Thursday, December 29, 2011

~Tak Sihat~


hari ni ana menaip entry dalam keadaan tidak sihat... baru je semalam start bersenam pepagi hari yang dingin(ceh ayat!) tiba2 rasa demam ini hari... petang ni kena pergi library sebab nak buat kerja sama member... huwaaaa! tugas ana sebagai setiausaha kelab memanah belum selesai... PENG!! <--- ini tanda ana pingsan... har3 taip pengsan pun tak betul...

ini dugaan ALLAH... harus bersabar... fight-o........ OH! (cam kenal je ayat ni... hahaha... ayat yamaguchi-sensei dalam j-drama gokusen...)

sejak kemalangan itu hari pada bulan febuari... kesihatan ana tak menentu... rasanya bulan ni dah 2X... first masa ana tengah ambik exam... time prinsip perakaunan pulak tu... huwaaaa... masa jawab bahasa arab tinggi pun baru nak baik sikit... lepas exam je balik terus demam satu hari... sampai pakai baju sejuk tebal2 macam nak ikut kakak pergi sweden... HA HA HA... dah lah malam tu bapa paksa ana makan ubat... arkhhhhh! tak suka makan ubat... uweks!

MyNote: okey lah... next entry... nak buat panjang2 takut tak terbaca... lagi pun ana penat hadap laptop lama2... moga2 hari ni jugak ana sihat... pisss... ana akan buat entry tentang kejadian bulan febuari... mesti ada ramai yang ternanti2...


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, December 27, 2011

~Kahwin terpaksa~


sebelum memulakan cerita ana nak senyum dulu...

sebenarnya ana bukan peminat tegar drama melayu... adalah 2 atau 3 drama yang ana minat... tak adalah terlampau minat... just minat gitu2... setia menunggu sehingga episod terakhir... tapi ada satu drama ni yang menghasilkan satu magnet yang menarik ana suruh tengok...
iaitu drama
.
.
.
.
.


ana tak adalah tengok drama ni dari episod pertama... sebab tu tak tahu sangat... tahu pun sikit2 je..^^

apa yang membuatkan ana tertarik dengan drama ni sebab ada satu babak yang rasanya sebijik..(mungkin tak adalah sebijik sangat)...macam video matluthfi...


hahaha... ada tak persamaannya... perkahwian secara paksa...

dan yang membuatkan ana rasa best tentang cerita ini ialah... dua orang adik beradik tiri suka dekat seorang perempuan yang sama... tak tahulah siapa yang dapat...

MyNote: ini hanya pandangan ana je tau ^^ 


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, December 25, 2011

~Plan Cuti Panjang (Part 2)~

entry kali ni ana nak sambung kembali entry Plan Cuti Panjang (Part 1).. hehe,, macam filem pulak ada bahagian2 ni...



Plan Berjaya ^^

Plan pertama~
-->wot..wot.. ana berjaya! sungguh terharu sangat... ana berjaya menghasut kawan untuk membuat blog... 
sejak dia buat blog ni... ana dapat tahu ramai lagi rakan2 dari SAMNI yang ada blog... wow! dan makin bertambah dari semasa ke semasa...  ^^

Plan kedua
-->kerjaya sebagai pelukis komik hampir berjaya... tapi baru lima muka surat... kalau ada masa ana akan sambung melukis... sebenarnya bukan senang nak buat komik... kena banyak imej... kena banyak bayangan...  nak buat memek muka... jalan cerita... lukis gambar latar belakang... ish2.. banyak kerja... tapi kalau dah siap memang puas hati lah ^^

Plan ketiga
-->ada 2 atau 3 novel yang ana dah katam... tapi belum lagi terjah rumah makcik pinjam novel... hahaha... rasa2nya petang ni pergi kot... harap2 dia ada kat rumah... piss... sekarang ni, drama melayu banyak ambil dari novel... kan3..

Plan keempat
-->huwaaa.. ana belum lagi jejak kaki kat library... tak ada masa! menyampah! dah bertimbun-timbun kerinduan nak memeluk buku2 kat library... =(

Plan kelima
-->kawaii ^^ sekarang boleh online lama2... tanpa ada ganguan.. hahaha(abaikan benda ni... macam lawak dan tak best je..)

