirkan tentang kerja yang tak habis-habis. sigh!

oh ya, Mei tu memang bulan dimana kami travel bersama. aku ingatkan berdua je, rupanya ada member STPM dia join sekali. hehhhhhh. aku jadi awkward pulak tetiba sebab yang ikut tu lelaki. planning semua Khal yang buat. jadi, dia cari list of budget hotel in Penang dan usha juga hotel mana yang ada amazing deals. tapi aku cakap dekat Khal prefer guest house. cari je la murah-murah cincai-cincai asal boleh mandi dan tidur. hahaha. backpackers sangat. asalnya aku ingat nak guna flight je balik. tapi tiket flight mahal. hahahaha. sudahnya naik bas je lah pergi balik. teringin nak naik flight. tak pernah kan. hewhewhew. 

banyak juga la transport yang kena guna. naik bas dari Klang Sentral ke Butterworth, kemudian jalan kali pergi jeti untuk naik ferry pulak. dekat stesyen Butterworth tu memang dekat dengan stesyen KTM dan jeti. so anda boleh datang ke Penang dengan pelbagai cara. cara paling jimat mesti lah naik bas even lambat sikit. kemudian boleh fefeeling naik kenderaan laut pula. jangan risau kepada mereka yang belum pernah naik ferry. dia tak bergoyang macam naik ferry kecik tu. so bagi yang mabuk laut jangan risau okay.



bila sampai jeti dipulau tu terus jalan kaki ke stesyen bas. kat situ boleh naik rapid penang dan pastikan bas yang kita ambil tu betul. takut salah pergi dan sesat. kan naya nanti tak pasal-pasal sampai ke tempat penginapan lewat. dalam perasaan awkward tu, rupanya ada hikmah juga member Khal ikut sekali. rupanya dia dah travel dekat Penang rupanya. nowonder dia tahu nak naik bas mana satu.

oh, tempat penginapan tu kami ambil keputusan stay di guest house. apa yang best ni guest house ni dia ada sediakan 3 jenis bilik rasanya. 1 jenis macam dorm. yang ni best kalau kita pergi travel ramai-ramai macam travel satu kelas. kongsi bilik air la tapi. yang tak best dia tak private. jika kau travel dua tiga orang better jangan pilih dorm sebab dia open dan campur lelaki perempuan. kalau dorm confirm la guna kipas syiling. takdanya nak guna air-cond. hahaha. jenis lain pulak tak silap, bilik. tapi takda toilet dalamnya. yang tu pun kena share even agak private biliknya. hahaha. and the last one bilik yang private ada toilet sendiri. yang ini jenis yang ada air-cond. yang bestnya guest house ni ruang tamu atau dapur. semua kena share la dengan tetamu-tetamu yang lain. dapur tu jangan risau kita boleh guna. beli je bahan-bahan lepas tu main masak-masak. jimat kos makanan disitu.




oh ye, bebel panjang ni sebenarnya travel kami cuma 3 hari saja. hari pertama sudah kecapekan disebabkan travel jauh right. petang tu kami menikmati sunset ditepian pantai. tengok orang main abseling rasa nak main je. tapi tu laa, takut lari bajet pulak. hewhew. lepas tu window shopping dekat pasar malam berhampiran dengan tempat kediaman.

hari kedua.
takda plan pun nak terjah Escape. memang fees dia agak mahal. dapat murah kalau kita book guna online. bagi aku memang tip top la Escape ni. dah aku ni jenis kaki advanture sports. hampir semua permainan aku main. tak puas tapi akan datang lagi inshaAllah. waktu tu main dari pagi sampai ke tengah hari. haus dan perut lapar. cafe dekat situ memang ada, tapi bagi mereka yang travel bajet kecik ni tak digalakkan makan kat situ sebab mahal. hahahaha. bagi aku Escape is the best!

petang tu lepas zohor jalan-jalan dekat Georgetown pergi Padang Kota nak cari pasemboq. yaaa, kepengen deh. sebab dah lama tak makan. lagi-lagi aku ni jenis hantu seafood. lepas makan jalan-jalan cari art dekat dinding-dinding bangunan. try to treasure art sewa basikal.










malam tu kami banyak berehat. penat main panjat-panjat tak hilang lagi. tidur awal la jawabnya sebab nak balik untuk keesokkan hari pun awal.


dan aku harap satu hari lagi dapat travel lagi. dan paling penting dan paling senang nak travel guna je traveloka. senang nak cari hotel yang bersesuaian dengan kehendak dan kesenangan kita nak travel macam mana. 😊

MyLittleNote:: maaf la ye banyak sangat gambar. dekat Escape takda gambar sebab gambar dekat phone. dan memang tak digalakkan bawa phone masa main. terpaksa simpan dalam loker. jyaa mata! selamat berpuasa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...