Saturday, December 28, 2013

Latihan Intensif Bakal Komander 2013

bismillahirrahmanirrahim.
hari tu janji cuti sem nak update blog bagai.
nak tukar design blog.
tapi semua hampeh ! -.-

it's ok. janji blog kesayangan ni tak kena makan dengan sarang labah-labah elektronik suda.

masa cuti sem hari tu, aku join LIBK. nama panjangnya Latihan Intensif Bakal Komander. kepada budak-budak UiTM khasnya, mereka tahu apa itu LIBK ini. dan LIBK ini start pada 17 November sampai lah 28 November. semuanya 12 hari. sangat sadis bila raya haji yang pertama tu aku dah kena balik kampus sebab kampus kami menjadi tuan rumah kali ini. tu yang kena balik awal. *nangis*

buat apa aku masuk ?

hmm. sebab aku suka aktiviti lasak dan suka kawad. eheh!


dalam permulaan kem ! memasing wajah cerah je.


sebelum duduk kena buat baris dulu. kira kekuatan. dan bla bla bla.



kekanan lurus !
sumpah ! pakai full uniform ni lah paling aku benci. lagi-lagi bab nak pakai boot tu.


hari pertama masuk baris. tu pun memasing dah ramai yang tumbang.


yeahh! ini dia. hari yang paling aku suka. iaitu masuk hutan. memang pengalaman amat berharga bagi diri aku. even, sebelum ni aku dah pernah masuk hutan tapi kali ni amat seronok sebab kami masuk hutan tanpa guide tetapi masuk menggunakan peta ala ala tentera dan kompas. pengalaman best bila kami hampir sesat. seriyes. sesat di dalam hutan. dan pertama kali kena gigit pacat. wohoo!

lokasi kem. Kem Ulu Kenas, Perak.

banyak betul ilmu dan pengalaman yang aku dapat sepanjang kem ni. antaranya, dapat belajar selamatkan orang sakit di waktu malam. (kecemasan di waktu malam) dan malangnya aku terpaksa menjadi orang yang patah kedua-dua kaki. syok oh kena usung. hahaha! selain tu, dapat belajar kawad tongkat. dapat hitamkan muka. eheh?

dan yang paling best bila kena jerit sorang-sorang bagi hukuman. siap ada ujian lagi tu. jurulatih pulak orang yang pencen dari ketenteraan. pheww~ dan aku paling fail bab bagi hukuman tu. kalau duduk dalam platun tu terrer ah. bila jadi IC platun tu yang terus tak terrer dah. -,-


curi-curi tangkap gambar. kenangan katanya.


dan yang paling best bila dah passing out. so, secara rasmi kami dah ada pangkat baru. dari Bakal Komander terus Komander Rendah Muda. muda gitu. 

how about raging? biasa lah bila duduk dekat kem. kem pulak tu ala ala macam tentera. normal la tu. cukup la tu, gambar banyak sebenarnya. terima kasih komander yang menjadi tukang photographer tu. gambar yang dia upload memang banyak. tapi nak masukkan dalam sini semua memang hang la aku punya blog ni tak pasal-pasal. 

seronok memang seronok. yang pasti banyak cabaran yang harus ditempuhi sepanjang bekerja dengan pihak UiTM sebagai komander UiTM ni. pengalaman harus dikumpul. tanggungjawab jangan dipersiakan.

MyLittleNote:: rasa macam terhina pulak menunjukkan gambar sendiri yang tak ada rupa tu. alahai~ jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, December 9, 2013

Hana Sakura Giveaway

jeng jeng jeng.