MyNote: bersambung next entry... Plan Cuti Panjang (Part 3)... malam tadi kan.. ana main MoneyDrop secara online... seriously.. rasa mengelabah... dah lah main 4 kepala... ana, kakcik, bapa, dan ibu... hahaha


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, December 24, 2011

~Tip Bertudung~

8 tip bertudung serlah penampilan

  1. jika memakai baju yang bercorak atau berbunga, padankan tudung yang mempunyai warna paling sikit di baju kamu. contohnya, jika warna hijau paling sedikit di baju kamu, pilihlah tudung warna hijau.
  2. untuk penampilan yang lembut tetapi ceria dan berkeyakinan tinggi, pilihlah tudung polos atau kosong yang berwarna cerah seperti merah jambu, kuning dan biru.
  3. elakkan memakai tudung yang berwarna gelap dan kusam untuk mengelakkan kamu kelihatan sudah berusia.
  4. bagi wajah yang berbentuk bulat, pilihlah tudung bercorak kecil dan tidak penuh. ia untuk mengelakkan kamu kelihatan penuh dan tidak terurus.
  5. bagi yang berkulit putih, disyorkan memakai tudung berwarna hijau, ungu, lavender untuk wajah yang lebih segar. awas! tudung berwarna merah jambu akan membuatkan kamu kelihatan pucat.
  6. bagi yang berkulit kuning langsat, pemakaian tudung berwarna biru, lavendar dan merah jambu akan menyerlahkan lagi keserian wajah. awas! elakkan tudung bewarna hijau dan kuning supaya tidak kelihatan kusam dan tidak bermaya.
  7. buat pemilik kulit sawo matang, warna hijau dan kuning membuatkan kamu kelihatan lebih cerah dan terang. awas! cuba elakkan memakai tudung berwarna kelabu gelap supaya wajah kamu  tidak kelihatan kusam.
  8. pastikan tudung kamu dikemaskan di bawah kerongsang selepas pinkan tudung, ia bertujuan mengelakkan lilitan tudung seperti menggelembung.
MyNote: nak menyelit... hari ni ana semangat nak tengok MasterChef sebab tema hari ini masakan negara matahari terbit.. kawaii^^


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, December 23, 2011

~Keputusan PMR~

(gambar hiasan ^^)

ana dengar2 budak form3 sekolah ana hanya 5 orang je yang dapat straight A... entah betul entah tidak... lagi pun ana belum dapat khabar yang betul... tadi pun online facebook cuma sementara... malas nak layan facebook lama2... 

dari semalam ana berdebar2... menantikan keputusan PMR... teringat kenangan lalu... semasa mengambil slip PMR... time tu, ibu nak buat kenduri... kenduri kecil2lan... ana ambil slip lambat sikit sebab tolong masak... lagi pun tak ada siapa yang nak hantar... pagi tu Syahira datang... dia bagi tahu yang dia dapat 4A... ana dah mula menangis... menangis sebab takut math tak dapat A... petang tu ana pergi sekolah dengan abang... hati mula tak tentu arah... masuk pejabat minta slip... masa nak tandatangan tu... ana tengok jeling2... banyaknya A... tapi ana tak kira... malas lah... cikgu pesan suruh tengok... tapi ana tak nak sebab takut... ana cakap nak tunjuk dekat ibu dulu... keluar dari pejabat... ana membilang jumlah A... syukur alhamdulillah... ana dapat-------------------->rahsia...^^ 

keputusan demi keputusan... dari UPSR... PSRA... dan PMR... ana jadi takut dengan keputusan SPM ana... itu belum lagi dengan keluar keputusan SMA... Ya ALLAH... ana betul2 risau... tapi Atiqah pesan....

"keputusan kita sebenarnya bergantung pada sikap kita selepas exam"

"seteruk2 kita study... sama ada study hard atau study smart... tapi kita tak jaga hubungan dengan ALLAH dan hubungan dengan manusia... kita tak akan dapat keputusan yang cemerlang" 

kadang2 ana merungut masa ana jawap exam... then, Atiqah marah..."jangan fikir yang lepas2... kita kena fikir positif... jangan sekali kala fikir negatif" punya semangat dia bercakap... maklumlah... dia nak jadi pakar kaunseling... thanks Atiqah... sarangheo^^ hehe

MyNote: ana mesti yakin boleh!!! kata nak ambil course sains sukan...~~


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Thursday, December 22, 2011

~Stockholm in Sweden~

(gambar hiasan dari Mr Google)

awal bulan disember kakak berangkat ke sweden atas urusan kerja... urm... =( tak dapat ikut sebab ana belum abis SPM lagi... (siapa je nak ajak ana... perasan lebih je..)

apabila kakak balik, membawa pelbagai cenderahati yang cute miut seperti pic di bawah ni...


