Sunday, November 8, 2015

Apa itu Hipster

memandangkan gaya hipster ni menjadi gaya popular pada abad ini. pergi kemana-mana terjumpa bebudak hipster yang pakai shawl, skinny jeans, bercermin mata berbingkai tebal, baju labuh bukan kemain serta bersneakers. dan juga bersling bag. 

ia adalah gaya trendy masa kini, dan ada juga sesetengah pihak yang tidak berapa tahu tentang hipster. hipster adalah contemporary subculture iaitu berada dalam middle class. kiranya semua golongan boleh bergaya dengan gaya hipster dan gaya mampu milik. hipster ini ala-ala vintage gitu. nampak old skool. hipster bukan sekadar gaya pakaian, muzik juga digunakan dengan alunan lagu indie. bukan setakat itu sahaja, makanan pun boleh jadi hipster. disebabkan itu, berlambak la cafe-cafe hipster tumbuh macam cendawan. minuman seasal-asal orang melayu pun boleh jadi hipster. orang-orang hipster ini, mereka juga orang yang berseni serta kretif. 

hipster juga boleh dikatakan bergaya dengan pakaian yang murah tetapi ianya tetap bergaya. 


perghh. Wak Doyok hipster !


perghhh. Taylor Swift hipster !


misai aku hipster !


hidup melayu ! *tetiba pulak kan*


wehyy, jom ar kita lepak !


perempuan:
I kalau boleh nak pelamin hipster-hipster tau yang. tau sayang !

lelaki:
iya sayang iya.


kahkahkah, berlatih kapankan diri sendiri ya kak. 
psst, kalau nak berhispter sekali pun. pakai la shawl tu molek-molek ya. tu seluar, apa lah fungsi pakai tudung (tutup dada okay dah), baju labuh tutup punggung. pakai kasut lagi tu tutup kasut (kaki pun aurat jugee) tapi pakai skinny jeans. ==' tak rasa rimas ke pakai ketat-ketat.

(maafkan saya jika teguran ini terlampau batas. aku tak nak jadi macam meran. meran? amran? apa ntah.)

kesimpulannya disini, zaman sekarang ni dah kembali ke zaman era 90an. mana ntah zaman high technology tu. dan kebanyakan bebudak berdarah muda memang sukakan gaya begini.

kesimpulan lagi satu, aku tak tahu apa beza hipster dengan vintage? aku rasa sama je, tetapi kenapa nama hipster lagi naik dari vintage. 

MyLittleNote:: kadang aku perati, bebudak melayu sibuk melaram sakan kalau pergi shopping mall. bebudak cina relax je pakai selipar jamban. kehkeh. jangan lah marah. aku pun budak melayu jugak. jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, November 6, 2015

Divorce Lawyer in Love

rasa macam dah lama pula tak cerita pasal drama korea. last cerita pun ntah entri bila. tapi apa pun aku nak cerita satu cerita yang tetiba menarik minat aku yang bertajuk Divorce Lawyer in Love. nak katakan drama ini boleh kurang kelakar la. sebenarnya banyak juga drama yang menarik minat yang telah aku tontoninya. disebabkan masa tu tak da masa nak cerita dekat blog. ya la tu *tangan di bahu, mata jeling atas*

drama ini telah ditayangkan pada tahun 2015 di penghujung bulan 4 sehingga awal bulan 6 di korea. manakala di malaysia baru ditayangkan di ONE. mempunyai 18 episod dimana setiap episod ia akan menceritakan pelbagai kerenah kes penceraian yang perlu mereka selesaikan.



synopsis
Ko Cheok-Hee worked as a lawyer and she would do anything to win her case. So Jung-Woo was her office manager. He pointed out any mistake made by Ko Cheok-Hee which irked her. Their relationship was rocky at best.
Now, they meet again at a law firm, but So Jung-Woo works as a lawyer and Ko Cheok-Hee is the officer manager.  
nak cerita dengan lebih lanjut tentang drama ni pun aku tak reti sebab baru tengok. apa yang aku dapat dari drama ni. sudah semestinya dapat melihat rekabentuk dalaman gaya orang korea. ayat yang paling deep bagi aku. 
ibu bapa akan menangis di depan anak-anak mereka apabila anak mereka di ambil orang.
sebab tu bila anak-anak perempuan yang akan bernikah, mungkin ibu atau ayah akan menitiskan air mata kerana tanggungjawab mereka sudah bertukar menjadi tanggungjawab suami anak mereka.
MyLittleNote:: misi mencari kerja! jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, October 30, 2015

