Saturday, December 15, 2012

Kenapa Ambil ID ??

sebagai budak part 1, ramai senior bertanya kepada kami. KENAPA AMBIL COURSE ID?
dan sebagai budak picisan seperti aku ni. aku ingin membuat alasan yang aku tak tahu kenapa aku ambil ID. 

ini dia, soalan dibalas soalan.

mungkin.
inilah yang dinamakan takdir Allah. sebab sebelum ni aku pernah apply sains komputer pada pilihan pertama. akhirnya, keputusan tidak mahu berada dipihak aku sebab aku salah apply. ish ish ish (geleng kepala). 

mungkin.
ini juga takdir Allah setelah berkali-kali aku melakukan istikharah. memohon pilihan manakah yang layak bagi aku. course yang berkaitan matematik, ku cuba untuk menjauhkan diri. eh! bukan bermakna aku benci matematik. aku cuma tak suka. senang cerita yang berkaitan dengan nombor. terutama sekali akaun dengan add math. wakaka! :P *ayat ini di-bold-kan dan dibesarkan hurufnya* TAK SUKA BUKAN BERMAKNA BENCI, TAK BAIK LAH BENCI ILMU ALLAH KAN :) anda paham adik manes, eh! kompem ke yang baca ni adik-adik? maap ^_^''

ini dia.
alkisahnya, dulu aku masa kecik-kecik tak tau lah kenapa suka sangat main pondok-pondok. main rumah-rumah. then, siap decorate lagi. bila ibu tak bagi beli mainan rumah-rumah, dengan akal fikiran kanak-kanak, aku mula melukis plan rumah di dalam buku tulis yang kononnya boleh main la. bilik ni aku nak letak mana, bilik tidur ada berapa dan etc. then, bila masuk rumah orang. aku siap tengok setiap sudu rumah macam ruang tamu ke. tak ada lah sampai masuk bilik orang. ANAK SAPA LAH TU. kalau rumah yang bertingkat tu. hati aku ni rasa macam nak sangat naik tingkat atas rumah orang tu. kalau naik betul-betul kena cubit dengan ibu pulak. -_-' sekali lagi ANAK SAPA LAH TU.

dan, bila pergi pusat membeli-belah mana-mana yang ada exhibition jual rumah. kan ada model rumah. aku siap datang dekat model tu dan teliti betul-betul. kalau dekat sekolah, subjek pendidikan seni yang suruh buat rumah, aku lagi semangat nak buat. ingat lagi dulu, aku dah buat penat-penat. boleh dikira macam model rumah betul walaupun agak buruk (maklumlah, hasil kerja budak-budak) aleh-aleh, esoknya dah rosak. budak mana yang rosakkan ni. aku geram betul! impian aku berkecai nak tunjukkan dekat cikgu. :( 

oh, itu je kot. ekceli, aku nak juga merewang study pasal benda lain. maklumlah, UiTM Seri Iskandar ni ada fakulti seni reka. nak juga tengok orang study fashion design, photography, art (seramik) and etc. kan aku dah cakap yang aku minat seni. ok finish :P

and last but not least, aku di sini bukan nak bebel pasal ID ni kan, oh! maksud aku, interior design ye bukan interior decorate yang macam Eric Leong buat tu. hehe ;) yaa~ bak kata pensyarah aku kata KAMI ADALAH PEREKA EMOSI. sekian terima kasih. dan aku tak nak lah cerita pasal ID ni di entri seterusnya melainkan permintaan orang ramai.. (kononyer la :P) ID is just simple work yang memerlukan tanggungjawab yang besar. BESAR PUNYA!! tidur tak lena, mandi tak basah, makan tak kenyang. macam tu lah kot sebab lebih banyak tertumpu pada projek. perghh!! 

my first project XD

ni baru satu, belum lagi banyak projek..

MyLittleNote ::  till then, nak makan dulu.. jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, December 10, 2012

Bermula lah Kehidupan Baru

hajat dihati nak ber-blogwalking ditangguhkan atas dasar setiap kali nak komen mesti connection internet lemah. glup! terima kasih lah yang sudi datang ke teratak buruk yang tak lama lagi akan diubah sempena tahun baru 2013. eh! jangan risau, teratak anda sudah saya jenguk tanpa diberi keizinan untuk meninggalkan jejak kasih. :)

minggu ni merupakan minggu yang kedua bagi aku dalam sesi pembelajaran di universiti. keadaan aku sekarang ni boleh la dikatakan sebagai culture shock. yela, aku dah biasa jadi budak sekolah. kononya lah jadi budak sekolah. merasakan diri ini tak matang-matang. masih menggunakan pencil case yang kartun-kartun yang chomey-chomey. tak padan dengan umur. bak kata lecture aku, lecture dia dulu akan campak pencil case student dia yang pakai kartun-kartun ni. so far setakat ni, aku dah tukar pencil case aku. :P

sekarang ni aku tengah pening-pening lalat. lalat? oh! lalat itu tiada kaitan, just rasa pening tu macam duduk atas rakit dekat laut yang bergelora. begitu lah rasanya. dengan projek pertama yang akan dilaksanakan. oh! interior design memang skopnya sangat luas. pufftt~ (geleng kepala)

saje nak letak XP
[credit form Google Image]

oleh itu. gambatte ne to me XD 

MyLittleNote :: pisst~ siapa kat sini orang Sabah? saya dapat roommate Sabah. XD


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, December 4, 2012

Sebulan Menghilang

hola! cik Hanamiko Sakura sudah kembali. dapat ku rasakan aura pecahan rekod untuk tidak menghapdet belog selama sebulan. huwahaha! *clap clap* ekceli, banyak sebenarnya aku nak bebel dekat sini. kenapa aku menghilang? kemanakah gerangan tuan hamba cik Hanamiko Sakura? eh eh eh.. banyak soalan pulak. tanpa membuang masa, waktu dan karen. ingin aku umumkan bahawasanya aku sekarang dalam status dah sambung study. alhamdulillah~ berkat doa kalian yang tidak putus-putus tanpa menjemukan. akhirnya aku tercampak ke UiTM Seri Iskandar Perak. siapa orang Perak di sini? meh datang jenguk aku. hahaha! (merepek jap) 

cer tanya budak-budak yang dah pernah study dekat UiTM ni
minggu apakah ini. hahaha!

pfft~ adakah aku akan aktif berbeloging selepas ini?
insyaAllah. kalau tenet di kolej ini laju mengalahkan kepantasan Dato' Lee Chong Wei bermain badminton. eh! hahaha!

lagi satu, banyak sebenarnya nak story mory lory ni.. tapi nanti la ye.. wakakaka!