mula lah ana membebel pasal winter di sana... tapi kakak cakap tak ada winter, cuma cuaca je yang sejuk... tapi bila hujan je, air yang bertakung tu terus jadi ais... maybe sebab awal bulan... so winter belum turun dengan lebatnya... lepas tu ana pun pinjam camera kakak... nak tengok pic apa yang kakak tangkap... marvelous! cantik2 semuanya... (maaflah,, pic nya tak ada^^)

sweden tu negara sains ke?? sebab tengok pic banyak yang berkaitan dengan sains... muzium sains lah dan bla.. bla.. bla.. lah.. ke sebab kakak pergi sana sebab sains?? (ish, memang lah.. kakak kan kerja pun berkaitan dengan sains... banyak soal lah kamu ni wahai tuan blog ni...)

then, ana pun sibuk2 nak tengok duit sweden... mulalah terdetik nak buat hobi baru... kumpul duit dari negara luar... mari kita tengok duit apa je yang ana ada sekarang ni... 
~>arab... ada(tapi duit ni dekat ibu... ibu buat muka marah masa ana mintak... takutnya!)
~>sweden... ada(duit ni dekat kakak, belum mintak lagi ^^)
~>indon... ada(in my hand)
~>thailand... ada(dekat kakak kot... tak ingat lah kat mana)
~>singapura... ada(in my hand... tapi duit syiling je)
tu je lah kot yang ada... teringin sangat nak kumpul ^^

tiba2 muncul minat yang baru... kumpul magnetic plak dari negara luar... dah pulak! seronok sangat... walaupun tak pergi mana2... melancong di luar negara... tapi ada saudara2 dan teman2 yang memberi cenderahati... thanks ^^ menambahkan lagi koleksi ana...
malam tadi kakcik balik bawa magnetic plak dari korea... wahhh! kawan dia yang bagi...

MyNote: okey lah... sambung besok2... nak masak^^


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, December 21, 2011

~Bergembira~

bersama teman2... ana menjelajah di tepian pantai yang bernama Pantai Bagan Lalang, Banting... sebenarnya kami mengikuti program kerjasama dari masjid At-Taqwa anjuran sahabat masjid... program ini bernama KEM REMAJA SOLEHAH... pengalaman yang menyeronokkan... tapi ada satu pengalaman yang supper dupper... lori kontena masuk laut... tak caya tengok ni..
.
.
.
.
.
.
macam mana?? percaya tak.. gambar ni nampak kabur sebab ana guna camera dari phone je.. ^^

program ini kami dapat mengeratkan persahabatan antara kami... selain sahabat2 dari bukit kapar..(dari sekolah yang lain..)

MyNote: huwaaa.. kenapa blog ana nampak kecik je... :(



:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, December 20, 2011

Kimi ni Todoke (movie song)





Yasashi hidamari ni CHAIMU  ga DIREI suru
Under the gentle sunlight, the chimes seem to pause.
Hoho wo naderu kaze ibuki wa fukaku natteiku
I breathe deeper as the wind brushes my cheeks.
Toomawari no namida namae tsuketa ashita
Those indirect tears, the tomorrow we named,
Kasanaru miraiiro no RAI
And the criss-crossing lines stained future…
Adokenai konna kimochi mo hajiketobu hodo waraiaeta hi mo
Lets these innocent feelings and our days of laughter
Taisetsu ni sodateteikeruyouni
Become all the more precious to us.
Togiretogire no toki wo koete takusan no hajimete wo kureta
You showed me many new things, crossing the fragmented moments.
Tsunagatteyuke todoke
I want my feelings to join yours… to reach you...


MyNote: lirik lagu ni cuma separuh je.^^ enjoy


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, December 19, 2011

Doa Dhuha





Ya Allah sesungguhnya waktu dhuha itu dhuha-Mu
Kecantikannya kecantikan-Mu...Keindahannya keindahan-Mu
Kekuatannya kekuatan-Mu...Kekuasaannya kekuasaan-Mu
Perlindungannya perlindungan-Mu...

Ya Allah jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi keluarkanlah...Jika sukar permudahkanlah
Jika haram sucikanlah...Jika jauh dekatkanlah

Berkat waktu dhuha
Kecantikan-Mu keindahan-Mu kekuatan-Mu kekuasaan-Mu
Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada
hamba-hamba-Mu yang soleh




:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Mualaf

hari ni baru je selamat khatam baca novel ni... mungkin ana dikategorikan sebagai pembaca yang lembab... orang lain dah masuk fasa novel baru... dia baru nak terhegeh2 baca novel ni... novel yang diadaptasikan sebagai drama........