*muncul dengan penuh bergaya.
dengan memakai pakaian ala ala super hero.
siap berdiri di atas tiang lampu suluh.

memandangkan hakak kitew buwat giveaway. itew nak join (ayat gedik)

ehem ehem. kembali matang.

memandangkan kak Hanis ini blogger yang saya kenal sejak saya es pi em dolu dolu. maka, sebagai sahabat yang tak pernah pernah jumpa ni. saya nak join GA beliau. bukan itu sahaja. saya juga nak support beliau dengan GA beliau. (saya kurang pasti sama ada GA pertama atau kedua atau seterusnya.) dan saya teramat suka dengan hadiah dalam GA yang beliau anjurkan ini. oh em gee!! i loike that dress. impian nak pakai dress ala princess gitu. LOL!

sesiapa yang berminat, sila la join. SYARAT tak ada langsung !! *wahhhhhhh!! terbeliaq bijik mata*

MyLittleNote :: inshaAllah kalau saya ada rezeki. jya ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, October 13, 2013

Semester Break !

just enjoy with my next semester break.
harap semester depan berakhir dengan girang dan gumbiranya seperti sem lalu.
inshaAllah.

dan tidak meluputkan hobi saya.
iaitu.
mendoooooodle
dan

klik
klik
klik


its look like a paint right?
*puji karya diri sendiri. DUSH!!*

MyLittleNote :: dah lama betul tinggalkan hobi yang satu ni. jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, September 27, 2013

Isu Isteri Pemain Bola Sepak

bismillahirrahmanirrahim.

sekarang kecoh pasal isteri pemain bola sepak yang kurang ajar terhadap orang tua (pengawai keselamatan). aku dapat maklumat ni pun dari pesbuk. wahhh! pesbuk dah jadi tempat maklumat yang sensasi! tak perlu lagi menghadap tv tengok berita. atau tengok rancangan gosip seantero dunia. bila aku dapat tau pun, aku buat tak tau. malas nak amik tau sebab masa tu aku online time tu juga aku tengah buat kerja. kononlah buat kerja. roommate aku pulak pi tengok video tu dan dia cerita punya la kurang ajar si isteri pemain bola sepak tu. apa lagi, aku pun pakat nak tengok juga. lepas tu dapat la lagi satu maklumat tentang video pengakuan pakcik tu. lepas aku tengok tu rasa macam nak nangis je.

walaupun pakcik tu tak ada kaitan dengan aku. tapi aku rasa macam kurang ajar gila si isteri pemain bola sepak tu. sanggup dia buat orang tua macam tu. kesian pakcik tu, bukan pakcik tu orang yang senang. dia sendiri cakap dia orang susah. bila aku tengok video tu aku dah terbayangkan bapa dekat rumah. bayangkan lah kalau ada orang buat macam tu dekat bapa kita sendiri! 


berita selanjutnya: KLIKKLIK

kita tak ada hak nak maki hamun orang lain. even pangkat kita kat dunia ini orang dapat bezakan. tapi pangkat kita dimata Allah? sama sahaja. cuma yang dibezakan adalah iman dan ketakwaan. moga si isteri pemain bola sepak itu mendapat hidayah.

MyLittleNote:: moga Allah redha dengan penulisan ku ini. dan aku baru dapat berita yang senior sekolah ku dulu hilang. Allah, moga dia dijumpai. jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, September 21, 2013

Saya tak tahu nak kata apa.

bismillah.

maaf kerana privet blog secara tiba-tiba. kesian pulak bagi pengunjung yang terpaksa menerjah blog yang lagi satu yang entah berapa kurun lamanya tak terupdate-update. -_-

sebelum itu, aku nak kata yang penulisan aku sepanjang berblogging ini sungguh annoying. tersangat annoying. baru ku sedar -_-. dan baru-baru ini cara penulisan aku berubah sedikit. berkat banyak membaca. kot la. berubah la kot. kepada sesiapa yang mengikuti blog yang marhaen ini. mereka akan tau.

sebelum itu juga aku nak minta maaf atas penggunaan 'aku' sepanjang aku berblogging. lagi-lagi bab menulis. tapi bab mengomen takada la pulak. takda kan? :D 

untuk apa pulak aku menggunakan bahasa seperti itu? penggunaan kata 'aku' dan 'engkau' membuatkan seseorang itu rapat. walaupun ianya nampak kasar dipandangan masyarakat melayu yang sopan santun budi bicaranya. bila difikirkan balik. adakah kita selalu berdoa dengan Allah menggunakan bahasa 'saya'? agak janggal bukan. juga didalam tafsiran Al-Quran, bila ada ayat bicara manusia dengan Tuhannya menggunakan kata 'aku' dan 'engkau'. thats my opinion. tak tau la pulak bagi korang. kalau salah tolong kasi betulkan ya. :)