MyLittleNote :: hari ni hari konvo Zaki. tahniah buat beliau ^^


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Thursday, October 25, 2012

Nak Daging Sedap ada Caranya..

hari raya korban bakal tiba. esok je kan, hehe. ada yang bergumbira. ada yang tidak. ada yang half. half? like separuh gembira separuh tidak. siapa itu? salah satunya aku. tengah berhoha-hoha ingatkan cuti 3 hari berturut-turut. malangnya tidak. tidak sama sekali. sabtu terpaksa ku kerahkan sepenuh tenaga untuk melakukan aktiviti seperti biasa di tempat kerja. macam tulah kalau kerja aliran perkhidmatan. seperti yang kakchik cakap. kerja seperti itu tidak ada life. hahaha!

oh. aku bukan nak bebel tentang cuti aku ni. bukan nak cerita pasal kenangan. dan bukan nak membebel aku dah tunggang lembu buat korban kat surau. eh! 

there are some tips I want to sharing with you all. (alamak! bajet speaking pulak dah -_-')
ini aku ambil tip copy paste dari majalah wanita. tip dari seorang bekas pemotong daging Istana Buckingham. yela, sempena raya korban ni. yang kebanyakan berkaitan daging. apa salahnya aku kongsi tip. hehe. (bebel lagi, daripada tadi tak share tip pun -_-')

tiada istilah daging segar kepada daging seperti daging lembu, kambing dan tuna merah. daging segar hanyalah kepada daging putih seperti ikan dan ayam. kita boleh nikmati daging putih secepat yang mungkin selepas disembelih dan masak. namun tidak kepada daging merah. daging kambing sepatutnya dimasak selepas 7 hari disembelih manakala daging lembu pula selepas 21 hari disembelih. daging kambing dan lembu yang baru disembelih mempunyai kolesterol tinggi. urat dalaman dan urat otot masih hidup yang boleh dilihat apabila daging itu masih bergerak-gerak. apabila dimasak, ia mempunyai kolesterol yang tinggi. oleh itu, simpanlah dahulu daging itu sebelum dimasak demi menjaga kesihatan serta enak dinikmati. 

meleleh ayak liur >_<
[google]

cara penyembelihan pula. lembu itu tidak perlu diikat secara kertelaluan dan ditindih kerana boleh menyebabkan haiwan itu tertekan ketika disembelih. apabila lembu kelihatan stess, ia akan lambat mati maka akan menyeksakan haiwan tersebut. lembu juga tidak perlu dikepung dan kehadiran orang ramai membuatkan lembu menjadi takut dan mungkin akan mengamuk. jika disembelih dengan cara yang betul, lembu akan mati dalam masa 3 minit. jika tidak betul, sejam selepas sembelih lembu masih hidup dan ia juga menyeksakan haiwan.

perghh! lembu ni ada rambut
[google]

oleh itu, dikesempatan ini saya nak mengucapkan ................................

[google]

dan selamat berpuasa hari ini ;)

MyLittleNote :: hari raya korban ini mengingatkan aku tarikh pemergian arwah ustaz yang disayangi :') jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, October 24, 2012

Minggu Penuh Kejutan..

aku tak tahu kenapa aku rasa minggu ni penuh dengan kejutan. kejutan sebab kerja cuma 4 hari or bulan ni last aku kerja. hohoho. *merepek* sabtu lepas akhirnya dengan berat hati aku dapat apply MC. first time kot sepanjang aku bekerja selama 4 bulan ni. kenapa MC? dah MC opkos la aku sakit. demam kus-kus jaa. pagi tu sempat juga travel pergi Hulu Langat, balik je. enggak enak badan sudah. bila bangun terhuyu-hayang macam mambang mabuk minum brendy.. hahaha! malam pulak, orang sibuk tengok Final Piala Malaysia. aku main game Plants VS Zombie puas-puas. xD cuaca tak menentu membuatkan ramai orang yang jatuh sakit. makin kaya lah hospital dan klinik swasta. eh! setiap kali pergi dan balik kerja, aku terpaksa merempuh hujan dengan menunggang motorsikal. kenapa tak drive? hahaha! drive dalam mimpi je sebab aku mempunyai lesen kereta terbang. 

hujung minggu ni pulak lepas raya haji, jiran sebelah buat kenduri kahwin. esoknya hari Isnin nak pergi sekolah ambil sijil SPM. dan esoknya lagi, berdebar-debar sebab result interview nak keluar. malam tadi sempat pulak mimpi. dapat masuk tapi bukan dekat UiTM yang aku pohon. dapat pulak dekat University of Harvard. hahaha! sangat kelakar okey. aku menangis dekat ibu yang aku tak nak masuk University of Harvard. nak belajar dekat nihon jugak. hehe. dan esoknya lagi hari Rabu katanya menteri penerangan, Dato' Dr Rais Yatim nak datang dekat kampung halamanku ini. uhuk! banyak betul agenda. 

untunglah kakak. (pregnant women tuu)
gambar ku curi dari wall pesbuk kakak xD

MyLittleNote :: alamak! lately jarang pulak nak update blog. bulan ni 2 post je. hahaha! jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, October 12, 2012

Orang yang Berbadan Dua

alhamdulillah. bulan lepas dapat ahli baru iaitu kakak ipar. aku akan masukkan watak beliau di blog terchenta ini dengan watak kak Zee. pasal kenduri kahwin akan ku story bila kerajinan aku mengalahkan kemalasan aku. kehkehkeh.

bersyukur kehadrat Illahi. tak lama lagi bertambah satu lagi ahli keluarga. ini bukan bermakna aku nak kahwin. dan Hazem-chan tak akan ada gelaran 'chan chan' lagi dah. dia akan bertukar kepada Hazem-kun kerana dia akan mempunyai seorang adik. yeah! *clap clap*

bercakap tentang orang mengandung ni kan. aku bukannya nak komplen. jangan marah ye akak-akak sekalian. aku ada merungut tentang kakak yang banyak songeh mintak macam-macam. lagi-lagi kalau aku yang disuruh penuhi hajat impiannya. adeh~ sekali kakak cakap...

ENGKAU TENGOKLAH NANTI KALAU DAH MENGANDUNG MACAM MANA RASANYA.

glup! aku terus diam tak terkata. aku tahu, suatu hari nanti jika aku panjang umur akan merasa bagaimana perasaan ibu-ibu yang mengandung ni. huwuuu~ tobat aku tak komplen bab ni lagi dah.

dan ini satu hal lagi. sejak kakak mengandungkan Hazem-kun, aku tak pernah usap perut kakak yang memboyot tu. kali ni pun aku rasa tidak. aku tak sanggup sebab aku rasa geli. arkhhh! jangan tanya aku kenapa.. huwaaa~ (nanges lagi aku ni. DUSH!) huuu~ *lap hingus jap* inilah nasibnya bila jadi anak bongsu yang tak pernah merasa usapan diperut ibu tatkala mengandungkan adik. sobs. never mind, aku dah anggap Hazem-kun sebagai adik kandung sendiri merangkap anak saudara. :D

walauapa pun,aku harap kakak dan kandungannya akan selamat sehingga kakak habis pantang. insyaAllah. amin.

Hazem dah pandai makan sendiri XD
alahai~ background sepah, almaklumlah.. stok kenduri belum habis lagi..

MyLittleNote :: blog yang berwajah baru ni buat aku maleh sangat nak update entri.. hahaha! jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, September 29, 2012

Kes Betul-betul Malas nak Update

Bismillahirrahmanirrahim..

Dengan ini, beta mengistiharkan yang beta malas nak meng-update blog. Meng-update entri baru dan berkaitan dengannya. Kecuali menerjah menjenguk mengacau blog-blog istimewa yang terpilih. Yang ada tertinggal komen 2 atau 3 kali tu maknanya beta tengah sengal. Blogwalking guna phone.

