Monday, December 29, 2014

Kisah Seterusnya

Hanamiko Sakura is typing...
stop
delete

Hanamiko Sakura is typing...
stop
delete

sigh.
aku tak tahu nak mulakan mukadimah yang macam mana. balik balik taip lepas tu delete. macam ini lah kalau kes dah lama tak menghapdet dan masalah writing block. heyyy, seorang blogger kadang-kadang mengalami writing block okay. (sebenarnya kalau malas tu cakap la malas okay)

oh ye,
sekarang semester baru bermula untuk adik-adik diploma macam saya ni. (tapi ni tengah cuti mid sem) dan sem ini seperti diutarakan. this semester, i'm practical student in somewhere company. hehe. somewhere company sudah tentunya dekat KL. pengorbanan nak cari ilmu jauh-jauh kena ulang alik dari Klang ke KL. mujur ada kakak-kakak berkhidmat di KL juga. kalau tak memang aku sorang-sorang terkontang kating dekat bumi metropolitan ni. by the way, kakak-kakak ini juga berulang alik dari Klang ke KL. dapat lah juga rasa pengorbanan dan kepayahan mereka kena bangun sebelum subuh untuk bergegas ke tempat kerja. terkejar-kejar KTM dan mengelak kesesakkan lalu lintas. (TT_TT)

kemudian.
Hanamiko Sakura loading...

sepuluh minit kemudian...

okay la. dah tak tahu nak cerita apa dah.

mari kita sama-sama menadah tangan berdoa semoga semua magsa banjir selamat hendaknya. dah ramai kematian yang dilaporkan. 


oh ye, saya ada perniagaan online. tapi saya buat dekat account instagram je.
sila sila jemput follow dan beli. hehe
@ananeesa

MyLittleNote:: bertaubatlah sebelum nyawa dicabut dari kandung badan. Jauhi Maksiat ! jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, October 17, 2014

Cerita Hari Raya Korban

bismillahirrahmanirrahim.

sebenarnya ini buat julung-julung kalinya aku beraya diperantauan. mood exam nak masuk mood raya memang sakit lah kan. lagi sakit bila kena korban tak balik raya. ini memang makna korban dalam diri aku untuk raya tahun ni. dan ya, maafkan diriku ini untuk update cerita basi. kbai.

malam raya tu roommates memang tak ada. semua balik, tinggal lah aku keseorangan dan kesepian. dengar takbir mampu dari radio je. takbir dari surau dan masjid kedengaran sayup sayupan. dan pagi tu plan siap-siap nak solat sunat dekat masjid luar kampus.

tapi malang tak berbau. aku tertinggal solat raya. sampai je dah khutbah. masa tu memang kompius betul, aku kompius dengan khutbah jumaat dengan khutbah raya. haha ! khutbah jumaat kan khutbah dulu baru solat. khutbah raya, solat dulu baru khutbah. Allah , rasa macam dungunya saya. tuntut ilmu lepas tu lupa balik *nangis* patut lah bila datang masjid tu semua anak-anak muda atau pun yang tua (lelaki) pakat pandang pelik dekat aku. haha ! malu betul --'

lepas tu duk belek phone. tengok wassep, tengok insta. semua duk pakat makan-makanan pagi raya yang sumpah sedap untuk menu biasa pagi raya. dan aku hanya menikmati nasi lemak 2 hengget besama milo ais. *syukur*



haha ! tu je la kot nak cerita.
good news.
cuti sem sudah bermula.
dan sem depan praktikal.
honeymoon bak kata senior.
haha !
kbai.

MyLittleNote:: rasa macam banyak kali pulak dah post tentang raya haji ini. almost every year ! haha ! jya ne !


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, September 7, 2014

Pesen 20 Fact About Me ?

bismillahirrahmanirrahim

alhamdulillah, aku masih diberi kesempatan untuk hidup di muka bumi ini.
diberi peluang untuk memperbaiki kelemahanku dan menghapuskan dosa.
diberi kesempatan untuk membuat amal kebaikan di jalanNya.

alhamdulillah
alhamdulillah
alhamdulillah

it's seem like aku dah lama benar tak update blog.
mesti ada yang fikir.

"eh, tuan tanah kedaung Hanamiko Sakura dah meninggal dunia ke?"

hahaha !
memang lupa nak diingatkan.
jika blog ini tidak terupdate selama 5 tahun la (konon)
hah ! 
memang tandanya la tu.
so, blog ini akan dibaca oleh keturunan ku.
*gelak sorang-sorang*

tak lawak okay !
*diam*

eh, panjang pulak intro.

isinya :

sekarang ni memang pesen orang yang ada account instagram ni buat #20FactsAboutMe
huishh.
siap hashtag kau letak jahh.
hahaha !
*tak lawak*
pesen ni kuat betul sampai ke Mesia

faktanya memang aku kena tag.
hmm, tapi aku rasa nak tunggu 3 kali kena tag baru aku update.
*bajet gila*

dan.
memang aku tak nak cerita kat sini pong.
hehe !

eh ? ada account instagram ke ?
ha'a, memang aku ada. tapi aku memang tak nak kasi korang tahu sebab. hmm, aku tak popular mana pun. ermmm.
*bajet lagi*



#20FactsAboutMe
is
1) Lazy to type another 19 facts.