_______________________________________________________________

alhamdulillah, final project dah submit. tapi lecture benar-benar frust terhadap kami. aku lagi la frust! aku faham. memang itu semua salah kami. dan aku teramat bersalah. bersalah kerana malas nak perform. malas nak design. yang penting malas nak drawing! apa dah jadi dengan aku pun aku tak tau. kata orang nak buat kerja mesti dengan hati. like shoot with your heart. bagi sesiapa yang suka ambik gambar la. 

yup! aku dapat rasakan. untuk sem ini memang aku tak sentuhkan hati ini dengan kerja. aku pun tak tau kenapa. mungkin hati ini makin jauh dengan Tuhan. 

mencari sinar dalam kegelapan. mungkin
[kredit]

jarang jumpa senior. serius. tak rapat langsung dengan mana-mana senior. jumpa senior tu rasa macam segan gila. even senior dah jemput suruh datang studio. tapi kami tetap tak nak jumpa. why? rasa macam tak nak menyusahkan diorang. yela, semua projek membebankan.

mungkin. bila diselidik balik. hati ini ada masalah hubungan dengan Tuhan. bila hubungan manusia ada masalah. automatik kita juga ada masalah hubungan dengan Tuhan.

lepas aku stalk status lecture dipesbuk. ya! lecture sangat frust sampai nak menangis. keluar semua segala yang menyatakan student sekarang tak sama dengan student dulu. glup! aku termasuk dalam golongan student sekarang. T.T

MyLittleNote:: kenangan sem dua yang paling teruk!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, August 17, 2013

Design Lapok

bismillah.

hari ni aku tak tau lak kenapa ada mood yang baik nak update blog. memandangkan assignment project tak siap lagi. ni gara-gara nak edit blog member punya pasal. oh, ini bukan salah dia pun, saja je aku nak membuang ketensionan yang melanda diri ini. 

oh ye.

lupa nak cakap. SELAMAT HARI RAYA!
aku raya ke-5 dah duduk dalam hostel balik da. menghadap segala benda assignment project yang harus disiapkan sebelum final exam. eheh! tinggal sebulan lebih je nak dah cuti sem. yahooo!

eh kejap. macam lari tajuk je. -__-

sejak blogspot berbaju baru ni kan. aku dah tak reti nak edit blog. nak design-design bagai. serius aku tak tahu. aku lebih suka dengan cara yang baju blogspot yang lama. aku tak reti T.T

entah mana nak edit template, entah mana design, entah mana edit html. serius semua mana!! ke nampak sangat aku dah tak gelodah blog ni? -__-

ok lah, dah pasang niat nanti cuti sem aku nak tukar design blog Hanamiko Sakura ni. inshaAllah :)

MyLittleNote:: selamat hari raya~ lalala~ jya ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, July 24, 2013

Sebarkan Semangat Ramadhan

ehem. ehem. pabila kerja bertimbun-timbun hendak dikerjakan, apatah lagi esok final crit before submission. tapi aku relax je tak buat drawing. ini GILA! jangan sampai lecture esok mengamuk sudah. (apa punya student. adik-adik, jangan tiru perangai macam hakak ni ye)

yela, daripada menghadap perspective yang cuba aku buat tu jadi muka orang, better aku hadap lappy jap. online untuk mengurangkan stress yang bermaharaja lela. ye dak?

bila on pesbuk je, ada lah seorang sahabat ni upload pic dia bersama Fafau dengan AG. eheh? untungla. bila di skodeng-skodeng lagi. oho~~ rupanya HotFM datang kampung halaman ku. hurm.. araso araso. HotFM kan sekarang ni buat aktiviti dengan coca cola sempena bulan Ramadhan ni. tak sangka pulak kampung aku ni jadi sasaran. kampung terchenta gitu. *wink*


ahak! 
tengok pic ni pun aku dah rindu banget dengan kampung halaman ku. kat kawasan dewan ni la aku pernah training bola jaring dengan sahabat-sahabat sekolah. padang sebelah pulak, training bola tampar. miss that moments so much. :') dewan ni juga dah macam-macam aktiviti yang pernah aku buat sepanjang hidup aku, dari kecik sampai ke besau. (eheh! tercerita pasal diri sendiri la pulak)


actually, aku bukan join pun menda alah ni. macam mana nak join kalau aku duk terperuk kat kolej ni sambil buat assignment? haha.