Jelajah Alam Semulajadi di Perak

bila dah lama tak menulis. rasa awkward pula nak karang ayat. 

cerita ini diceritakan dimana aku bersama kawan-kawan studio berjimba untuk explore alam semulajadi di sekitar negeri Perak. selagi berpijak di bumi Perak. selagi itu kita akan meneroka sebelum pulang ke negeri asal. memandangkan semester ini adalah semester terakhir bagi kami. 

pagi itu bergerak dalam pukul 9 lebih disebabkan masalah komunikasi. handphone cabuk ku masuk dalam air kemudian aku tak dapat menghubungi kawan-kawan yang lain. masing-masing dalam keadaan kelibut disebabkan urusan yang tidak sistematik. mungkin? biasa lah perempuan kalau nak bersiap lambat sikit. 

destinasi yang pertama. pergi ke Taman Rekriasi Gunung Lang terletak di Ipoh.


bila dah sampai excited bukan kemain lagi. tak sabar melihat keindahan ciptaan Tuhan.


sebelum masuk ke dataran Gunung Lang, tetamu akan berpeluang untuk memberi makan ikan. ya Allah, ikan keli tu besar banget sampai aku tengok pun menelan air liur. otak dah terbayang kalau masak masak lemak cili api ke masak asam pedas ke. perghh, eh chop. ikan keli masak asam pedas?


syarat nak pergi dataran tu kena naik bot. harga tiket aku dah tak ingat. haha, maafkan saya. tapi harga bot tu memang harga pergi balik.


salah satu cara kita mendekatkan diri dengan Allah bila melihat ciptaanNya.



bila dah sampai ke jeti sebelah sana. kami pun turun dan berjalan menuju taman. semasa perjalan ke jambatan, terlihatlah binatang ini. tuntung ka labi-labi ka kura-kura?


idea untuk membawa bekal untuk piknik ni idea kawan aku. punya lah excited nak berjalan sanggup buat bekal untuk piknik. lagi pun dapat lah jimat duit makanan luar. dan kami dapat lah berpiknik di Gunung Lang disebabkan sebelum bergerak tu kami belum sarapan lagi. masing-masing bukan kemain kelaparan.

destinasi seterusnya ke Lata Kijang terletak di Tapah.

ketika didalam destinasi ke Tapah, budak-budak tu teruja dengan tiba-tiba apabila terlihat signboard ke Gua Tempurung. tanpa berlengah, singgah sekejap melihat keadaan sana. aku dengan teruja pun bersetuju disebabkan kali terakhir aku datang Gua Tempurung masa tingkatan 5. ketika itu kelab memanah di sekolah aku buat rombongan ke sana. menggamit memori silam lah aku. haha. malangnya Gua Tempurung tutup sementara waktu atas kerja-kerja renovation. alamak, salah timing datang. 

duduk didepan gua. angin gua dia, mashaAllah sangat sedap dan sejuk.


destinasi ke seterusnya ke Lata Kijang.

sebenarnya aku nak bawa kengkawan aku ni pergi mandi sungai yang ada air panas tu. tapi aku tak ingat nama tempatnya. jadi hanya terlintas Lata Kijang. bila dah jejak kaki disana. aku tergamam. tak pernah ku jejak di sini sebelum ini. betul kah? atau tempat ini banyak berubah?

kebetulan waktu tu hujan. tak ada rezeki nak bermandi manda. maka kami sambung berpiknik kami dalam keadaan hujan lebat tu. bila hujan mulai reda, aku start masuk air sebab nampak ada budak lain pun masuk. tak sampai seminit masuk, dah kena panggil. katanya air deras, tapi bahagian yang aku masuk tu tak deras. bila aku naik, dekat bahagian lain, mashaAllah, deras sungguh. sebelum tu cetek je bahagian situ. sampaikan ada foreigner yang luka kaki disebabkan kederasan air tu. nasib baik anak-anak dia selamat. hampir menghanyutkan dia. terus aku jadi seriau. suasana ketika itu dalam keadaan kelibut.