Orite. Kali ni tak ada 'mylittlenote'. Sebab update simple-simple je la.. Uhuk. Jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, September 16, 2012

Melukis beramai-ramai memang syok !!

alhamdulillah. peringkat pertama yang aku harus tempuhi sudah ku redahi. (erk? apa punya gaya bahasa daa~) interview. satu ayat yang buat aku rasa macam nak lari pecut 100 meter. (apa kes?) dan aku lalui juga interview itu dengan berbekalkan segunung doa. Rabbi yasir walatu'asir. lepas habis interview, baru ku rasa. this is the best interview in my life. oh yeah~!! first time temuduga masa aku nak jadi pustakawan dulu. perasaan aku, gelabah kot. (apa punya olang!) kali ni pun gelabah gak. tetapi dapat diredakan dengan berselawat ke atas nabi junjungan besar, Rasulullah SAW. alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah. aku harap, ini adalah course yang terbaik untuk aku. amin~

ujian lukisan.

setelah menyiapkan lukisan ini. ku belek tanganku. oh no! hitam legam gara-gara ratakan shadow objek menggunakan jari. urm, dah memang teknik aku macam tu. -_-' orang sebelah kanan perempuan, blah kiri lelaki. adeh, rupa encem tapi tak bawa pemadam. pemadam belacan aku juga kau pinjam ek. tak pe, sharing is caring. right? *wink

tamat ujian lukisan, temuduga pulak. perut dah berkeroncong memainkan lagu Muara Hati (hehe) gara-gara tak sarapan dekat rumah takut tak sempat sampai ke destinasi yang ingin ditujui. driver aku opkos kakchik. muahaha! semasa menunggu giliran. sekali lagi, sebelah kanan seorang budak perempuan yang berasal dari KL (tu pun aku yang tegur dulu) dan sebelah kiri, budak lelaki yang keseorangan yang cuba mahu berbual dengan aku. kehkehkeh, dia kata dekat Klang ada sawah. err, maaf lah ye. gelakkan kamu. bila aku cerita kawasan sawah selangor dekat mana dia jadi blur. rupa-rupanya dari PD orang nogori..

sesi temuduga? alhamdulillah, berjalan dengan lancar tanpa menggunakan minyak pelincir. aku orang last yang masuk, jadi orang first yang keluar dari bilik temuduga tu :) insyaAllah, ini petanda yang baik.. 

AP117
Diploma Rekabentuk Dalaman

MyLittleNote :: ahad, 16 sept 2012.. hari yang bakal memenatkan jiwa dan ragaku. ehemm~ jyaa ne!!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, September 8, 2012

Cross-country...

Projek aku hari ni, aku nak melukis. Gigih konon-kononya nak buat doodle sambil menembak sikit-sikit. Buat membunuh kebosanan aku di tempat kerja. Dengan pantas aku menyelongkar fail yang berada di dalam al-mari. Akhirnya, ku jumpa fail lama yang terlekat poster cerita ‘Harry Potter’ dan ‘Coffee Prince’ (korea punya cerita xD) hehe, malu sebentar. Macam ni ek perangai aku masa dulu-dulu. >///< ku selongar isi fail. Err.. kertas ujian masa form 4, yang dapat markah ntah apa ntah… dan, eh! Kenangan merentas desa bermain di pandangan mata dengan tiba-tiba. Hewhewhew. 

Ketika sekolah rendah, aku bukanlah atlet kebanggaan sekolah. Tapi aku berjaya mendapat tempat ketika merentas desa tahun… err, aku tak hengat! x( dan aku tahu, sukan ini tidak tersenarai dalam acara sukan peberett budak-budak sekolah (termasuk aku lah kot :P) 

Ketika di sekolah menegah, aku ingat lagi di mana waktu percubaan merentas desa. Aku tunggu kawan. Eh! Eleh! Selalunya ayat-ayat sinonim waktu merentas desa ialah KITA LARI SAMA-SAMA YE ;) ayat popular bagi pelajar perempuan. Akhirnya menjadi ayat bohongan semata-mata kerana sorang ke depan, dan sorang lagi jauh ketinggalan ke belakang. Choyy! 

Oh! By the way, baliknya aku pun cerita dekat ibu yang aku merentas desa tunggu kawan. Hasil penceritaan itu, aku kena gelak habis-habisan oleh ibu terchenta dengan zaki. Aduuiiii~ oleh itu, pada hari kejohanan, aku berazam agar mendapat tempat. Akhirnya, Alhamdulillah. Dapat ku buktikan kepada zaki. Walaupun dia tidak mendapat tempat pada hari kejohanan, tetapi dia dapat wakil sekolah untuk acara merentas desa peringkat daerah. Chait! 

Tahun demi tahun, akhirnya aku juga berjaya mewakili sekolah ke peringkat daerah *senyum lebar bukan bermakna berlagak* pengalaman pertama bersaing dengan murid-murid pelbagai bangsa. Ketika pertandingan, aku salah buat strategi. Akhirnya, aku kalah dan bernasib baik tidak mendapat tempat 100 ke atas. Tak apa, tahun depan cuba lagi. Malangnya, aku tidak terpilih mewakili sekolah kerana ada adik-adik junior yang lebih hebat dari aku. Tak pa lah, dapat merasa sekali pun sudah lah :) 

aku punya nombor bertuah xD

Tahun lepas, tahun akhir aku berada di sekolah. Ketika acara percubaan, aku berlari sambil bawa kuih. Err, ya. Memang agak lucu sebab aku kena gelak dengan cikgu-cikgu. Yela, lari waktu petang. Aku tak sempat nak isi perut untuk tengah hari. Beli makanan dekat kantin, berebut-rebut. Tu yang tak sempat masuk ke mulut kuih tu. Budak-budak lari bawa air, aku lari bawa kuih. Tu yang pelik. Merepek betul aku ni -_-‘ 

MyLittleNote :: mari lah kita bersukan, sebab aku suka bersukan ;) jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, September 4, 2012

Ahli Baru...

Minggu ni family aku agak sibuk. Sibuk nak sambut ahli baru hujung minggu ni. Dan aku excited minggu ni aku kerja 5 hari je. weee~ 2 hari cuti, 2 hari cuti, 2 hari cuti. Yeay! ;) *sambil buat tarian hindustan* 16hb turn rumah aku pulak. Tapi maaflah ye. Tak dapat nak jemput korang sebab yang kawennya abang, bukannya aku. Kalau aku kawen, kompem korang aku jemput ye :D

Semalam hari ahad, pergi shopping dekat PKNS Shah Alam. Err, pengalaman pertama beb shopping baju. Selalunya aku suka shopping cari barang-barang dapur. Kena tukar baju tu, tukar baju ni. Heish, rimas beta! Yang paling berkenan di hatiku jika beli kain, jahit baju sendiri. Puas hati. Boleh berlagak kunun-kununnya jadi fashion designer XD

Taste aku dengan kakchik amat berbeza. Kakchik suka yang meriah-meriah. Aku suka yang kelam sikit. Tak mau lah meriah-meriah. Bukan apa, bagi aku. Aku tak nak lah meriah-meriah sebab nanti lelaki perasan. Biarlah diri ini terlindung dari pandangan lelaki bukan mahram :)

Akhir sekali. Bila aku pandang tasik Shah Alam. Aku rindu nak ber-dating dengan bestfriend aku :’) sobs. Ewahh!

MyLittleNote :: korang-korang, esok tengoklah telefilem BEDAH TONG GAS NAK RAYA dekat tv9. Shooting cerita tu dekat kampung aku tau ;)


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, August 29, 2012

Usiaku 2 tahun...

alhamdulillah. sudah 2 tahun aku be'rumah tangga' dengan blog Hanamiko Sakura. err... garu kepala. jika dilihat di Blog Archive, start tahun 2011. apa pasal jadi 2 tahun?