fuhh! baca novel ni terbayang watak2 drama Nora Elena... tapi tak ada lah terbayang 100% ngee... ana ada juga berangan dan share cerita dekat member... kan bagus kalau cari husband yang mualaf... nak tau kenapa?? zaman sekarang pun ramai manusia yang beragama islam tapi tak hidup dalam agama islam... contohnya... budak remaja perempuan yang berpakaian yang tidak menutup aurat... tapi dia ngaku dia islam... hah! dah dapat jawapan... BAGUS ^_^ 

zaman sekarang juga susah nak cari suami yang baik... memang lah baik budi pekerti... tapi, mampu kah si dia membimbing kita sebagai seorang isteri ke jalan yang diredhai oleh ALLAH?? nak contoh?? seorang suami kenapa tidak menegur isterinya menutup aurat?? bahkan mereka tahu bahawa menutup aurat itu salah satu tuntutan agama... kadang2 ana pun kesian tengok suami2 islam di Malaysia... isteri2 mereka tidak menutup aurat... kesian sebab si suami terpaksa menanggung beban dosa yang secara tidak langsung dibuat oleh isteri mereka... dah la stop... ana tak nak terlampau matured sangat...hehehe

kalau dapat pasangan yang mualaf... kita dapat bantu-membantu antara satu sama lain... sama2 membimbing... kadang2 kalau dilihat dari sudut positif, mualaf ni lebih baik dari kita yang dilahirkan sebagai seorang muslim... betul tak?? mereka bersungguh2 menjadi seorang muslim yang terbaik... bersungguh2 mengenal dan mempelajari agama islam... kalau kita?? pergi surau pun malas(untuk lelaki,, maaf kalau ada yang terasa)


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, December 18, 2011

Buruk sangka

serendah-rendah ukhuwah ialah bersangka baik kepada orang lain

setinggi-tinggi ukhuwah ialah mementingkan orang lain dari diri sendiri 

memang betul kata2 ustazah... sekarang ni makin ramai yang bermusuh-musuhan antara satu sama lain... sebab mereka tak bertolak ansur... berselisih faham dan macam2 lagi... mungkin kita tidak sangka dalam satu keluarga pun boleh rosak dan hancur gara2 tiada sefahaman... masing2 fikirkan diri sendiri.. tambahan pula,, memikirkan dirinya lebih betul dan hebat dari orang lain... we need remember that we are not perfect... Allah jadikan diri kita pun ada kelemahannya... sebab tu kita digalakkan bekerjasama antara satu sama lain... cerita kartun wonderpets pun tahu... kenapa kita tidak... kadang2 kita cuma bersuka ria mendendangkan lagu wonderpets tapi kita tidak memahami maksudnya... think positive...  and think deeply... one more... kenapa kita selalu buruk sangka dekat orang lain... tak puas ke rezeki yang Allah bagi?? sebab buruk sangka itu lah yang menyebabkan timbulnya sikap dingin... come on lah... bila melayu nak maju... mungkin kita juga akan merasa sakit hati jika orang lain buruk sangka dekat kita... cer fikir...

MyNote: maaf lah ye... entry kali ni ana ter'emo' la... sebab dah pening dengan sikap masyarakat... sebenarnya banyak lagi ana nak cerita... tapi terbantut pula 'ceramah' ana... kepada blogger yang terasa hati tu... ana minta maaf banyak2...(kot2 ada yang terasa lah kan)... ana kesal dan kachiwa dengan sikap masyarakat sekarang... lagi2 sikap anak muda sekarang... adoi! sekali lagi minta maaf... ana kalau nak bagi nasihat atau berdakwah memang tegas sikit... ana terasa dengan jiran ana yang buruk sangka terhadap ana... ana memang pantang kalau orang fikir2 bukan2 tentang ana... nasib baik ada seorang ibu yang menenangkan kepulan2 api membara di dalam hati...


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Thursday, December 15, 2011

Tomodachi Award


  1. Kak Hanis (http://hanasakura-tomodachi.blogspot.com)
  2. Anis Mira Amira Lee (http://anis-rosli.blogspot.com)
  3. Nur_Sakinah (http://sayatahusayabudakbaik.blogspot.com)
  4. Kak Fatin (http://cikten10.blogspot.com)
  5. Kak Ayu (http://ladychenta.blogspot.com)
ana sebenarnya dah lama nak buat award.. award ni ana buat sebelum SPM.. lukisan tu ana yang buat.. tapi khat tu bukan ana yang buat.. rakan sepejuangan yang tolong buatkan.. maaf lah.. tak berapa cantik sangat.. ana main edit aje.. sangat berbesar hati jika nama yang disenaraikan menerima award ini.. semoga persahabatan terus kekal walaupun tak pernah jumpa.. hihi.. tapi ada syarat..