pic semua aku curi dari pesbuk fanpage HotFM :)

nak bangga?
boleh lah sikit. tapi... hurm, dah ramai sangat retis datang kampung terchenta ni. seperti Neelofa? jeng jeng jeng. :p

MyLittleNote :: countdown back home and submission ID. pfft~~ semoga Allah permudahkan. :) jya ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, July 21, 2013

Tak tahu nak buat title apa -,-

ok.
nak bagitau selamat berpuasa je. saya punya busy dengan pelbagai projek yang nak kena siapkan sebelum balik raya. RUSH! RUSH! RUSH! semua kena RUSH! tapi sempat juga duduk hadap lappy jap online sebentar. siap men-hapdet gitu.

oh!
nak bagitau juga. yang pasti. cuti raya kali ni memang sangat sedih. lagi sedih dari tahun lepas punya. tahun lepas punya walaupun raya dalam status pekerja, tapi dapat la juga beraya dengan girang dan gumbiranya. lepas je raya tu, (yang tak berapa raya la sangat) RUSH! lagi dengan final project. arkhh! 

terjun gaung. eheh?

ok, tak jadi nak terjung gaung. kalau dah sampai final project, bermakna nak dah dekat cuti sem. yahooo!! 

menari.

Ya Allah, mudah mudahan sem kali ini berjalan dengan lancar. selancar-lancarnya tanpa minyak pelincir. nak balik kampung woo.

tiba-tiba. =.=

juga dijauhkan dari repeat subject. amin.

puhh kiri kanan. (lagi mengarut =.=)

saje nak bagi pic chomey! :p [not mine CREDIT]
MyLittleNote :: pestime puasa berjauhan dari family. oh no ... 


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, July 7, 2013

Berpagian dengan SketchUp.

bismillahirrahmanirrahim.
assalamualaikum dan salam sejahtera.

apa yang aku merepek pepagi buta ni?
pepagi buta ya, kerna saya menaip ini jam 01:38.
tujuannya sebab saja nak munculkan diri dilaman belog kesayangan. nampak sangat jarang update, lepaih tu suka sangat belogwalking kong kan?

setakat ini, aku sedang belajar menchentai membuat sketch up dari dodol. ya! itu nama doodle. dulu, lepas es pi em nak tunggu result keluar, punya beriya-iya aku belajar untuk mendalami dunia doodle. (sampai sekarang tak pro lagi. hampeh =,=')

ok never mind. 
apa kata aku buat benda baru?
dari buka photoshop and then kena marah lecture sebab tak buka sketchup. better aku belajar buat doodle guna sketchup. haha! (jadi ke doodle tu? tak pasal-pasal jadi 3D) lama-lama mahir la tu guna sketchup. *chesss ^^V



MyLittleNote :: practice make perfect ;) jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Thursday, June 6, 2013

Kisah Drama Korea...

assalamualaikum.
selamat sejahtera.
dan salam satu Malaysia.
err... kruk kruk *garuk kepala*

oh ye.
hari tu kata janji nak jumpa kat Selangor kan masa cuti sem. tapi nak dah habis cuti baru muncul. hahaha.