kemudian kami berkemas dan pulang.

sempat la juga aku baca cerita dongeng tentang Lata Kijang ni. nak cerita tapi aku ingat-ingat lupa. tentang makhluk bernama Kijang tak silap aku. hikayat zaman dulu kala. bila diingatkan, memang mengarut, tapi cerita-cerita zaman dahulu ni menarik. ibarat kita tonton filem P.Ramli.

dan diakhir pengembaraan ini, aku minta kawan-kawan aku ni hantar aku ke Sungkai. disebabkan rumah mentua abang aku kat Sungkai. abang dan kak Zee pun balik kampung. kebetulan waktu tu cuti lama. cuti merdeka. nampaklah basinya cerita aku ni. hahaha.

MyLittleNote:: sebenarnya aku baru ingat, yang ada air panas tu tempatnya Kuala Woh. apadaaam tak tahu beza Kuala Woh dengan Lata Kijang. dan hey, aku akan aktif blog. jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Thursday, July 9, 2015

Akhirnya kita kena menanggung hutang !

sekarang ni minggu ke 5 di alam universiti sesi diploma. lagi berapa minggu ntah aku bakal menamatkan pengajian. (inshaaAllah lepas lah semuanya) tapi sekarang ni sedang menanggung siksa jiwa dan raga dengan menghadap projek. lecture bilang, ini last sem ibarat kaki kita melangkah ke arah degree punya silibus. yaa~ belum masuk alam degree dah rasa macam mana degree punya kerja ya.

pung pang pung pang masuk site keluar site. ukur sana ukur sini. ukur column ukur beam. masuk majlis daerah pinjam drawing. jumpa client tanya pasal business dia. oh ya! aku buat projek butik pakaian muslimah. memang cadangnya nak buat branch baru untuk Bella Ammara yang terkemuka yang femes tu dekat Perak. tapi bila aku masuk butik dia dekat Shah Alam tu lidah aku terkelu. dalam hati terdetik "cantik!". akhirnya aku cari butik lain jadikan aku punya client projek. tidak mengapa lah Bella Ammara. akan ku jadikan dikau sebagai case study ku. *sobs*

konon nak buat macam ni butik tu.

memandangkan aku nak dah tamat belajar (inshaaAllah) dengan cgpa yang tak berapa uhmm dan gempak sangat tu. yang tidak melayakkan aku mendapat biasiswa tu. maka aku pun berkira-kira. apabila sudah tamat belajar nanti, aku mahu menangguhkan pelajaran ke peringkat seterusnya sementara. sebab apa? sebab aku tak sanggup nak menanggung bebanan hutang ptptn tu. okay, aku menyesal amik. kalau tak amik pun menyesal pulak. ermm.

aku tahu ptptn tu tak berapa bagus. tapi time tu terdesak tak tahu nak cekau kewangan dari mana nak sambung belajar tu. lagi-lagi kos aku ni melibatkan kewangan yang tinggi. hidup ni dah kena pandai berdikari start lepas tamatnya exam SPM. maybe start masuk sekolah menengah kot, harus untuk mula berdikari dari segi kewangan. jangan terlampau mengharapkan sangat dari parents. diorang pun nak bayar bil itu bil ini sejak kegawatan ekonomi mula melanda sekarang.

bulu roma mula meremang.

MyLittleNote:: raya nak dah dekat. sis redha tak da baju raya, kasut raya, duit raya. sis faham sekarang ni kegawatan ekonomi. hmm. jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, June 7, 2015

Kecelaruan Identiti

korang pernah tak mengalami kecelaruan identiti?
kecelaruan dimana anda tidak kenal siapa diri anda.
tidak tahu bakat anda.
juga tidak tahu kebolehan anda.