  • ceritakan kenangan anda bersama sahabat anda.. sama ada sedih, ceria, gumbira dan sewaktu dengannya..
  • tag seberapa banyak mungkin award ini kepada sahabat anda.. (tag hanya kepada sahabat perempuan sebab pic award tu hanya gambar perempuan.. maaf ye!)
so simple syaratnya.. ^_^


Sahabat untuk Selamanya-Padi(OST Upin&Ipin)


Dua tiga kapal berlayar di samudra
Ayuh sahabatku kita bergembira
Bermain bernyanyi bersama
Menikmati indahnya dunia



Karena sahabat untuk selamanya

Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya setia

Berakit-rakit kita ke hulu
Berenang-renang kita ketepian
Kita berbeda untuk saling mengisi
Segala kekurangan kita


Mencari sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbedaan
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya
Selama-lamanya setia


Sahabat untuk selamanya
Berbagi dan saling menjaga
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya
Selama-lamanya setia

Teman Setia-Finalis Kamilah Bintang

sesaat mula bersua
mengapa kau senyap saja ia.
mari besrama..
kita terokai mana hidup penuh ceria

jangan lah menyepi dan berlari 
atau sembunyi ,dari mencari teman sejati

semestinya sungguh istimewa 
penuh rasa setia...
tiap masa kita kan bersama..
bercanda,berdansa,ketawa
semestinya sungguh istimewa ..
kejar cita bersama.
tiap masa bersama merasa
terluka,kecewa,gembira,segala-galanya

walau ku jauh terpisah
tak kira mana berada ia.
takan bepisah..
ikatan yang dibina oleh teman setia
biarlah..abadi rasa ini(rasa ini)
sudi berganti kita sedari,kita fahami

semestinya sungguh istimewah ..
penuh rasa setia (setia..)
tiap masa kita kan bersama
bercanda,berdansa,ketawa

semestinya sungguh istimewa(istimewa..)

kejar cita bersama


tiap masa bersama merasa
terluka,kecewa,gembira,segala-galanya

hulurkan lah  tangan   agar bisa di sambut wahai teman
takan dilupa kenagan besama
terluka,kecewa,gembira,selama-lamanya

semestinya sungguh istemewa(istemewa)
penuh rasa setia
tiap masa besama yeah..
bercanda,bedansa,ketawa

semestinya sungguh istemewa(istemewa)
penuh rasa setia(setia..)
tiap masa besama yeah..
bercanda,bedansa,ketawa

tiap masa bersama rasa
terluka,kecewa,gembira,segala-galanya

p/s: hee.. lagu2 di atas khas untuk sahabat2 ana.. maaf ye.. iringan muzik tak ada sebab ana malas nak upload video.. ^_^




:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, December 13, 2011

MERDEKA!!!

tanggal 13, 
bulan 12,
 2011,
hari yang seronok,
hari yang gumbira,
sambut dengan jiwa yang merdeka,
mari kita seluruh budak2 sekolah agama,
ramai2 menjerit merdeka,
MERDEKA!!!


p/s : ikut lagu tanggal 31 tau.. hehehe.. maklumlah.. baru tamat SPM...


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, December 11, 2011

Sanah Helwa

hari ini ana berbahasa arab, hehehe.. makna sanah helwa=selamat hari lahir/happy birthday...
dihari yang mulia.. pada 11 December bersamaan hari keputeraan sultan selangor... lahir seorang blogger Nur_Sakinah.. and she my best friend too since we from sekolah rendah lagi.. okey tak English ana.. ana hantam saja sebab ana anak orang jawa... hahaha...

dear Faseha...
anti insan terpilih sebab ana buat entry khas untuk anti... sebab ni satu-satunya hadiah yang terbaik buat anti... semalaman ana berperah otak untuk memikirkan apa hadiah yang terbaik buat anti... selama ni pun ana berusaha untuk memberi hadiah untuk anti tapi semuanya gagal diserahkan kepada anti... jadi rasanya ini hadiah yang terbaik buat anti.. jangan menangis ye... hehehe >.<



tu dia... cake ada bling2 gitu.. dah tua rupanya anti ni.. hehehe..





:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, December 9, 2011

My Girlfriend is a Gumiho




mengesahkan sekor rubah berekor 9... hahaha,, macam naruto lah..
ehem.. ehem.. rubah ni teringin sangat nak jadi manusia.. lepas tu dia bagi bebola ajaib dekat seorang lelaki... hanya lelaki tu tahu dia ni rubah berekor 9.. bila rubah ni sedih, akan hujan... kalau bersin, ribut.. kalau apa entah.. nanti jadi macam2 cuaca berlaku... bila rubah ni rasa lemah.. dia akan berubah... matanya biru.. berbulu-bulu.. hehehehe.. rasanya rubah ni jatuh hati dekat lelaki tu kot... hahaha
baru tengok semalam.. malam ni tengok lagi.. hehehe




:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Plan Cuti Panjang

salam sejahtera buat penduduk dunia... hehehe,, dah lama tak update... kemana ana menghilang... ada orang cari ana tak?? hehe... jangan nak perasan... 

memang membosankan bila cuti panjang2 ni... tak tahu nak buat apa... nak pergi outing, tak pandai... bosan lah jalan2.. buat sakit kaki je... hehe,, berapa banyak bosan daa... okey, here the plan..