jeng jeng jeng *bunyi saspen*
maaflah. bukan kata malas tahap gaban nak hapdet. tapi sibuk dengan tontonan drama korea dekat ONE HD. hahaha. sepanjang cuti ni memang korea kauw kauw la. sampai satu rumah demam korea kejap. masa tu kakchik gila nak tengok Jewel in The Palace. masing masing sibuk nak cakap 'mamanyim'. aneh -,-

aku?
bukan sekadar tengok drama chenta chentun korea saja. drama kekeluargaan pun rembat sekali. sambil-sambil tu buat research sekali. amboiii. tak menahan gitu. *wink*

korea buat drama ni kan. banyak cerita dia buat. cerita pasal sukan. budak-budak sekolah. doktor. chef. polis. tarian. lakonan. nyanyian. syarikat kosmetik. fesyen. politik pun ada. tapi yang paling utama yang diorang masukkan, opkos la kisah chenta chentun depa. bukan itu saja. aku pun buat research pasal benda penting dalam study aku. opkos la design rumah dia. hahaha. yang tak menahan, handphone yang diorang guna. bukan kemain. GALAXY NOTE II. GALAXY SIII. belum lagi jumpa. GALAXY S4. pfftt...

oh ye.
apa lah yang aku bebel ea. dah lama kot tak bebel dekat sini. tak pa naa. jumpa di Perak pulak ye.

Seman anak Pak Lebai.
Good Bye!

MyLittleNote:: hapdet dekat phone punya pasal, entri jadi bercelaru -,-' jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, April 5, 2013

Cuti Terjun : Lumut - Pangkor

cuti terjun. mengambil ayat dari perkataan bidan terjun.
motip?
nda tau.

memandangkan cuti sem aku dah start.
dan memandangkan aku dah habis exam yang paling awal berbanding roommates yang lain.
oleh itu.
aku menghabiskan sedikit waktu untuk berlibur sebelum pulang ke negeri asal.
dan menjadikan kolej ini sebagai rumah tumpangan sementara.

memang asalnya nak pergi Lumut je.
tapi. tulah.
haish!
(geleng kepala)

diingatkan supaya.
kalau nak memilih pasangan untuk travel sila pilih dengan betul.


memulakan perjalan pada jam 1015.
malangnya. menunggu ketibaan bas hampir 1 jam 15 minit.
jadi, mengambil masa selama sejam setengah untuk sampai ke destinasi.
sambil-sambil tu sempat tidoq dalam bas.
masyukk!


sampai saja.
azan zohor berkumandang.
jadi, lakukan yang wajib dahulu sebelum lakukan aktiviti yang lain.
setelah itu. mengisi perut (sarapan + makan tengah hari.) di kedai mamak yang berdekatan.


padan muka hang!
senyap-senyap aku masukkan gambaq hang dekat blog aku.
HAHA!

memang perancangan awal nak melepak dekat Lumut.
aku yang suka travel plus tembak-menembak tanpa menggunakan senjata api ini terpaksa membatalkan niat untuk beraksi bersama-sama reptika ikan. cis!

maka dengan itu. makcik bertudung purple ini membuat keputusan terburu-buru dengan menyatakan hasrat nak ke seberang sana. maka, kami pun bertanya tentang harga tiket.
pfftt~ murah juga. pergi balik menelan belanja 10 hengget saorang. (maybe time ni bukan waktu cuti sekolah. yela kot)

JOM!! dengan semangatnya makcik bertudung purple ini berkata. aku pun, ikut je la.


memandangkan makcik bertudung purple ini pestime naik feri. diyo pun gelabah semace. muahaha! tu la. nak sangat.


dan menaiki feri ini pun mengambil masa selama 15 minit dan keatas.
aku sudah mula bosan. err.. bila nak sampai?
nak buat gaya ala-ala pelem titanic. segan pulak.

dan.
akhirnya sampai. disebabkan kami menyewa motosikal yang menelan belanja sebanyak 25 henget. kami pun tunggu punya tunggu tuan motor tu.

ayak Ah Sam nga.
mana ilu motor ma?

erk. talak pandai bikin ajuk cakap cina. = ='

bila kunci motor dan sekali dengan motor pun dapat. yeehak! apa lagi. melepaskan gian kerinduan bawa motor la. vrooomm vroomm vroomm...........
oh! pestime juga aku bawa motor dekat negeri orang ni. apatah lagi dekat pulau. oh em gee!