sebenarnya. aku mula kenal-kenalan, beramah mesra dengan dunia blog pada tahun 2011. kerana ketika blog ini ditubuhkan. memang aku satu haram tak tahu langsung berkaitan dengan blog. just suka-suki buat blog tengok orang lain buat blog. akak-akak senior dekat sekolah punyalah beria memberitahu url blog mereka. sahabat terchenta Nur Sakinah, antara blogger yang membimbing aku cara-cara berbloging. (serius blur waktu itu) dan yang membimbing aku blog Hanamiko Sakura ditubuhkan ialah kezen terchenta. (dia merupakan seorang blogger juga. tapi blog dia nampak pelik. oleh sebab aku tak nak bagi korang pening tengok blog dia. so, aku tak nak bagi link :P) 

aku mula berjinak dengan blog di awal tahun 2011. waktu itu, aku hanya merapu meraban seorang diri. (yela, masa tu belum jadi peymes. ecehhh!) terjumpa pulak blog akak senior sekolah dulu. secara tidak rasmi, aku jadi pembaca tegar blog beliau. (secara silent reader) serius, aku tak tahu pun dan tak reti komen-mengomen. kerana aku lebih suka menjadi silent reader. :) sehinggalah aku menjumpai satu blog biru yang chantek molek. iaitu blogger kak Hanis :) cuba scroll cari top commentators. malas ek? takpe. ku berusaha untuk memaparkannya XD


beliau lah antara blogger pertama yang aku kenal. asal blogwalking. blog beliau tidak pernah ku lupa. terima kasih kak Hanis. arigatou-arigatou *sambil terangguk-angguk gaya orang jepun* XD. teringat lagi ketika waktu itu beliau memberi tutor agar word notification dibuang. memang aku tak tahu menahu kewujudan word notification itu. sadis. oleh sebab aku minat gila dengan negara matahari terbit itu. ku mula mengenali blogger-blogger yang tinggal di sana. antaranya kak Ayu dan kak Fatin :) dan ramai lagi lah.

tiba-tiba, teringat entri pertama yang cuba ku post. ada ke patut perginya post enrti game. hahaha! game spongebob masak crabby patties pulak tu. dah tu, game tu tak boleh buat main. last-last aku buang. background blog warna hitam bercorakan warna purple. header pic anime. ish ish ish *geleng kepala* 

back to title. aku nak ucapkan selamat ulang tahun blog kesayangan yang ditubuhkan pada bulan ogos 2010. :) semoga update selalu :P

MyLittleNote :: 31 ogos ni dekat I-City Shah Alam ada event tak? sekadar bertanya. jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, August 27, 2012

Bila kami sudah berkumpul...

Raya ke-5 aku dah mula kerja. Dup dap dup.. kenapa ek? Ohh.. rindu nak bekerja la ni. Work sweet work. Lama sangat bercuti. XD (ahaks! Bajet nak jadi pekerja terbaik ;P)

sebelum masuk kerja, pergi beraya dulu. Dengan kawan-kawan yang dah lama tak jumpa. Ehem. Masih2 perangai masih sama je. We are still like kids. Wahaha! Bagi aku kan, lama tak jumpa bukan main rindu bergunung-gunung. Bila dah jumpa, eh! macam pernah bersua semalam. Err, garu kepala.

Dan…. garu kepala lagi. Tup tup aku yang jadi planner. kumpulkan budak-budak nakal ni. Woha! Tu pun setelah di-push-kan oleh salah seorang dari pada mereka.

Member : kau kalau nak ajak baraan(beraya beramai-ramai) jangan setakat nak tulis dekat group fb. ‘jom baraan’

Aku : err… ye ye. Nanti aku plan. (muka sudah terkedu tak tau nak balas apa)

Dush! Aleh-aleh, budak yang push aku tulah yang tak follow. Nasib baik aku baik. Kalau tak memang dah masuk parit aku campak. Ngeh3.

Aku jadi planner you!! Tak percaya aku. Kalau time sekolah dulu, akulah yang rajin jadi kuli. Malas nak masuk campur lah katanya. Hehe. Alhamdulillah, perancangan aku akhirnya berjaya buat diaorang happy sesangat. Keseronokkan mereka tak sampai ke dasar hati aku. Kenapa ye? Oh! Sebab aku tak dapat join diorang sampai akhir baraan kot. :’|

jangan cari aku kat mana :P

kami semua XD

MyLittleNote :: aku gila fesyen tudung, kakchik gila kasut.. hahaha! jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Thursday, August 16, 2012

Bila mood benar-benar ke tasik...

hajat di hati nak buat kad raya doodle untuk blogger bertuah. malangnya sifat M timbul dan kepura-puraan kesibukan melanda. mendoodle, menembak, dan hapdet blog. benar-benar terbang dibawa bayu angin laut. dan tak akan pulang kembali ke pelabuhan klang. uhuk. batuk sebentar.

tapi, daku hanya mampu ber-blogwalking sambil mengomen mengarut yang pelik-pelik. minta maaf ye. -_-' bagi aku tahun ni macam tak ada semangat nak berhari raya pulak. (dah pulak..-_-') tapi yang pasti semangat aku berkobar-kobar nak berhari raya di kampung. yeppi!! harap-harap padi belum dituai. ehem bolehlah bercengkerama dengan bayu angin sawah di tengah-tengah bendang. eh!

walauapa pun. sempena aidilfitri akan menjelma tak lama lagi ni. dengan ini beta mengistiharkan ESOK RAYA!!. wahaha. koya berangan nak jadi tukang cakap dekat tv tuuuu. -_-' ehem. sebenarnya, daku ingin memohon kemaafan dari semua pihak. tak kira dari peminat-peminat atau media massa atau media elektronik. eh! berangan lagi nak jadi retis. :P

eh eh eh! raya tahun ni aku rasa lain macam lah. *dengan tiba-tiba jadi semangat* sebab kehadiran teman-teman baru. korang lettew. hahaha! eh, syok sendiri pulak. terima kasih sudi jadi kawan saya. friends till jannah nak? :D okeylah. yang ni betul-betul aku nak bagi ucapan. macam ucapan perdana menteri. wahaha!

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maafkan saya andai saya ada terkasar tulisan, bahasa, komen-komen mengarut, terkores hati, dan macam-macam kesalahan yang dikira kesalahan yang saya tak perasaan. Saya minta maaf dari hujung tudung sampai hujung stokin. Sumimsasen. Nanti Raya jemput datang rumah eh. ;)

daku malas nak buat wallpaper sendiri, jadi daku curi di laman gugel.
(tengok tu dah minta maaf buat jahat lagi xD)
[credit to google]
MyLittleNote :: till then, jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, August 13, 2012

Resepi Bubur Lambuk...

Bismillahirrahmanirrahim.

maaflah. baru sekarang terkedek-kedek nak update entri pasal resepi bubur lambuk. well, busy lah katakan. keh3. okey. scroll bawah ni. ni lah resepinya. XD

bahan-bahan.
  • bawang besar (dihiris)
  • bawang putih (dihiris)
  • beras
  • udang kering
  • lada putih
  • sayur campur
  • santan
  • daun bawang
  • daun sup
  • ayam (dipotong kecil)
  • halia (dihiris)
  • bunga lawang
  • kayu manis
  • daun pandan
  • perisa (contoh : tumix)
cara-cara memasak.

  1. rebus beras beserta air yang banyak. rebus bersama daun pandan, halia, bunga lawang, dan kayu manis.
  2. sementara menunggu ianya masak. goreng ayam sehingga agak garing. setelah itu, gorengkan bawang besar dan bawang putih.
  3. selepas itu. goreng udang kering serta lada putih. setelah itu, kisar hingga halus.
  4. potong daun bawang dan daun sup.
  5. bubur yang sudah masak itu kemudian masukan santan. 
  6. setelah santan masak, masukan bawang goreng, sayur campur, ayam dan bawang yang digoreng tadi. 
  7. masukan rempah yang dikisar tadi.
  8. akhir sekali masukan bahan perisa dan garam secukup rasa sebelum masukan daun bawang dan daun sup yang dipotong tadi.
dah siap. tapi pastikan bubur tu tak nampak cair tau. kuantiti bahan terpulang pada anda sebab saya hanya melihat dan meneliti bapa memasak. takut pula kalau ada yang terlebih atau terkurang. senang bukan ;)

lupa pula, ramai yang tanya. bapa tak jual tapi masak untuk orang kampung. jadi tukang masak je. bahan-bahan tu semua ada yang disumbangkan. jadi kami jadi tukang masak. alhamdulillah, rabu ni last buat bubur. lepas tu boleh rehat. (padahal masak dua hari sekali je. hehe)

ni sebab malas nak upload pic. yang pasti ini bukan rupa bubur lambuk yang bapa masak
[credit to google]

by the way, lain orang lain caranya. lain negeri lain buburnya. XD haha. tapi ini cara ibu dan bapa a.k.a cara orang jawa.