mana tahu anda seorang yang berbakat besar?
(penulisan ini ibarat seperti promoter pulak. maafkan saya *monyet menutup mulut*)


kecelaruan identiti. eh, siapa anda?
[lukisan diatas atas air tangan penulis blog ini: Hanamiko Sakura]

dulu. ingat tak zaman sekolah tadika cita-cita anda nak jadi apa? bila melalui cabaran doniawi ini. cita-cita anda bertukar. memang benar lah kata-kata ini; manusia merancang, Allah yang menentukan . orang kata, kalau nak jadi sesuatu itu yang penting niat kena betul. bila niat dah betul tu, lepas tu kena istiqamah sikit. bukan sikit, kena banyak!


contoh niat nak jadi yang lebih baik. kena tambahkan perisa pengorbanan iaitu istiqamah. istiqamah itu payah nak buat. tsk tsk.


kadang pun blog pun boleh kecelaruan identiti. hehe.
kecelaruan nak buat gaya penulisan seperti apa. sama ada lawak. santai. formal. atau lain-lain. lain orang lain caranya. 
lagi satu, design blog nak buat macam mana. anime? formal? atau santai?

iman manusia ini naik dan turun.
tidak tetap seperti malaikat.
tidak naik seperti para rasul.
tidak turun seperti orang fasik.

MyLittleNote: hai awak. saya dah sampai kampus ni. fighting for last sem. jadi super senior tu. wuuu~ jya ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, May 13, 2015

Tidak Sah Perkahwinan

Assalamualaikum.

tiba-tiba lah kan aku nak buat entri macam ni. bukan apa, sekarang ni banyak dah drama melayu yang dah di adaptasi dari novel. bukan aku nak salahkannya, cumanya dalam situasi perkahwinan ni.


1) situasi : drama tettt. (cerai dan talak)

seorang suami sudah meletakkan syarat talak dengan salah seorang jika melanggari syarat ini maka talak akan jatuh. kemudian si suami itu telah melanggari talak dan dia tidak beritahu pada isteri dia pun. mereka hidup dalam satu bumbung selama 3 bulan sejak syarat talak itu dilanggari. setelah si isteri mengetahuinya bahawa mereka bukan suami isteri dan dia keluar dari rumah.

***

dah bagus dah kalau mereka sedar dan tahu tentang hukum hakam perkahwinan ni. lagi-lagi bab cerai berai ni. tempoh idah seorang isteri selama tiga bulan. dalam keadaan idah boleh rujuk, kalau habis tempoh idah kena kahwin balik. sama ada dengan orang lain atau bekas suami sendiri. bila dikupas tentang isu perkahwinan dan isu talak atau cerai ini memang panjang ceritanya. itu apa yang aku belajar ketika zaman sekolah dulu. alhamdulillah ilmu masih tak hilang lagi. (tapi dulu time study topic ini memang aku rasa nak lari sebab isu perkahwinan ini buat aku meremang. haha. perangai budak-budak la kan)


2) situasi : drama yang ada pak sanggup.

yang ini aku tak nak explain panjang macam mana terjadinya pak sanggup itu. sebenarnya, hukum menikahi wanita yang mengandung adalah TIDAK SAH. tak kesah la si lelaki itu bapa kepada anak yang dikandungkan wanita itu atau bukan. yang penting TIDAK SAH. kalau nak sangat jadi pak sanggup atau bertanggungjawab atas kandungan itu, syaratnya tunggu wanita itu bersalin baru boleh dinikahi. kesimpulanya, jika ada drama atau novel yang ada watak pak sanggup tu. sila repot cepat-cepat dengan pantas tuntas dan efisyen. dan, kalau nak jadi penulis novel atau pengarah drama, benda ini jangan dipandang ringan tau. kemungkinan jika mereka kahwin, memang TIDAK SAH hubungan suami isteri itu dan dianggap berzina. nauzubillah. MELAINKAN, kalau wanita yang hamil itu baru seminggu atau kurang seminggu kandungannya boleh la menikah dengan bapa kepada anak dalam kandungan itu. dengan orang lain yang bukan bapa kepada anak dalam kandungan tu kena tunggu perempuan tu bersalin la.

contoh yang agak ok lah. 
drama tettttt kringggg krupp krapp. 

si isteri ini buat pasal dengan lelaki lain sampai termengandung. suami dia jadi paksangup, kemudian suami itu menceraikan si isteri selepas bersalin. kemudian, selepas tamat tempoh idah, si isteri tu berkahwin dengan lelaki yang si isteri buat pasal tu.

dalam contoh diatas, perkahwinan mereka still sah.