  1. Hasut orang suruh buat blog...
haha... jadi setan pula hasut-menghasut ni... bosanlah cuma ana je sorang yang jadi blogger dekat kelas... dulu ada seorang member jadi blogger,, tahun ni start buat blog dah terus bosan... pelik lah.. kan jadi blogger ni best.. kan?? kan?? ada seorang lagi member merupakan seorang blogger... dia lagi lama dari ana... tapi dia jarang update lah... tapi ana dah hasut anak sepupu... hahaha(ketawa orang jahat..)

     2.   Lukis komik...

lalalala... berangan nak lukis komik... lukis je boleh.. tapi tak pandai nak buat cerita... selalu buat komik tersangkut... tapi ada suatu masa dulu... ana ada buat komik.. menjadi sampai habis... hehehe,, bangganya.. tapi nak buat juga komik.. lepas siap je nak buli seseorang suruh scan komik ana... hah! boleh ana update komik... nak tak??

    3.  Baca novel...

baca novel salah satu hobi ana... tak payah susah2 nak beli, ana ada mak cik yang support novel... dia tu ada sealmari novel... berlambak2... lepas habis baca novel terus berangan... lepas tu berangan nak buat novel... ana pandai buat novel,, novel tersangkut dan tergantung.. hahahaha... cerita dah mantop... tapi tak tahu nak buat ayat yang gramatis... tu lah masalahnya... T.T

    4.   Melepak di Library...

library adalah rumah keduaku... dimana tak ada katil untuk tidur disitu...(hahaha... merepek pulak ana ni) eh, sebut pasal PS,, dah lama tak pergi PS Desa Bukit Kapar... rindu pulak dekat mak cik tu.. hehehe... ana dengan buku tak boleh dipisahkan...(jangan pisahkan aku dan dia..eh menyanyi pulak)

    5.   Online lama2...

ana suka menjelajah diseluruh dunia melalui internet... satu hari tak ada kemudahan ini rasa macam meletup dunia ana... bosannnn banget... jadi layan TV... tu pun terlampau terdesak... hehehe

cukup sampai disini.. nanti ana cerita lagi plan2 menggila ana...  muahhhaahahaha...


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, November 25, 2011

Ape ye???


(tak tahu nak edit bagi warna.. ada photoshop, tak tahu guna.. tau guna photoscape je..hehehe)


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Thursday, November 24, 2011

Demam Matsumoto Jun



<3 alangkah seronoknya kalau ana dapat jumpa matsumoto jun.. tapi ana lebih suka dia jadi sawada shin.. comel2 =) alamak! dah terlebih berangan dah ni.. hik hik hik


PERSOALAN

betul ke sawada shin ni suka cikgu dia.. yankumi a.k.a yamaguchi-sensai / yamaguchi kumiko..
episod last dalam Gokusen.. 

tetsu-san = ojou is in love with you, but i will not give her up
shinohara-san = alright, i wouldn't have it any other way.
detective 2 = what? are you two going for her? does that mean that the three of us are rivals?
sawada shin = sorry, but make that four of us

ahhhhh!!!
bila tengok gokusen special,, ana tertunggu2 bila sawada menyatakan sukanya pada yankumi.. huhu.. rupa2nya tak ada.. =( urm, kalau mereka berempat lawan siapa dapat pikat yankumi.. dah semestinya shinohara-san yang dapat sebab yankumi pun suka dekat shinohara-san.. HAHAHA

sudah2 lah tu berangan Hanisah-chan.. wuah.. wuah..(bila masa pulak ana jadi minah jepun~ apa salahnya =)
gomenasai, watasziwa wa kokkode arimasu..
sorry, i've got to stop now..
mata oaishimaso!
until we meet again!
sayonara!!


fuyoo.. cakap bahasa jepun.. haha



:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, November 22, 2011

Archery

memandangkan sekarang ni tengah hot pasal sukan sea 2011 Indonesia, ana pula sibuk2 nak cerita tentang sukan kesayangan ana.. Archery.. 

hehe,, bergaya sungguh ana pegang bow.. diapit dengan junior2 form 4 dan rakan sepejuangan..

peserta lelaki..

peserta perempuan..

cuba teka ana dimana.. hehe..