MyLittleNote :: eh! nak dah raya lah. jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, August 6, 2012

Short Story...

Bismillahirrahmanirrahim.

cepat kan. cepat kan. cepat kan. tiba-tiba dah pertengahan bulan ramadhan. solat witir dah mula baca doa qunut. aku seakan-akan tidak percaya sekarang ni bulan ramadhan. sedih dan takut bila kita tidak akan lagi berjumpa kembali dengan ramadhan akan datang nanti. sobs.

by the way, tahun ni aku semangat nak buat kad raya. made by myself. adalah nanti blogger bertuah yang terima kad raya special aku tu. (insyaAllah kalau sempat sebab aku ni kerjanya pura-pura busy >_<)

persiapan raya? urm, tak tahu lah. sibuk masak bubur lambuk kot. tahun ni bapa kata nak pencen buat bubur lambuk. tapi, permintaan orang-orang kampung. bapa masih teruskan aktiviti memasak bubur lambuk tu pada ramadhan kali ni. orang-orang kata bubur lambuk yang bapa masak kalah bubur lambuk Kampung Baru XD alhamdulillah. nak resepi? insyaAllah. I will update next entry ;)

doodle baru. fakta :: doodle aku sentiasa berubah. sedang mencari identiti lukisan XD

MyLittleNote :: blurr jap layan lagu blue by big bang XD


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, July 29, 2012

Bila nak Maju kalau...

Bismillahirrahmanirrahim.


bila nak maju kalau mempelekehkan bangsa sendiri.

budak : ye pakcik.
pakcik : digi sepuluh. masukan terus.
budak : maaf ye. sistem ada masalah sikit. guna kad boleh? (sambil senyum ikhlas)
pakcik : boleh lah. tapi kau masukan.
budak : err, saya tak reti masukan. lagi-lagi digi. saya tahu masukan celcom dengan maxis je. (sambil mencuba untuk memasukan kod-kod yang tentera di kad topap)
pakcik : engkau kalau kerja dekat kedai ni kena tahu semua ni. macam mana kerja kalau tak tau buat. baik duduk rumah aje.
budak : tapi saya masih baru lagi pakcik. kena banyak belajar.
pakcik : kalau baru kena tau semua ni. kalau kerja dekat bengkel pun kena tau semua. 
budak : tapi, kalau tak kerja. menganggur nanti.
pakcik : kalau menganggur. cari kerja.

perbualan tamat di situ sahaja. setelah budak tadi tu berjaya memasukan nilai topap digi.

dalam hati budak tu pun berkata.
haish nak je cakap.

budak : pakcik. pakcik nak ke tengok anak bangsa pakcik merempat. menganggur kalau nak cari kerja kena bidang yang dia tahu. dekat syarikat, tempat mana-mana pun bagi peluang untuk belajar dahulu baru diserap masuk menjadi pekerja tetap....

dan budak tu membebel.. bla.. bla.. dan bla.. bla.. bla..

tangan di bahu, mata jeling atas.. eh!

MyLittleNote :: oh! itu cuma sekadar cerita yang direka sahaja oleh Hanamiko Sakura. muehehe!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, July 27, 2012

New Style Doodle...

Bismillahirrahmanirrahim.

alhamdulillah. genap seminggu kita berpuasa. sekejap je masa berlalu. pejam celi pejam celik. lagu raya sudah berkumandang di stesen-stesen radio. pejam celik pejam celik. dah raya. eh! 

hari ni tak tau lah kenapa aku bersemangat nak buat dodol. err, bukan dodol nak buat kuih raya. buat doodle sebenarnya :D tapi kali ni style baru menggunakan microsoft excel. thanks kepada Nurdani atas tutor yang di berikan :D sangat simple dan berpuas hati bila menggunakan excel. (nanti lama-lama PS aku akan tinggalkan gara-gara terlampau suka menggunakan excel. hehe, jangan merajuk ye PS :P aku akan bertandang bila nak edit photo)

tadaa! tak ada kaki sebab M dah timbul. keh3 :P

tak chomel pun. aku buat ni pun hanya suka-suka. tak ada kaitan yang hidup atau yang mati. eh! 

MyLittleNote :: hari jumaatlah. yok! mari sama-sama baca surah al kahfi.. dan banyakkan berselawat.. :D (entri hari ni sebelum berangkat pergi kerja. mudah-mudahan tak jatuh motor hari ni. amin~) jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Thursday, July 26, 2012

Susahnya Mau Tidur...

Bismillahirrahmanirrahim.

sejak dua menjak ni tak tau lah kenapa tak boleh tidur. balik kerja pukul 22:45 terus hadap tv. hehe. malam tadi sempat tengok cerita thriller korea. tajuknya 29 February. kakchik kata tak faham. aku kata faham. *sambil tersengeh-sengeh* tulah. orang yang rajin baca novel Ramlee Awang Murshid memang akan faham bila tengok cerita berunsur thriller. (ye ke? memandai je aku ni -.-)

kepala pun sudah mau pening. kekurangan tidur kah? ke terlebih tidur? err.. pagi tadi habis aku kena belasah dengan Hazem-chan. aku yang sedang enak-enak tidur kena 'smack down' dengan dia. alahai anak buah ku sorang ni. kang akcu cubit-cubit nanti.

woot.. woot.. woot (bunyi burung hantu) aku sudah jadi burung hantu. tak pun jadi haiwan-haiwan yang aktif di malam hari. eh! hahaha. abaikan saja. malam aku segar bugar. siang aku mengantuk. dekat tempat kerja pun bosan membuatkan aku mengantuk tahap gaban. 

yang pastinya. rupa aku bukan macam ni kalau tak boleh tidur.
[credit to google]

MyLittleNote :: bulan depan keluargaku akan mula sibuk.. till then. jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, July 21, 2012

Salam Ramadhan...

pagi2 indah yang sunyi. senyap dengan bunyi cengkerik. krik.. krik.. krik.. pabila memandang langit. kosong. kosong bak kata najwa latif. bintang pun tak ada. macam mana nak nyanyi lagi twinkel twinkel litel setar? jam menunjukkan waktu untuk tidur. walaupun agak lewat kerana diri ni sudah merasakan seperti burung hantu. tidur pun tak menentu. makin sukar nak tidur awal. kalau tak tidur awal takut sahur nanti terlajak. terpaksa menggunakan brek emengenci. strittt~ (alamak! bunyi tak jadi sudah :P)

eh! aku ni kenapa la. berangan nak jadi penulis tapi karangan terabur. tak bombastik betul! tak best! tak releven! tak syok! tak segala tak. tak!

maaf. abaikan repekan aku.

salam ramadhan al mubarak! :D seronok. happy sesangat dapat jumpa ramadhan balik. syukur alhamdulillah. niat hati nak solat terawikh penuh tahun ni. tapi, apakan daya. kita yang merancang Allah yang menentukan. kerana aku sudah bekerja. terpaksa buat solat terawikh sekerat. :( sobs.. tapi. tak semestinya solat terawikh hanya satu2nya amal ibadat dalam bulan puasa. lain2 pun boleh buat. :D 

bila diingatkan kembali. tahun ni pestime aku tak berpuasa sebagai seorang skul studen. dah tak ada tadarus bersama kawan2. dah tak ada sambut khataman al-quran dekat sekolah. pas tu dapat bunga telur isinya gula2. yang ehem2 sibuk bawa gula2 tu lari masuk tandas. yang nakal2 tu sibuk nak pura2 makan gula2 tu. haish! kenangan zaman sekolah.