***************************

hakikatnya, hanya dua situasi yang dapat aku kongsikan. nak share lagi takut ada yang kelaut lagi. disebabkan post ini sebelum ni jadi draf. atas faktor tengah syok taip ada idea pepanjang lebar ja tetiba ada kerja lain nak buat. haha.

oh ya!

kalau ada salah tolong betulkan takut membawa ilmu kearah kesesatan. hehe.

MyLittleNote:: alhamdulillah, syukur sangat-sangat. aku lulus test JPJ kereta. test JPJ motor on the way. :) jya ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, May 8, 2015

Yang mana satu nak cerita !

Assalamualaikum.
Salam Sejahtera.

mungkin aku agak busy nak update cerita baru. sebenarnya sekarang aku tengah runsing tentang test JPJ. wahaha! dah tua-tua baru nak ambil lesen. yela kan, macam mana dah tua baru ambil lesen. semua kos perbelanjaan lesen L ke P seterusnya CDL atas tanggungan diri sendiri. tak ada supporter mana-mana serta biasiswa atau pinjaman bank. kuikuikui. melampau la kan nak buat lesen minta biasiswa dengan pinjam bank. oleh disebabkan aku amat gemar merempit menggunakan motor, maka aku ambil lesen motor dan kereta sekali gus. heyy~ memang pening la kan nak ingat RPK serta RSM motor dan kereta. dua-duanya amat berbeza. yang paling aku sedih sekali, aku tak boleh ingat sangat RSM kereta. RSM motor boleh counter. isk isk isk. RSM kereta bila dah semangat menghafal, bila naik je kereta. glup! aku lupa. oh tidak! boleh tak aku nak tampal nota dekat dashboard? hahaha.


okey,
test JPJ satu hal. hal yang lain pulak. alhamdulillah, start 8 June 2015 mula lah perjalanan hidupku sebagai pelajar semester terakhir dalam bidang diploma rekabentuk dalaman. nama peymos amos; ID (interior design). untuk last sem ini tugasnya kena buat ala-ala life project. yala kan, pengalaman praktikal dah ada. tak kan nak buat project setaraf budak part 1 hingga part 4 kan. tapi malangnya tak start apa lagi pun macam collect data, SWOT analysis. dan dot dot. (kalau cerita melebih tak kemaunya pembaca terkulat-kulat nak faham) walauapapun, untuk last sem ni kena all out. kata senior dulu-dulu. last sem ni sakit sikit. ada yang cakap; last sem ini agak senang juga la dapat dekan. in shaa Allah.

sempena cuti sem ni, moh la kita tidur puas-puas. nanti dah masuk sem bermula lah membelaan eyes beg untuk tahap ke berapa ntah. sigh~

dannn.
cepat benar masa berlalu. pejam celik dah dekat 3 tahun belajar. macam semalam je baru dapat panggilan pergi temuduga. kemudian surat tawaran belajar. oh hai! saya budak part 1.

MyLittleNote:: last sem ni kita collect la memori bebanyak ya! haha. jya nee!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, March 11, 2015

Mulakan Dengan Senyuman


Assalamualaikum.

memang semalam update cerita baru, tapi disebabkan entri tu rasa annoying tahap apa ntah. jadi aku ambil keputusan nak delete. seriusly, memang aku nak update cerita pasal "Kejayaan Serta Kerjaya" tu. tapi disebabkan waktu office hour nak dah berakhir, itu yang membuatkan entri jadi annoying. dengan penatnya pergi site. mengukur-ukur kawasan rumah orang itu nak tengok area tu sempit atau tidak. 

dan selamat pagi !
aku curi masa kejap pagi-pagi datang office ni dengan update blog sebab ada orang tu dah pelik dah. haha. maafkan akak dik :D

okay.
dah tak ada cerita ye. nanti kalau otak ini penuh dengan informasi. akan ku curahkan dekat blog ini ya. maklumlah. otak ni asyik fikri pasal design je. bulan ni dah last praktikal. (nangis) dan kena struggle dengan final project untuk last sem. dup dap dup dap.   