gaya seorang pemanah negara.. hehe..(insya-Allah, nak juga jadi pemanah negara)

pic tak nampak muka, nampak tiang je..(buat mood marah pada tukang tangkap gambar)

syukur alhamdulillah.. memang tak disangka2.. ana menang bronze medal.. lagi pun belum cukup setahun ana main archery ni, dan lagi satu, kelab memanah dekat sekolah ana pun baru ditubuhkan.. memang tak disangka2.. memang gelabah waktu tu sampai terlupa nak ambil sijil, semua orang gelak.. malu ana! tu pun rasa macam tak percaya.. 

oh, lupa pula.. gambar2 di atas gambar masa archery tournament peringkat MSSD.. ^_^





:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Mat Salleh sesat???

balik rumah dari sekolah.. ana terus menuju ke dapur untuk mencari sumber rezeki yang boleh mengenyangkan perut ana.. lapar gila!!


selesai makan..
kakcik mula menjalankan tugas untuk menyampaikan berita pannaass.. kepada ibu..
ceritanya..
pagi tadi ibu pergi kerja.. so yang ada dekat rumah hanya ada bapa, kakcik dan budak kecik(my nephew)..
kakcik pun terdengar satu suara yang memelikkan..(macam seram je..)
ada orang datang lah.. 
kakcik intai, dia ingat kawan bapa.. tengok macam orang cina.. cerah kulitnya.. tapi kemerah-merahan.. orang putih ke?? kakcik pun turun selepas mengenakan tudung yang sesuai.. 
tetamu yang tak diundang.. rupa2nya orang putih dari itali.. orang itali kalau cakap bahasa inggeris kan ada slangnya.. kakcik tak ada masalah sebab dia dah biasa dengan bangsa lain cakap english.. pot..pet..pot..pet.. rupa2nya orang itali tu nak jual mesin gergaji(gergaji pokok).. harga yang ditawarkan RM500.. mak ai..0_0
kakcik ganyang minta kurang..erm.. tak dapat.. 
orang itali tu tanya kakcik dah kahwin ke belum sebab dia nampak kakcik dukung budak kecik.. mestilah kakcik still single.. orang itali tu pun tanya umur kakcik.. kakcik suruh teka.. orang itali tu tak boleh teka sebab kakcik pakai tudung... then, kakcik bagi tahu umur yang sebenar.. orang itali tu tak percaya sebab dia tengok kakcik macam budak sekolah menengah...(hehe, sebab faktor ketinggian..oppss!)
lepas tu, orang itali tu suruh tunggu 3 bulan lagi sebab nak jodohkan kakcik dengan ananknya.. hehe kakcik tolak.. hurm, tak nak ana ada abang ipar orang putih..



:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, November 18, 2011

Gokusen / ごくせん

sedang enak menonton j-drama gokusen.. ceritanya memang lawak.. gokusen mengesahkan seorang guru yang bercita2 tinggi nak jadi guru yang cemerlang.. tapi dia mempunyai rahsia.. merupakan generasi yang ke-4 dalam kumpulan gangster..(agaknya lah kot.. tak pastilah..) dia sanggup melindungi anak muridnya yang perangai macam gangster.. dia juga seorang guru yang agak pelik sedikit.. maklumlah.. dia tu pun perangai macam gangster.. tapi terpaksa bersopan santun untuk melindungi rahsianya..

cerita ni pun dah lama.. ditayangkan pada tahun 2002.. masa tu ana baru darjah 2.. hehe.. kepada sesiapa yang tahu cerita ni.. meh lah kita kongsi2.. haha

ana suka hero dia.. Sawada-kun..^_^




:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Thursday, November 17, 2011

Finally

alhamdulillah.. selesai sudah paper BM, BI, SJ dan MT yang dibereskan petang tadi tepat pukul 12.30.. macam mana dengan paper tu semua.. no comment.. haha.. tak naklah berapa yakin sangat.. don't count your chicken before they hatch.. hah! sudah masuk proverb sekali..

minggu depan PSI, diikuti +MT dan SC.. lepas tu cuti seminggu.. PA, BAT dan PQS.. and then.. MERDEKA!!! hehe

okey lah.. tak nak cerita pasal SPM lagi.. ini pun senyap2 je online.. haha

"Anak kambing menjadi mangsa,
dibaham singa yang sedang kelaparan,
jangan mengalah jangan putus asa,
kerana semua ini untuk masa hadapan"






:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, November 12, 2011

The best club

berkat 11.11.11 agaknya.. ke berkat last year ana study dekat SAMNI?? hehe.. alhamdulillah.. semua kelab yang ana join dikategorikan sebagai kelab yang terbaik.. 

kelab permainan terbaik : kelab memanah..

kelab persatuan terbaik : kelab kemahiran hidup bersepadu..

