Friday, March 30, 2018

Park and Amenity Management

bismillahirahmanirrahim


saja nak share tentang apa tu Park and Amenity Management atau dalam bahasa melayunya, Pengurusan Taman dan Ameniti. course ini ditawarkan di UiTM Shah Alam dalam Fakulti Senibina, Perancangan dan Ukur (FSPU). apa itu pengurusan taman dan ameniti? dari segi luaran ye la kita urus taman tu. sebab landskap arkitek dia design bagi client pastu dia blah. client pulak. apa yang dia patut buat bila dah dapat taman tu? taman tu pun bernyawa juga especially pokok-pokok yang hidup menyubur dekat situ. tugas tu memang tugas kitorang as Park Manager. secara kasarnya begitu la. secara detail nanti aku terang masa aku last sem iaitu sem 6 tau. kihkihkih. setakat apa yang aku belajar masa sem 1 dulu bukan setakat urus taman je. ada subjek tourism, subjek recreation and leisure. sebab tugas kita juga boleh jadi event manager. contohlah, taman tu kan. kita nak buat macam mana supaya orang boleh datang beriadah disitu untuk menghilangkan stress. 


okay, tu je lah yang boleh aku explain. nak explain lebih-lebih takut kelaut. selama aku baca blog orang jarang la kot diorang explain apa yang dia belajar terutama sekali kepada mereka yang ambil bidang diorang masa belajar diploma atau degree. tapi kalau korang nak rujuk sikit-sikit kepada korang yang search apa itu park and amenity management, silakan. supaya korang tak teragak-agak nak amik course yang korang minat.


oh ya, disini aku sertakan sekali subjek yang korang akan belajar bila korang dapat tawaran kursus ini terutama sekali di UiTM. universiti lain ada je tawarkan program ni. kebanyakkan bergabung dengan course recreation. disebabkan UiTM ada program sport recreation. so park and amenity management ni dia tak letak "recreation". psss. nanti takut orang keliru.


sila zoom

baikkan aku siap bagi nama setiap subjek. senang la nanti kalau korang dah dapat course ni, plan cepat-cepat nak potong subjek apa terutama sekali subjek koko yang korang dah amik masa diploma UiTM dulu. yang seasal dari matrix, universiti lain, asasi, stpm so korang kena amik semua tak boleh nak potong subjek. lupa nak bagitahu yang course ni tak boleh nak short macam course lain tetiba masuk-masuk je sem 3. hahaha. sebab course ni khas untuk degree sahaja. diploma tiada. dia juga bukan macam architecture UiTM yang amik student dari lepasan spm. beza ya. 


MyLittleNote:: saya sangat happy (gembira dalam sedih) bila jumpa balik subjek finance. taknak jumpa nombor sekali jumpa daaa. masalah budak budak design masuk management memang gini. hahaha. jya mata ne! 

Sakura menempek di entri ini:

:: Copyright Hanamiko Sakura ::

1 comment:

  1. oh... first time dengar pasal ni. teringin jugak nak tau lebih lanjut. suka tengok taman2 sambil terfikir diorg punya susun letak and jenis bunga semua tu ahahaa

    ReplyDelete

berbudi, berbahasa, kemana pergi ingat sentiasa,
biar pun cantik, paras dan rupa,
akhlak mulia yang lebih utama,
budi bahasa dipelihara,
sopan santun dijaga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...