MyLittleNote:: sambung buat kerja ! jya ne !


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, February 22, 2015

Business

orang kata nak berniaga mesti jangan putus asa.
aku tahu nasib memang tak menyebelahi aku.
aku rasa macam dah kerugian data internet je.
post post post.
promote promote.
last-last tak ada customer.

disebabkan aku hanya seorang student.
tak cukup modal nak buat business.
cukup sekadar jadi agen dropship.

mula-mula aku jadi dropship tudung dan jubah.
it's seem krik krik.
aku try lagi dengan product mask peel off.
tapi yang mencabarnya, product tu dia bagi ujian kepada sesiapa yang nak jadi dropshiper dia.
kena jual 5 botol mana-mana product, jika berjaya akan jadi dropshiper yang sah.
nak kena jual 5 botol tu dia bagi seminggu.

dalam seminggu aku promote.
macam-macam cabaran aku dapat.
ada yang tak serius buyer la.
ada yang nak patahkan semangat aku lah.
ada yang bayar lambat la.

seminggu kemudian aku tak berjaya.

memang payah !
aku tahu, diorang yang buat business online ni dulu pernah berada dalam situasi aku sekarang.
sekarang tengok. mereka berjaya tanpa putus asa.

MyLittleNote:: minat aku terhadap berniaga tak akan pernah pudar walaupun gagal berulang-ulang kali. jya nee!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, January 30, 2015

Selamat Bercuti Warga KL !

wah! nampaknya aku dah tunaikan azam tahun ni.
kembali rajin tulis blog.

memandangkan hari ini hari jumaat.
hari terakhir bekerja sebelum warga pekerja KL seperti aku bercuti selama 4 hari.
sabtu, ahad, isnin, selasa.
kira cuti agak lama juga tu. lama lah~

cuti cuti juga, dateline masih jalan dan bakal berakhir pada bulan 5.
tapi tak dapatlah merasa nak tengok projek tu siap sepenuhnya sebab habis praktikal awal bulan 4.
dan cuti kali ini aku terpaksa bawa balik kerja.
kerja detail drawing nak kena hantar dekat kontraktor.
fuhh~
masih lagi tak ada aura cuti.
T^T

malam nanti dah gerak ke Sungkai. ada Family Day !
lepas tu plan nak habiskan cuti dekat Seri Iskandar.
nampaknya aku tak boleh berpisah dengan Perak even aku anak kelahiran warga Selangor yang tulen. hehe. banyak kenangan yang manis dekat Perak tu.

plan je la. tak tahu jadi ke tidak. kuasa Allah yang tentukan :)

try lukis vector jong kook kononyer. XD

MyLittleNote:: tunggu masa nak balik kerja je. sambil tu update blog. ngee~ jya ne !


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, January 26, 2015

Berwajah Baru !

Salam Sore !
hahaha

saja nak bagi tahu blog dah wajah baru.
skin ku curi dari gallery Good Rich.
dimana ianya berfungsi untuk wall covering di dinding rumah anda.
kalau Good Rich tau. mati aku. haha!
don't worry, i will proposed your product to my client ;)
(psst: product dia mahai)

dan.
header blog.
maaf cik Fatin Liyana.
header anda terlampau simple dan comel membuatkan saya pun buat header sama macam anda.
maafkan saya sekali lagi.

asalnya memang mood nak redesign blog terchenta ni.
tapi sejak berabad blog tukar format. dan sampai sekarang aku masih belum study pasal format baru ni membuatkan aku terpinga-pinga nak design blog.
akhirnya aku pasrah.


azam tahun 2015
eceh.
inshaAllah.
saya akan rajin update blog.
even ramai kengkawan blog suda lama menyepi dan menyibukkan diri di instagram.
hehe

do follow my insta !
@ananeesa

MyLittleNote:: i just wondering. haruskah aku mengekalkan namaku sebagai Hanamiko Sakura atau nama sebenar? jeng jeng . jyaa ne ! (identitiku biarlah rahsia, melainkan kengkawan yang sudah mengenali diri ini)


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...