dah sampai pantai. yeay!!
maka, keluarkan camera cabuk dengan teknologi boleh membuat panggilan, sms dan mms serta wifi. tak faham? err.. guna hanset kamera ler. = ='



makcik bertudung purple. dengan girang gumbiranya selepas kena maki hamun dengan aku. hahaha! padan muka. :b


motif tulisan di batu tu? maybe saksi cinta kita berdua. euwww! kalau dah kahwin tak pe gak.


rasanya tak pernah dibuat orang pakai payung ni kat tepi pantai. = ='



tak dapat buat gaya dalam pelem titanic dekat feri. dekat tepi pantai pun jadi lah.




motif?
mengelakkan diri dari kena panahan cahaya matahari senja.
kononnyer la.


eh eh. ketam! 
makcik bertudung purple sudah mula bising. padahal aku jumpa dulu. cuma aku diam je. sebab masa tu tengah sibuk pot pet pot pet dengan ankel cina. 
ayoyo. bahasa melayu dia kureng paham sikit. maka, aku hanya mengangguk.
maafkan saya ankel. gomenei.

pasai ketam tu. isi tak de. tinggal rangka dia je. kira dah mati lettew.




and finally. I found Kota Belanda. tak puas berposing di sini sebab sudah kehabisan waktu.
takut ketinggalan feri dan bas.

err.. tak pe lah. tiga tahun aku bermastautin dekat bumi Perak ni. lagi pun dekat je. tak pe tak pe. sabar. esok-esok pergi lagi. (pujuk hatiku yang lara)


paling benci dan menyampah bila tak dapat masuk galeri ni sebab dah tutup. (gigit jari T.T)


akhirnya, kembali pulang ke Lumut.
balik tu. kami hampir-hampir ketinggalan bas. pfft~ alhamdulillah.
dan. barang yang kakchik pesan aku tak sempat nak beli sebab kedai dah tutup. TIDAK!!


and last but not least.
kbai!

MyLittleNote :: sanggup tak tidoq lagi sebab nak hapdet punya pasal. dan ini entri pertama aku yang paling banyak gambaq. (kot la = =') jyaa! jumpa di Selangor ya.


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, March 27, 2013

We're Look Same but We're Different

gadis ni bernama Rabiatul Afifah. rupanya memang macam Yoona SNSD. nak kata sebijik, i;m not sure sangat. ramai yang komen tak sama la. sama la. bagi saya tau lah betul ke tak.

Yoona mesia katanya.

gaya piece. \/

smile :)



okey la, nak tau mana satu Rabiatul Afifah? opkos la kan yang pakai hijab tu. hehe.
both of them memang cute.

kredit dari pesbuk fan beliau.
(malas nak bagi link -__-)

MyLittleNote :: nampak sangat aku takde kerja kan. nak story mory pasal diri sendiri bukan malaih, memang malaih nak upload gambaq na. kalau aku story takde gambar, ada pulak yang bebel. muehehe. jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Thursday, March 21, 2013

Mati

mati satu perkataan yang mudah untuk kita eja. M . A. T. I. semua orang akan mati. bukan orang je. semua mahluk Allah. sedangkan elektrik pun boleh mati dekat rumah tu. mati adalah satu kepastian selepas kehidupan. even baby dalam perut tu pun roh dah ditiupkan. kalau tiba-tiba gugur. mati lah jawabnya. (betul tak? kalau salah tolong betulkan ye *smile*) 

mati tu pun bila-bila masa je. kita pun tak tau bila kita akan mati. mungkin ketika itu kita sedang mengerjakan ibadah yang menghasilkan pahala. or mungkin ketika itu kita sedang sibuk bersuka ria mengerjakan maksiat? (nauzubillah!)

saya tak dapat gambaran macam mana sakitnya mati. dan saya tahu mati itu sakit yang paling sakit dalam dunia ni. sedangkan sakit bersalin pun berada carta kedua selepas mati. bagaimana pula kepada mereka-mereka yang selama ini menghadapi kesakitan penyakit yang mereka hidapi ini. mungkin penyakit-penyakit kronik. mungkin juga penyakit-penyakit misteri. mana tahu kan. mungkin juga sakit selepas kemalangan. saya juga tidak dapat mengambarkan bagaimana mereka yang meninggal dengan tiba-tiba. hari ni sihat walafiat dan keesokkannya dia tiada? dengan erti kata lain mati mengejut. ya! mati mengejut dengan tiba-tiba. itu yang saya amat kuatiri. bukan sebab saya takut akan mati. ini sebab saya takut akan amalan saya. cukupkah ia? 

