Thursday, October 25, 2012

Nak Daging Sedap ada Caranya..

hari raya korban bakal tiba. esok je kan, hehe. ada yang bergumbira. ada yang tidak. ada yang half. half? like separuh gembira separuh tidak. siapa itu? salah satunya aku. tengah berhoha-hoha ingatkan cuti 3 hari berturut-turut. malangnya tidak. tidak sama sekali. sabtu terpaksa ku kerahkan sepenuh tenaga untuk melakukan aktiviti seperti biasa di tempat kerja. macam tulah kalau kerja aliran perkhidmatan. seperti yang kakchik cakap. kerja seperti itu tidak ada life. hahaha!

oh. aku bukan nak bebel tentang cuti aku ni. bukan nak cerita pasal kenangan. dan bukan nak membebel aku dah tunggang lembu buat korban kat surau. eh! 

there are some tips I want to sharing with you all. (alamak! bajet speaking pulak dah -_-')
ini aku ambil tip copy paste dari majalah wanita. tip dari seorang bekas pemotong daging Istana Buckingham. yela, sempena raya korban ni. yang kebanyakan berkaitan daging. apa salahnya aku kongsi tip. hehe. (bebel lagi, daripada tadi tak share tip pun -_-')

tiada istilah daging segar kepada daging seperti daging lembu, kambing dan tuna merah. daging segar hanyalah kepada daging putih seperti ikan dan ayam. kita boleh nikmati daging putih secepat yang mungkin selepas disembelih dan masak. namun tidak kepada daging merah. daging kambing sepatutnya dimasak selepas 7 hari disembelih manakala daging lembu pula selepas 21 hari disembelih. daging kambing dan lembu yang baru disembelih mempunyai kolesterol tinggi. urat dalaman dan urat otot masih hidup yang boleh dilihat apabila daging itu masih bergerak-gerak. apabila dimasak, ia mempunyai kolesterol yang tinggi. oleh itu, simpanlah dahulu daging itu sebelum dimasak demi menjaga kesihatan serta enak dinikmati. 

meleleh ayak liur >_<
[google]

cara penyembelihan pula. lembu itu tidak perlu diikat secara kertelaluan dan ditindih kerana boleh menyebabkan haiwan itu tertekan ketika disembelih. apabila lembu kelihatan stess, ia akan lambat mati maka akan menyeksakan haiwan tersebut. lembu juga tidak perlu dikepung dan kehadiran orang ramai membuatkan lembu menjadi takut dan mungkin akan mengamuk. jika disembelih dengan cara yang betul, lembu akan mati dalam masa 3 minit. jika tidak betul, sejam selepas sembelih lembu masih hidup dan ia juga menyeksakan haiwan.

perghh! lembu ni ada rambut
[google]

oleh itu, dikesempatan ini saya nak mengucapkan ................................

[google]

dan selamat berpuasa hari ini ;)

MyLittleNote :: hari raya korban ini mengingatkan aku tarikh pemergian arwah ustaz yang disayangi :') jyaa ne!

Sakura menempek di entri ini:

:: Copyright Hanamiko Sakura ::

30 comments:

  1. lembu bersedia untuk disembelih.. lambat lagilah nak mkn lembu nya.. huuu~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar2.. nak sihat makan daging lembu lambat sikit.. hehe

      Delete
  2. Selamat Hari Raya Aidiladha!
    Hana tak suka sgt daging lembu :) hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya aidiladha juga! ;)
      tapi saya suka makan daging lembu.. hehe

      Delete
  3. selamat hari raye. amboii tuu diaa daging lembut :P haha sedapp. btw takziah untuk ustaz tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya juga~!!
      eh! gambar je pun..
      macam mana tau daging ni sodap :P hehe

      terima kasih atas takziah itu :)

      Delete
  4. Sy pun tak gembira sbb kena keje..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com..slmt hari raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho..

      memang tak best kena keje.. raya korban.. memang kena berkorban apa saja..

      selamat hari raya juga!

      Delete
  5. hensem nye lembu tu . ad num fon tak? kih3

    ReplyDelete
  6. Selamat Hari Raya Aidiladha awak.! :D
    Makan daging banyak2x.. ehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya aidiladha juga untuk awak! ;)

      Delete
  7. owh.. ade cr rupenye nk wat daging rs sdap..
    tp akak nie xreti msak, huhu~..

    Eid Mubarak, Hani-chan~!! ^_^

    ReplyDelete
  8. amboi, macam master chef dah. Hikhik. Selamat aidul adha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.. amin~ nak masuk masterchef tahun depan.. eh!
      hehe

      salam aidiladha juga~!!

      Delete
  9. ehem, pandai tulis katakana kat hanamiko sakura tuu. :D


    hehee, kat rumah tak sempat nak tunggu 7 hari dah habis dah daging korbannya. huhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulisan tu rujuk buku je.. hihi, jadi ea?


      uit? bagus2
      tu tandanya rajin memasak XD

      Delete
  10. slamat hari raye aidil adha... jeles dgn rambut lembu tuh... hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aidiladha juga

      tak pa, lepas lembu tu kena sembelih, mu amik rambut lembu, hehe

      Delete
  11. weols kat sini pun x celebrate raya sebab darl pun keja
    but menu raya ada la ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh, tak de kumpul reramai tumbangkan lembu seko pun xada?
      walauapa pun, masakan menu raya kak ayu tetap melathop

      Delete
  12. aku suka raya qorban pasal dapat daging fresh dan FREE hahahaha

    ReplyDelete
  13. lawak dan comel sgt entri ni tergelak baca, salam aidiladha

    ReplyDelete
  14. Yg psl daging kambing tu akak tau dari pemilik ldg & restoran western..mmg dia kata yg sdp lps 7hari sembelih.

    ReplyDelete
  15. lembu pun mau ada gaya..kpop punya style tu rambut..hehe..

    selamat hari raya qurban..sempat lg x?hehe..xD

    ReplyDelete
  16. perghh bayangkan nak sembelih lembu yang rambut setail gitu...ekeekekeke.... :P

    ReplyDelete
  17. Aloo lama sangat simpan..x sabar loh..haha..btw lama x update ni.. Sama macam titeww..ekekeke..ewww

    ReplyDelete

berbudi, berbahasa, kemana pergi ingat sentiasa,
biar pun cantik, paras dan rupa,
akhlak mulia yang lebih utama,
budi bahasa dipelihara,
sopan santun dijaga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...