[credit to google]

MyLittleNote :: salam ramadhan sekali lagi. ampunkan segala kesalahan ku sepanjang daku sebagai seorang blogger. andai menguris perasaan. menguris kad gores atau kad topap. eh! hehe. ya! lupa nak pulak. selamat menjadi sebahagian pelajar universiti of ramadhan. semoga kita mendapat dekan dan gred segala ujian, cabaran di universiti ini. :D


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Thursday, July 19, 2012

Pabila Bola Bergolek...

Bismillahirrahmanirrahim.

hari ahad yang lalu. (ya! sikit2 hari ahad. sikit2 hari ahad. tak ada hari lain ke nak cerita? sebab hanya hari ahad je off day untuk aku -.-) office kakak buat pertandingan bowling. antara peserta dari family kami ialah abe RH dan kakchik. aku? huwaa~ kakak tak masukan pun :( tapi, apa pun.. aku curi2 main. bagi wakil kakchik la. :D 

suasanya agak happening dengan kerenah kawan2 opis kakak. kitaorang main enjoy2. memula tu agak gemuruh juga lah. tengok mereka2 semua ni nampak macam pro. tak sangka. pro2 mereka, ada juga masuk 'longkang'. hehehe (termasuk aku lettew :P)

cer teka pusat bowling mana ni?

selama aku main bowling ni. pestime aku dapat strike. 2 kali pulak tu 0_o woha! (jakun sikit :P) yela, main pun macam tu je. main baling2. tak pro betul. hampeh -.-

walauapa pun, group kakchik yang diwakilkan oleh aku menang tempat ke-3. manakala group abe RH mendapat tempat ke 13 ke 14 ek? lupa pulak.. -.- hehehe.

MyLittleNote :: 2 hari lagi :D


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, July 18, 2012

Giveup...?

Bismillahirrahmanirrahim.

alhamdulillah. dah dekat 2 minggu aku bekerja. mula2 kerja tu ingat nak berhenti. sebab ada ler 2 atau 3 cabaran yang aku rasa fail. last2 kena marah dengan ibu. adeh~ ibu ku sayang ni.. berkat nasihat ibu, supaya jangan berundur dengan segala cabaran serta pergi bekerja niat lillahitaala. alhamdulillah. aku makin semangat nak pergi kerja. kalau tak kompem dah kena bebel dengan ibu. keh3. bos pun baik. tapi aku segan la, sebab bos aku tu lelaki. :face75:

yaa~ otak aku pun dah mula memikirkan tentang jenis2 phone. blackberry la, samsung la, nokia bla bla bla.. itu lah cabaran yang harus aku tempuhi. kena jual phone. sedangkan aku bukan pandai sangat nak jual mende alah ni. tentang handphone2 ni bukan aku tau sangat. yang aku tau pasal komputer. keh3

MyLittleNote :: entri kali ni patutnya aku nak story menda lain. tapi disebabkan aku malas nak edit gambar. so, aku cerita menda lain. :10:


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, July 14, 2012

Festival Floria

pada satu pagi di hari ahad. (eceh.. gaya macam nak mendeklamasi sajak je) kakchik dan ibu sedang bersiap2 nak keluar rumah. aku. sebagai budak hingusan pun ikut dengan muka tak tau malu. laa~ rupa2nya pergi Putrajaya. ada festival floria. ibu yang gilakan bunga-bungaan tak adalah tamak sangat nak borong semua pokok kat sana. urm.. boleh tahan cantik semua bunga2 yang dipamerkan. hatiku teringin sangat nak petik, tetapi dihalang oleh ibuku. hehe. ampun bondaku, patik hanya bergurau je ;P akhirnya, kami berjaya membawa pulang sepokok pokok jagus, dua pokok bunga orkid berwarna kuning dan oren kemerahan.


sambil menunggu proses pembelian antara ibu, kakchik dan tauke kedai.

menjadi favorite aku. Nihon!!

tak ingat la dari negara mana ni. -_-

dinding gua ini di buat daripada botol2 plastik. menarik!

landskap dari majlis perbandaran johor bahru tengah (MPJBT).
dapat sekali penanda buku diperbuat daripada daun getah ^^

laluan ini ibarat suasana musim aki. err, I mean luruh ;P
tak sangka. ada pokok sukun di situ. O_o

apa motif aku tangkap gambar ni ek? (garu kepala)

seni ni memang kretif betul. teringin nak mencuba membuatnya.

boboiboy! jangan sampai aku nyanyi lagu tema boboiboy sudah.
heish. macam budak2 aku ni :P

sunset dari dalam masjid besi.


siapa orang utaraq, tu dia! hahaha! (koya nak cakap utara tak jadi. keh3)


finish! 
bot semua ada dalam 15. hanya itu saja yang sempat aku shoot gara2 battery camera dah habis. heish!
aku tak nak tempek banyak2. gambar aku semua tak cantik. nak lagi cantik terjah sini dan tekan sini. nak tengok gambar bunga api. klik sini.

serius aku tak tau ada festival ni. bila tengok jadual aktiviti. laa~ hari tu hari terakhir festival. bila belek lagi. yeay! ada pertandingan bot cahaya. apa lagi, buat muka comel yang tak berapa nak comel ni paksa ibu dan kakchik balik malam. kalau tak dah balik petang dah. tapi dengan syarat. aku kena jadi tukang urut mereka. tak tahan. kaki penat + lenguh gila. >_<

MyLittleNote :: macam dekat I-City bila waktu malam. banyak lampu lip lap lip lap. putrajaya presint 2.. we meet again.. berkat tengok landskap cantik2 ni. tetiba nak ambil course seni bina landskap..

p/s : maaf kawan2. tak sempat nak terjah teratak korang la.. yang sempat aku terjah tu. alhamdulillah! happy blogging ^_~ jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, July 4, 2012

First Day of Work...

Bismillahirrahmanirrahim.

sepatah kata permulaan. minta maaf sebab menghilangkan diri tak bagi tau. hehe ;P anyway, malam ni aku dah start kerja. kerja biasa2 je dekat kedai phone. memang agak mencabar lah. maklumlah, malam2 cenggini memang ramai customer beli top up. Alhamdulillah. kerja kali ni dapat bos yang baik. err, pengalaman bekerja tahun lalu agak mencucuk-cucuk memori pengalaman bekerja kali ni. fuhh~ (lap peluh meleleh dekat dahi) takut pengalaman bekerja kali ni terjadi lagi macam pengalaman bekerja tahun lalu. glup!

ok. by the way, malam ni aku agak sedikit panas, takut, gelabah, err.. apa lagi ek? apa2 je lah. yes! of course budak first time kerja ni agak menggelabah sikit dan timbul perasaan takut. dan yang paling penting tu takut sebab kedai phone selalunya lelaki yang rajin datang. tengok! first time kerja aku dah kena ngorat. haish~ mula2 aku agak takut lah. lama2 malas nak layan. dia dok tanya ada pesbuk tak... ada phone tak... dan aku jawab acuh tak acuh je lah. aku cakap tak ada pesbuk. dah lama deactive. minta number phone pulak. aku diam je. padahal dalam hati dah menggelegak dah ni. nak menangis kot. aku yang bertudung labuh ni pun kena ngorat. haish~ sabar je lah. nasib baik orang yang ngorat aku tu aku kenal. hormat dia. kalau tak............

aku dah cakap awal2 ni. lepas ni aku dah jarang online. hapdet blog la, status pesbuk la. maklumlah. dah tak jadi penanam anggur terhormat. kalau dulu ye lah. ok lah. nak beli cincau. kihkihkih....