pernah tengok kah video pemain bola sepak tiba-tiba rebah di tengah padang bola? bila dihampiri, pemain tersebut tidak bernyawa. mungkin juga. saya yang duk taip entri ni tiba-tiba lepas publish rebah dan tidak bernyawa. mungkin. probability. mana kita tahu. kuasa Allah.

lupa mati.
orang yang lupa mati ni amat benci kepada kematian. dia akan melupakan kematian untuk menikmati kehidupan di dunia dengan gembiranya. soal mati seolah-olah tidak penting dalam hidupnya. dosa dan pahala dianggap remeh yang mengganggu kehidupannya yang ingin meraih kenikmatan dunia.

nauzubillah. moga kita semua dijauhkan. amin~

takut mati.
orang yang takut mati pula dikategorikan sebagai orang yang betul-betul takut akan mati. apabila dia disahkan mati akibat penyakit yang dihadapinya. dia akan menjadi lemah dan tidak berdaya. seolah-olah dia mati lebih awal yang dijangkakan. bukan juga hanya kepada orang yang mengalami penyakit kronik. malah orang yang sihat pun boleh takut akan mati. orang yang takut mati ini berpunca dari kurang ilmu tentang kematian. mati ini bukan hanya setakat mati sahaja. selepas mati kita ada satu perjalanan yang akan ditempuh.

ingat mati.
orang yang ingat mati ini seperti orang yang ingin mengerjakan haji. mereka tidak memikirkan hal tentang lain. kecuali memikirkan tentang matlamatnya yang akan mereka capai bila mengerjakan haji kelak. seseorang yang ingat mati akan lebih berusaha untuk melakukan amal kebaikan, kerana mereka fikirkan yang mereka masih tidak lagi cukup akan amalan yang mereka lakukan. dan mereka akan melakukan yang terbaik bagi amalan yang mereka kerjakan.

moga-moga kita tergolong dalam golongan seperti itu. amin~


sebelum tu. tok sah lah bubuh muka comey-comey kat pesbuk naa.. :)

MyLittleNote :: aku tak tau lah kenapa aku taip entri ni. mungkin sebab ada sesuatu yang menyebabkan aku ingat akan mati? bila dengar orang meninggal dalam keliling kita mungkin itu salah satu sebab mengapa kita ingat akan mati. wallu'alam. moga roh beliau dicucuri rahmat..


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, March 5, 2013

Kadang-kadang Ku Terfikir..

kadang-kadang saya terfikir jugak.

macam mana boleh terjebak dengan dunia blogger?

macam mana boleh jadi budak ID?

dan macam-macam.

tapi tak de lah nak tanya.

macam mana boleh jadi manusia. -.-

sah-sah lah kan jawapan tu dah tertulis dalam Al-Quran.

oh ye! cuti sem nak dah dekat. tak sabar rasa nak balik. kalau final project ni dah selesai. akan ku buat aktiviti kuak lentang. err... kruk kruk *garu kepala*

sabtu ni pulak ada event department. malaih pulak nak pergi. it's call ID Day berkonsepkan ALIVE. okey! kira osem lah jugak. sabtu minggu lepas, ada dinner aka prom la kononnyer. seriyesli, perkara itu semua pestime dalam hidup aku. yela, dulu aku budak sekolah agama.


kali ni, aku cuba mengelakkan menaip perkataan 'muahaha!', 'wakaka!' and so on. seriyesli, aku sendiri baca macam nampak tak matang. malu kot. *lari sorok bawah kerusi*

MyLittleNote:: till then, nak pergi kelas. tapi sempat pulak hapdet blog. choyy! 


