hari raya korban bakal tiba. esok je kan, hehe. ada yang bergumbira. ada yang tidak. ada yang half. half? like separuh gembira separuh tidak. siapa itu? salah satunya aku. tengah berhoha-hoha ingatkan cuti 3 hari berturut-turut. malangnya tidak. tidak sama sekali. sabtu terpaksa ku kerahkan sepenuh tenaga untuk melakukan aktiviti seperti biasa di tempat kerja. macam tulah kalau kerja aliran perkhidmatan. seperti yang kakchik cakap. kerja seperti itu tidak ada life. hahaha!
oh. aku bukan nak bebel tentang cuti aku ni. bukan nak cerita pasal kenangan. dan bukan nak membebel aku dah tunggang lembu buat korban kat surau. eh!
there are some tips I want to sharing with you all. (alamak! bajet speaking pulak dah -_-')
ini aku ambil tip copy paste dari majalah wanita. tip dari seorang bekas pemotong daging Istana Buckingham. yela, sempena raya korban ni. yang kebanyakan berkaitan daging. apa salahnya aku kongsi tip. hehe. (bebel lagi, daripada tadi tak share tip pun -_-')
tiada istilah daging segar kepada daging seperti daging lembu, kambing dan tuna merah. daging segar hanyalah kepada daging putih seperti ikan dan ayam. kita boleh nikmati daging putih secepat yang mungkin selepas disembelih dan masak. namun tidak kepada daging merah. daging kambing sepatutnya dimasak selepas 7 hari disembelih manakala daging lembu pula selepas 21 hari disembelih. daging kambing dan lembu yang baru disembelih mempunyai kolesterol tinggi. urat dalaman dan urat otot masih hidup yang boleh dilihat apabila daging itu masih bergerak-gerak. apabila dimasak, ia mempunyai kolesterol yang tinggi. oleh itu, simpanlah dahulu daging itu sebelum dimasak demi menjaga kesihatan serta enak dinikmati.
meleleh ayak liur >_<
[google]
cara penyembelihan pula. lembu itu tidak perlu diikat secara kertelaluan dan ditindih kerana boleh menyebabkan haiwan itu tertekan ketika disembelih. apabila lembu kelihatan stess, ia akan lambat mati maka akan menyeksakan haiwan tersebut. lembu juga tidak perlu dikepung dan kehadiran orang ramai membuatkan lembu menjadi takut dan mungkin akan mengamuk. jika disembelih dengan cara yang betul, lembu akan mati dalam masa 3 minit. jika tidak betul, sejam selepas sembelih lembu masih hidup dan ia juga menyeksakan haiwan.
perghh! lembu ni ada rambut
[google]
oleh itu, dikesempatan ini saya nak mengucapkan ................................
[google]
dan selamat berpuasa hari ini ;)
MyLittleNote :: hari raya korban ini mengingatkan aku tarikh pemergian arwah ustaz yang disayangi :') jyaa ne!
lembu bersedia untuk disembelih.. lambat lagilah nak mkn lembu nya.. huuu~~
ReplyDeletesabar2.. nak sihat makan daging lembu lambat sikit.. hehe
DeleteSelamat Hari Raya Aidiladha!
ReplyDeleteHana tak suka sgt daging lembu :) hee
selamat hari raya aidiladha juga! ;)
Deletetapi saya suka makan daging lembu.. hehe
selamat hari raye. amboii tuu diaa daging lembut :P haha sedapp. btw takziah untuk ustaz tu :)
ReplyDeleteselamat hari raya juga~!!
Deleteeh! gambar je pun..
macam mana tau daging ni sodap :P hehe
terima kasih atas takziah itu :)
Sy pun tak gembira sbb kena keje..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com..slmt hari raya
ReplyDeletehoho..
Deletememang tak best kena keje.. raya korban.. memang kena berkorban apa saja..
selamat hari raya juga!
hensem nye lembu tu . ad num fon tak? kih3
ReplyDeletehado2x.. serius nak?
Delete0123456789.. hihi
Selamat Hari Raya Aidiladha awak.! :D
ReplyDeleteMakan daging banyak2x.. ehhee
selamat hari raya aidiladha juga untuk awak! ;)
Deleteowh.. ade cr rupenye nk wat daging rs sdap..
ReplyDeletetp akak nie xreti msak, huhu~..
Eid Mubarak, Hani-chan~!! ^_^
selamat aidiladha juga!! :)
Deleteamboi, macam master chef dah. Hikhik. Selamat aidul adha..
ReplyDeleteinsyaAllah.. amin~ nak masuk masterchef tahun depan.. eh!
Deletehehe
salam aidiladha juga~!!
ehem, pandai tulis katakana kat hanamiko sakura tuu. :D
ReplyDeletehehee, kat rumah tak sempat nak tunggu 7 hari dah habis dah daging korbannya. huhuuu
tulisan tu rujuk buku je.. hihi, jadi ea?
Deleteuit? bagus2
tu tandanya rajin memasak XD
slamat hari raye aidil adha... jeles dgn rambut lembu tuh... hehee
ReplyDeletesalam aidiladha juga
Deletetak pa, lepas lembu tu kena sembelih, mu amik rambut lembu, hehe
weols kat sini pun x celebrate raya sebab darl pun keja
ReplyDeletebut menu raya ada la ngeeee
ohh, tak de kumpul reramai tumbangkan lembu seko pun xada?
Deletewalauapa pun, masakan menu raya kak ayu tetap melathop
aku suka raya qorban pasal dapat daging fresh dan FREE hahahaha
ReplyDeletelawak dan comel sgt entri ni tergelak baca, salam aidiladha
ReplyDeleteYg psl daging kambing tu akak tau dari pemilik ldg & restoran western..mmg dia kata yg sdp lps 7hari sembelih.
ReplyDeletelembu pun mau ada gaya..kpop punya style tu rambut..hehe..
ReplyDeleteselamat hari raya qurban..sempat lg x?hehe..xD
perghh bayangkan nak sembelih lembu yang rambut setail gitu...ekeekekeke.... :P
ReplyDeletekite suke lembu ! hihihi :)
ReplyDeleterini br eden tau... huhu
ReplyDeleteAloo lama sangat simpan..x sabar loh..haha..btw lama x update ni.. Sama macam titeww..ekekeke..ewww
ReplyDelete