*hahaha ! padan muka. kbai*

MyLittleNote:: entry kosong yang tak ada pengisian yang baik. emm. jya ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, July 1, 2014

Exhibition Space: Gallery Design

bismillahirrahmanirrahim.


alhamdulillah sesangat. projek kedua kali ni buat aku rasa WOW! sebab lecture bagi task suruh buat design gallery berdasarkan hobi dan pengumpul koleksi dari blog. pengumpul koleksi? macam mana aku nak jelaskan disitu? sebagai contoh ada satu blog tu menceritakan barang koleksi mereka. nah! bila ada perkataan blog disitu. memang bagai pucuk dicita ulam mendatang, projek kali ni memang betul-betul ada kaitan dengan aku. 

WHY? 

aku as a blogger yang tak feymes mana pun,
because I had another blog named Sakura Art Gallery.

blog aku lagi satu tu memang blog sekadar pengumpulan koleksi seni aku. sebab tu namanya art gallery. *wink wink*

harap-haraplah client ni lecture terima. diri sendiri kot yang jadi client. haha! kepada sesiapa yang nak rasa blog dia ada gallery design. sila PM saya okay ^_~ be my client. 


and the lastly, selamat berpuasa kalian. semoga puasa kali ni lebih baik dari sebelumnya dan anggaplah ia sebagai puasa ramadhan yang terakhir. sobs. 

dan, semoga projek kali ni berjaya. boleh lah aku balik kampung nak berhari raya dengan tenang dan senang gumbira :D hahaha.

MyLittleNote:: kali ni aku sudah buat jenayah. skip bulan 5 dan 6 tak update blog. kihkihkih. jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, April 29, 2014

Jaulah

bismillahirrahmanirrahim.


"Kalau nak kenal sahabat kita kenalah keluar (bermusafir) sekurang-kurangnya selama 3 

hari 3 malam. Barulah kita mengenali sahabat kita ini.Keluar bermusafir pun janganlah

 cuma berdua atau bertiga. Seelok-eloknya lebih dari empat orang, barulah keluar 

berjemaah namanya"


21 april 2014 - 24 april 2014

alhamdulillah, start je cuti semester, kami merancang untuk berjaulah di pantai timur. menziarahi sahabat-sahabat di sana sambil mengenali mereka dengan lebih dekat.

hari pertama dekat Perak dulu sebelum berangkat ke Terengganu.
sebelum bergerak menetap dulu dekat rumah sahabat di Teluk Intan. sepatutnya bergerak lepas zohor, malangnya terpaksa delay sebab servis kereta tak siap lagi. singgah Seri Iskandar dulu sebelum ke Terengganu. waktu tu hampir masuk waktu asar, agak-agak sampai Terengganu pukul berapa?

cabaran yang pertama, berjalan pada waktu malam memang agak bahaya, sebab tu muslimin yang drive. mereka memang tak bagi langsung kalau muslimat nak drive. sayang sahabat katanya. memang bagi kami waktu tu rasa sangat-sangat gentir. mereka yang drive terpaksa stay up. jauh pulak tu nak drive. kesian jugak tengok diorang. 

time tu aku relax je la tidur. nak berjaga memang tak larat. berjaga je mata terlelap dengan sendirinya. memang tak berani nak tidur lena. bila diorang bising-bising. dapat tau yang kami sesat. menyinggah pulak ke Baling, Kedah. ah sudah. perjalanan sepatutnya singkat jadi lama. tak pa. ini baru namanya travel budak-budak macam kami.

22 April 2014
first day.

sampai Terengganu dah subuh. lokasi masjid ni tak tau la aku. HAHA. tapi yang membuatkan aku terasa unik dengan Terengganu ni ialah senibina dia. osem! lagi-lagi kaya dengan senibina masjid yang menarik.

mereka pakat posing sambil tunggu muslimin tumbang akibat kepenatan drive.

lepas sarapan, kami singgah ke rumah sahabat yang pertama terletak di Kuala Terengganu. ah, Kuala Terengganu tu besar la. nama spesifik aku tak tau. yang pasti dekat dengan Bandar Kuala Terengganu. bergambar bersama bonda beliau. 

bila datang sini mesti dibawanya pergi shopping. walaupun masa tak panjang, cukup sekadar singgah di Pasar Payang untuk makan tengah hari.

sebelum singgah ke rumah sahabat seterusnya, singgah pantai dulu. yang ni aku tak tau nama pantai dia apa. tapi yang pasti pasir dia putih. dekat dengan Unisza dan UMT.