MyLittleNote :: gara2 kerja, malam ni aku tak dapat buat malam nisfu sya'aban. Alhamdulillah. sempat pun buat ;)


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, June 25, 2012

Cake...

Bismilahirrahmanirrahim.



[semua gambar cedok dari Google]

dah puas dah menatap kek2 sedap tu XD
jangan sampai banjir pulak blog aku ni.
hahaha!

apa aku merepek ni?
sebenarnya.
ada member suruh lukis gambar.
gambar nak tempek dekat dinding kelas.
ala~ yang buat hias2 kelas tu.
so, aku ambil keputusan nak lukis kek.
tu pasal aku tempek gambar kek banyak2 kat sini.
hohoho!
sorry kepada yang mengidam tu :P

MyLittleNote :: yang pasti aku tak akan tertipu dan terliur tengok kek2 comel dan cantik macam ni. sebab aku tak makan kek yang manis. jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, June 22, 2012

Mimpi yang Pelik...

Bismillahirrahmanirrahim.

hampir seminggu aku tak jenguk blog kesayangan ni. Menjenguk teratak teman2. Rindu sungguh. Itu belum lagi sebulan, setahun atau err… Sejak kebelakangan ni mimpi aku sangat pelik. Sehari sebelum ujibakat MasterChef pada 16 June hari tu, aku ada mimpi yang aku masuk MasterChef. Lepas tu kena tegur dengan Chef Jo yang aku masak tak sedap. Alahai~ dari mimpi first time lagi. Asal aku masak tak sedap. Tak sedap aku masak. Petanda apakah itu? Naa~ mimpi mainan syaitan je. Nak aku masuk MasterChef? Urm, kena fikir 2 atau 3 kali. Ilmu aku tentang masakan pun cetek. Pernah sekali buat experiment nak buat resepi baru. Oh tidak! Hancur…

masterchef australia gitu.. keh3 [Kredit]


err… apa aku merepek ni???

Walau apa pun, sebagai seorang wanita yang sukakan aktiviti masak memasak ni. Aku menginginkan dapur yang lengkap dengan segala peralatan memasak. Bukan setakat periuk belanga. Tetapi… peralatan memasak yang amat diperlukan oleh seorang chef bertaraf antarabangsa. (cehh~ beranganlah kekononnya ><)

MyLittleNote :: Selamat menyambut bulan sya’ban ;) dekat kampung aku ni dah ada yang mula main mercun. Konon2nya nak sambut ramadhan lettew… hehehe. Jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, June 17, 2012

Omedetou...

Bismillahirrahmanirrahim.

keputusan second intake UPU dah keluar 14 June hari tu. Itu lah 14 June yang aku nanti2kan. Yang semua dok fikir ada apa dengan 14 June. So, dengan rasminya aku bagi tau yang aku tak dapat untuk second intake tu. Takpe. Never mind. Mungkin ada hikmah disebalik ini. Dan mungkin juga Allah dah sediakan yang terbaik untuk aku. Siapa tahu kan. :D takpe, takpe. Jangan pujuk aku. Aku tak sedih pun. ;P makcik dan kawan2 semua dah pujuk. Makcik aku tak puas hati sebab result aku okey. Tapi kenapa tak dapat. Bila diselidik. Laa~ rupa2nya aku salah isi. Urm. Sabar jelah. Tapi, aku dah buat perancangan yang terbaik untuk kali ini. Insya-Allah. Rezeki aku mungkin dengan cara ini. Doakan ye kawan2 =)

Mungkin dalam bulan 12 aku baru masuk sambung belajar. Kalau orang lain, mesti dah penat menunggu. Bagi aku, tak apa. Tunggu dan sabar. We will see and wait. Sekarang ni aku dah dapat lesen pelepasan dari ibu dan bapa untuk cari kerja. Dan bila aku dah kerja nanti, mungkin juga blog ini akan terabai. Kalau tak hapdet pun aku akan terjah teratak korang. Okey ;)

Menyesal tak ambil matrik? Naa~ tak menyesal pun. Sikit pun tak. Malah hati ni happy semacam. Hehe.

10 June 2012. Lahirlah putera kesayangan kak Hanis dan suami kedunia. Alhamdulillah. Omedetou kak Hanis-san :) teringin sangat nak bagi hadiah dekat akachan Ken Hamza. Tapi tak tau pulak alamat kak Hanis dekat nihon tu. Tapi, aku dah buat hadiah doodle untuk akachan Ken Hamza.


Ampun kak Hanis kalau doodle ni comot dan tak cantik. Tak bubuh nama akachan Ken Hamza sebab masa tengah buat tu tak tau lagi nama dia. Hehe. sekarang ni dah tau ^_^. Terimalah hadiah yang tak seberapa ni kak Hanis ^_^

MyLittleNote :: rasa macam nak menghilangkan diri dari dunia blog jap. hihi jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, June 16, 2012

GiveAway :: "Birthday GiveAway And Up Your Follower by Ainie"


Happy Belated Birthday to kak Ainie Muniera yang ke-19 tahun ^^ semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki. may Allah bless you always. mula2 dulu, nak ucapkan terima kasih banyak2 dekat kak Ainie sebab sudi menjemput aku untuk join GA ni. arigatou gozaimasu ^^ dan dengan itu, aku pun join. sambil2 tu, jom lah join GA ni. klik banner di atas okey. segala terma & syarat sila terjah blog beliau. hadiah menarik menanti anda ;)

macam biasalah. setiap penyertaan GA mesti kena tag menge-tag ni..
blogger bertuah yang aku tag ialah..
jeng.. jeng.. jeng..
.
.
.
.
.

selamat ber-join :D eh!

MyLittleNote :: kalau boleh aku nak contact lens.. boleh cik Ainie? muehehe.. jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, June 12, 2012

MingMing...


yes! aku tau kucing ni comel. comel macam tuannya =P (masuk bakul angkat sendiri daa~) ini kucing namanya MingMing. kucing yang lain selain Bundle. boleh la banyaknya kucing dekat rumah aku. nanti aku perkenalkan satu2 ek. hehehe

MyLittleNote :: tak ada menda nak post. lepas ni nak baca novel fiksyen 302 karya RAM. jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, June 10, 2012

Sukan Sunnah :: Memanah...

Bismillahirrahmanirrahim.

salah satu sukan sunnah yang paling aku suka antaranya memanah. i love archery very much. sukan yang aku idam-idamkan sejak kecik. alhamdulillah. impian jadi kenyataan bila sekolah buat kelab baru. kelab memanah. masa tu nyaris2 aku nak keluar kelab sebab ahli kelab dah terlampau ramai. jadinya terpaksa pujuk budak2 suruh keluar. dengan rela hati, aku pun nak ikut keluar. tapi ditahan oleh kawan aku. well, wakil perempuan form 5 cuma 3 orang je. sadis. disebabkan kelab ini juga aku dapat wakil sekolah dalam pertandingan memanah peringkat daerah. nak tau cerita sila tekan INI

banyak kebaikan melakukan aktiviti sukan sunnah ni. aku ambil contoh bagi kebaikan memanah.


[Kredit]

Memanah
Melatih emosi dan fizikal untuk meletakkan target pada sasaran. Memanah sangat menitik beratkan body balancing. Maka jika pemanah emosinya tertekan, maka panahan amat mudah tersasar. Secara tidak langsung, sukan ini melatih manusia bertenang dan menstabilkan emosi.