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, February 24, 2013

Mengembara ke Kellie's Castle

sudah sedia maklum.
kepada pengikut-pengikut instagram saya.
err.. saya? (suara slow)

yang kini aku hangat dok post gambar Kellie's Castle.
hangat la kot. baru dua keping.
never mind. saje aku nak bubuh dua keping.
sebab upload gambar dekat IG nampak buruk bebenor.
so. and the really.
as a 'sakai' and the 'poyo' 'berangan' nak jadik photography.
tu diaa.
cerita saya bersama gambar kenangan di tempat misteri ni.

hi hi hi hi (tone bunyi sesuatu mengilai)

jeng jeng jeng (muzik saspen)

lap peluh.
bulu sudah meremang kot.
 wakaka!

I like this warning :D

bangunan ini menggunakan dinding jenis English bond.
tu diaa. aku sudah bebel pasal building construction and material.

all of us yang join this travel.
(broken english meh! -__-)

yang besau tu namanya Kellie's Castle.
yang kocik molek macam nak runtuh tu namanya Kellie's House.
runtuh sebab perang dunia ke 2

gaya macam istana ni dia yang punya je. :b

classmate and roommates

I love it this picture sebab ada rainbow. XD

oh ye.
nak tau sejarah pasai tempat misteri ni.
mung search sendiri boh.
muahaha!

tapi yang di-search tak akan keluar.
(mungkin -___-)
katanya.
dengar cerita.
(cerita yang ditampal pada dinding. kiranya tampalan pemberitahuan)
ada pengunjung or what else yang nampak or jumpa si roh Kellie ni.
dan juga anak perempuannya.
roh Kellie dilihat di koridor dalam istana ni.
manakala anak perempuannya yang aku tak ingat sapa namanya.
kelihatan dipintu biliknya.
kelihatan seperti budak-budak berumur 6 tahun.

jeng jeng jeng.
*lap peluh besau*

dalam istana ini juga ada terowong rahsia.
dimana aku teringin nak menyelusuri terowong berkenaan.
tapi malangnya ditutup buat keselamatan pengunjung.
pengakhiran terowong itu.
katanya.
kuil hindu.
by the way, sederet Kellie's Castle ni banyak rumah orang india.
no wonder si Kellie ini terbukti amat berterima kasih kepada bangsa-bangsa hindustan ni.
sebab mung search sendiri dekat wiki boh.
wakaka!

apa yang aku tak puas hati.
bila berjalan dengan orang yang tak suka travel.
macam ni lah jadinya.
sikit-sikit.
I NAK BALIK U, PANAS TAU! AUW!
(ayat pembohongan semata-mata)
-___-
maka.
kami pun tak sempat nak menyelongkar kawasan istana ni sepuas-puasnya.
sampai aku terlupa nak jenguk sebentar menonton gaya budak jakun pada kejadian Allah SWT ni.
iaitu pokok berwajah beruang.

gambar ndak ada bah.
tapi bila nak skodeng-skodeng cari gambar tu dekat pakcik gugel.
aku pun terjumpa la En Telor Power! post pasai istana ni. KLIK SINI  

yang paling memalukan dan kelakar.
aku terrrjadi model tak bertauliah pada seorang auntie dan uncle ni.
dengan wajah blur aku. ter-snap lah aku, sorang classmate dengan uncle tu.
haish. diorang pun gelak sakan + happy.
MyLittleNote:: yang paling semangat sekali aku dengan Ana (yang berbaju putih) sebab kami suka travel. XD jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Popular ? Domain ?

tujuan aku berblogging bukan sebab nak cari populariti.

bukan juga nak jadi peymes.

bukan.

bukan.

dan bukan.

saja suka-suka.

cari kawan.

bukan nak jadi blogger cerita pasal retis.

tapi nak cerita-cerita pasal diri sendiri.

cerita-cerita.

oleh itu, ada yang suggest kan aku suruh tukar domain.

hurm.

aku pun tak pasti nak tukar ke tak.

ada kata ianya berbayar.

hurm.

as a student.

mungkin aku tak tukar kot.

tak akan.

mungkin lepas belajar nanti.

mungkin kot.

harap-harap ada yang paham -__-' 

 
MyLittleNote:: perasan tak blog eden ter-private ;) muehehe! jyaa ne! 


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...