air dia. subhanallah. hijau jernih dan dalam. rasa geram nak terjun ja.

rasa macam dah buat pengambaran pulak kat sini.

dah macam sebuah kumpulan band aku tengok muslimin ni.

aksi ni wajib kena buat. hah! aku paksa diorang buat macam ni. aku sendiri nak buat tapi aku malu buat depan mereka. cukup sekadar mereka yang jadi model aku. HAHA.
tapi malang gambar ni kabur. waktu pun hampir magrib, banyak kali buat tak jadi. anggap je la yang ni jadi.

rumah sahabat yang seterusnya di Gong Badak. perghh. dekat dengan UMT dengan Unisza rumah dia. sampai aku terfikir. "kalau lah aku dapat singgah UMT jumpa kak Hanis" hahaha.
umi dia sungguh sporting. gelak dengan sembang plus makan dekat dapur. hanya untuk muslimat sahaja. 

23 April 2014
second day.

lepas dari Gong Badak tu gerak pulak ke Besut. sebab nak gerak terus ke Kota Baharu.
menginap di rumah nenet sahabat. 

singgah pantai di Bukit Kluang untuk bermandi manda. gambar pantai yang serba indah tak sempat nak snap disebabkan tak sabar nak terjun laut. disebabkan tak dapat nak tengok penyu yang sebenar dapat buat penyu pun jadilah. (kerja gila muslimin)

singgah solat zohor kejap dekat Pulau Melaka. tenang je bila berada disitu.

Masjid Tok Guru.

memang hajat kami nak berjumpa dengan Tok Guru. tapi disebabkan Tok Guru sibuk. hanya muslim je yang dapat jumpa. tu pun mereka tak sempat nak beramah mesra.

berada dihadapan madrasah Tok Guru.

seterusnya ke rumah sahabat di Pengkalan Chepa.

singgah juga di pasar bulat. rasa rindu nak jejak sini. datang sini je dengan family. kali ni datang dengan sahabat.

lepas tu gerak ke rumah sahabat seterusnya di Pasir Mas.

sebelum berangkat pulang ke negeri asal sempatlah buat usrah untuk kali terakhir dengan sahabat-sahabat yang nak grad. i will miss this moment so much.

24 April 2014
third day.

kejutan!! dari sahabat-sahabat.
HAHA. buat aku terharu. even tarikh birthday dah jauh tertinggal tetapi mereka masih meraikannya.

 MyLittleNote:: terima kasih sahabat-sahabat seperjuangan. inshaAllah sem depan kita buat terbaik ! maka dengan group binding kali ni membuatkan kami bertambah erat dan mengenali antara satu sama lain dengan lebih dekat. jaulah seterusnya ke Penang dan Kedah. jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, March 21, 2014

Hi There !

bismillah.

memandangkan final exam nak dah dekat.
memandangkan result STPM dah keluar.
memandangkan result SPM juga sudah berada di tangan adik adik.
juga.
dah tak dah result exam nak keluar lagi.
melainkan result exam nak cari kerja.
tu lain cerita.

ya.
HOLA and HI THERE.

dah lama juga tak mempeymeskan diri didonia blog ni.
sebab.
tutttt.
semorang pun tau kan.
memasing busy.
tak pun malas nak update.
tak pun tak tau nak update apa.
tak pun.
aku tak tau.


oh ya.
minggu depan dah start final exam.
cepat masa berlalu.
ya.
aku seronok nak cepat habis dengan sesi pembelajaran di universiti ni.
sebab apa? sebab tak tahan wehy asyik tak tidur malam. lewat tidur la. kadang sampai cukup 24jam tak tidur.
okay!
itu satu pecahan rekod bagi aku yang tak tidur hampir 24jam.
boleh mati ni.
ish ish ish.
kalau satu hari tak tidur. ditambah dengan sedikit tidur 2-3jam.
dapat tidur la tu kan.

mkay bye.

MyLittleNote:: counting day ! :D jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, January 31, 2014

Meng-update

klik icon google chrome.
klik icon blogspot.
klik icon pencil berwarna oren.
(blog tak sign out. tidak perlu susah-susah nak sign in balik. nampak tak tak ada protection langsung. muahaha!)

taip tajuk post.
ok.
mula menaip entri.
"hmmm."
otak berfikir.
"eh."
delete delete.
pergi draf.
delete post tadi yang jadi draf.
menyemak je draf banyak-banyak.
klik icon B berwarna oren.
mula blogwalking.
comment.
kalau line internet tak bagus.
atau tak ada idea nak tinggal comment.
bla macam tu.
kalau rajin.
tinggal comment la.

[credit]

ok.
sambung buat asssignment.

#masalah sekarang yang tak update update blog.
#entri pertama di tahun 2014 yang penuh mengarut.
#berapa banyak hashtag daaa.

MyLittleNote:: nampak tak entri ni tak ada manfaat langsung? jyaa ne.


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...