Individu yang tidak tenang, gopoh, pemarah, kurang sabar atau kurang sihat mentalnya tidak akan menjadi pemanah yang baik.Perbuatan melenturkan anak panah di busurnya, kemudian melepaskannya perlu satu kekuatan fizikal, sukan ini juga satu latihan holistik kepada diri seseorang dari segi fizikal dan mental.

Bersabda Rasulullah SAW, ” Kamu harus belajar memanah kerana memanah itu termasuk sebaik-baik permainanmu.” (Riwayat Bazzar, dan Thabarani dengan sanad yang baik)

[Kredit from LINK]

dah setahun 2 bulan tak main archery lagi. sedih sangat. kalau nampak ada yang main archery. melompat-lompat nak ikut main. huwuu~ tapi apakan daya. peralatan memanah boleh mencecah ribuan ringgit. kalau tengok sukan archery dekat tv, terus je zapps duduk depan tv. buka mata besar2. kalau diorang main tak betul. aku mula membebel. lainlah kalau atlet yang main. aku pun mengangguk-angguk. ohh~ macam tu ek..

syukur alhamdulillah. semua sukan sunnah aku dah pernah cuba. berenang, memanah, berkuda. semua dah. yang berkuda tu aku just naik kuda je. kuda tu tak lari pun. hihi. masa tu umur aku 11 tahun. naik kuda dekat zoo melaka. ^_^

MyLittleNote :: finish hapdet. aku nak pergi kenduri kawen ni. lagi satu, sapa nak belajar main archery. meh lah. aku tolong jadi sifu. hehehe. jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, June 8, 2012

Merepek lagi...

Bissmillahirrahmanirrahim.

hampir seminggu aku menghilangkan diri sebelum aku menghapdet entri INI dan INI. aku pergi mana? tak pergi mana2 pun. duduk rumah sambil menjauhkan diri dari dunia maya. menghabiskan tontonan DVD Ouran High School Host Club. dan err.. 

my feveret. ahaks ;) [Kredit]

oh! sebelum tu, entri lepas. ramai yang minta resepi donat coklat tu. (sebenarnya tak ramai pun. takat 2 atau 3 orang. hihi. saja nak buat saspen =P ) maaflah. saya ni bukannya tak nak bagi. resepi so simple. anggaran kuantiti bahan yang nak digunakan aku main agak je. ikut gerak hati konon2nya. gomene~ T.T

minggu ni. banyak sangat persoalan dari hotak kepala aku yang dah hampir nak berkarat ni. MACAM MANA NAK BUAT INSTAGRAM? sebab aku semakin jeles dengan gambar2 yang ditangkap menggunakan instagram. =.= aku pun nak buat juga. sobs.

MyLittleNote :: waiting 14 June. moga2 diterima. amin. jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, June 6, 2012

Donat Coklat...

Bismillahirrahmanirrahim.

Hari tu aku puasa. Err.. tiba2 ngidam nak makan donat coklat. Ni gara-gara aku belek majalah Rapi dan terpandang keenakkan donat coklat. Maklumlah. Time berpuasa ni, semua makanan nak dimakannya. Teringin nak makan tulah, inilah. Macam2. So, dengan segala kudrat kewanitaan aku. (cehh~) aku berjaya membuat donat coklat. First time tu. Ho ho ho. Memang mula2 tu aku tak reti nak buat donat. Tapi, ibu terchenta ada di sisi bersedia untuk menjadi ketua chef mengarahkan aku itu dan ini untuk menghasilkan donat coklat yang berkualiti tinggi. *blink blink* he he he. Jadi, aku pun menjalankan tugas berpandukan teriakan ibu dari ruang tamu. (kebetulan masa tu ibu tengah jahit baju)

Tuang.. tuang.. tuang..
Bancuh.. bancuh.. bancuh..
Uli.. uli.. uli..
Bentuk.. bentuk.. bentuk..
Goreng.. goreng.. goreng..
Akhirnya. Tada!

abaikan rupa donat tu. comot tapi sedap ^_^

MyLittleNote :: aya~ ingat tadi beriya-iya nak tengok cinta vlog. aleh2 jadi kembang anak tekak, terasa nak muntah berwarna-warni. eh!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, June 5, 2012

Naqib atau Naqibah...

Bismillahirrahmanirrahim.

Naqib atau Naqibah. Ialah nama gelaran bagi pembimbing yang bertanggungjawab bagi sesuatu Usrah yang dijalankan. Naqib/ah ialah seseorang yang secara sukarela menerima amanah menjaga dan sedia membangunkan ahli-ahli Usrah dari hari pertama usrah diadakan hingga ke hari akhir Usrah.[^_~] dan gelaran Naqib untuk lelaki manakala Naqibah untuk perempuan.

Sumber :: Tip & Trik Usrah.


Dapatkan buku ini sekarang jika anda teringin membentuk sebuah usrah yang sumpah osem [^ 3 ^] (sambil promote sekali)

MyLittleNote :: ada seorang hamba Allah ni tanya aku apa itu Naqib/ah. jyaa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, May 29, 2012

Edogawa Conan & Ayuzawa Misaki...

Bismillahirrahmanirrahim.

Oh!~ minggu ni aku sedang pura2 bizi. He he he. Bizi nak menghabiskan tontonan movie Detective Conan dan anime Maid Sama. [^ 3 ^] *moe moe* jiwa jepun dah mari. Lol.

Hari tu aku ada pinjam DVD Detective Conan the movie collection dan Kaicho wa Maid Sama dekat member. Balik je aku terus tengok. Tak sabar nak tengok kecomelan Conan dan ke-encem-man Kaito Kid dalam The Lost Ship in The Sky. Malangnya, kesemua 15 movie hanya 3 movie yang dapat aku tengok. yang lain?… erkhhh! tak payah cakap la. By the way, antara The Raven Chaser, The Lost Ship in The Sky dan Quarter of Silence. Aku lebih minat dan suka pada yang The Raven Chaser. Mencabar dan mendebarkan serta mencemaskan. [O_o]

[Kredit]

Maid Sama. Terbaik! Ayuzawa Misaki macam aku lah. Tapi malangnya aku kureng sikap kepimpinan. Sebab.. sebab.. sebab.. aku pemalu. [T ^ T] sadis~

romantik kot cerita ni. adoii~ [Kredit] 

Ehem2x (bertukar kepada wajah serius balik). Walauapa pun. Tengok cerita anime dapat membantu aku untuk terus melukis kartun ala2 manga. Oyeah! Fighto-oh!

MyLittleNote :: entri mengarut lagi dari Hanamiko Sakura-san [^_~] jyaa! 


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, May 27, 2012

Apa dah Jadi...?

Bismillahirrahmanirrahim.

Ayahanda Nur Sakinah beri surat.
TAHNIAH! ANDA BERJAYA DI TEMPATKAN DI UPNM.
Erk? (dengan ekspresi wajah terkejut beruk)
Tapi.. tapi.. aku buat rayuan dekat UiTM. Apa kes? Oh tidak!! (sambil meraung tak hengat dunia serta buat muka tak percaya)

Eh! chop!

Apa yang anda fikirkan? Itu Cuma mimpi aku je. tak kan lah aku dapat dekat UPNM. Tak dapat bayangkan kalau aku jadi askar. Glup! Hehehe. mimpikan mainan syaitan. ^_^

lokasi :: sungai congkak, Hulu Langat


MyLittleNote :: entry pendek. Malas kot buat panjang2. Rasa macam tak ada pembaca. Hehe. have a nice weekdays everyone ^_~


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...