*pertandingan pakaian seragam unit beruniform-tempat pertama : pergerakkan puteri islam malaysia..

alhamdulillah.. tahun ni memang dapat banyak sijil.. sijil yang tidak disangka2kan.. sijih pingat gangsa jauhari nilam.. hahaha(rahsia : sebenarnya tak hantar pun buku nilam.. tapi secara jujurnya.. memang banyak dah buku yang ana baca.. macam mana cikgu boleh tahu ek??)

dapat banyak hadiah.. acara yang ana masuk pun banyak yang berkaitan dengan seni.. well, ana kan tangan berseni..(tolonglah jangan bongkak!! \_/ )alamak! ampunnn... astazfirullah al azim..

+okey lah.. nak tengok masterchef..
+rindunya nak main archery...




:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Thursday, November 10, 2011

Tinggal kenangan..

seorang guru yang banyak berjasa kepada anak muridnya telah kembali kerahmatullah pada hari Ahad 6 November 2011.. terharu dan sebak bila sekarang ana sibuk menempuhi SPM arwah tiada di sisi untuk memberi sokongan.. Ya Allah.. Engkau tabahkan lah hati hambaMu ini..

sudah dimaklumkan batch2 ana yang amat ustaz sayang.. ustaz cakap.. kami ni nakal tapi baik.. ustaz bertungkus lumus memberikan yang terbaik buat kami.. segala rahsia sekolah ustaz ceritakan kepada kami.. tak pernah ustaz ceritakan kepada tingkatan lain.. event masa batch abang ana.. (makluman : abang dan ana belajar di sekolah yang sama.. tapi dia dah jadi ex-student)

ustaz banyak bercerita.. tentang kisah hantu, jiin, segala macam hantu yang ustaz kongsi bersama.. ustaz juga seorang yang rendah diri.. tak pernah membangga diri.. ustaz sudah kami anggap sebagai bapa kami sendiri.. 

Ya Allah, ana ingat lagi hari jumaat lepas.. itu lah minggu terakhir dan hari terakhir ana bersemuka dengannya..  masa tu dalam majlis restu ilmu.. pesan ustaz :

ana : ustaz, saya minta maaf kalau saya banyak buat dosa dengan ustaz.. saya minta maaf dengan keputusan SMA saya..

ustaz : kamu tak salah apa2 pun dengan ustaz.. jadi anak solehah.. berbakti kepada ibu bapa.. jaga solat.......

lepas tu nasihat ustaz tenggelam dengan tangisan air mata ana.. ana dah tak ingat..

ustaz juga pesan dekat ustaz lain..

ustaz : man, kau tolong jagakan solat budak2 SPM..

Ya Allah, meleleh air mata ana.. ana tak sangga betapa sayangnya arwah ustaz sayang sangat pada batch2 kami.. ada sesetengah ustazah dan guru2 lain pun mengakuinya.. 

kami akan buktikan.. kami tak akan kecewakan ustaz lagi... kami akan lakukan yang terbaik ustaz!!!

maaf ye dik, akak copy paste pic Syazwani sorry sesangat.. nak buat kenangan..



:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, November 6, 2011

Pasta & Kimi ni Todoke


terjebak tengok cerita korea ni sejak member berceloteh tentangnya.. masa tu memang tak ada mood nak tengok cerita korea.. dah tau dah pasal cerita ni.. tapi buat dono je.. last2 tengok juga.. ala.. nak dah habis dah cerita ni.. baru nak tengok.. lambat betul.. sweet gila cerita ni.. chef nya garang banget.. dah la cute.. hahaha.. 

Kim Jung Ah (After School) – You’re Cute [OST Pasta]

namaneul saranghae dallamyeonseo
naesoneul jigeusi kkaemuneunneo
geupyojeongi neomu sarangseureowo
mulgae naenon eorinaeramyeo
jagi anim nan andoendamyeonseo
geureoke nareul anajudeonneo
hajiman sarangi sigeotdamyeo
deoisang bogosipji antamyeo
harujongil nareul mossalge haedo

bogosipeotdan nae hanmadie
mianhae nundo motmatchuneun
miwodo miwohalsu eomneun
niga neomu gwiyeowo
nan geunyang neomaneul saranghae ireon naemam meomchulsuga eobseoseo
jogeumman isunganeul jababogo sipeoseo
oneulbamedo nan niga neomu sarangseureowo jeongmal
jamdeulsuga eomneun babojyo
narwihae yorireul haejundamyeo
johahaneun yoriga mwonyamyeo
harujongil nareul gwichanke haedo
jeongmal masitdan naehanmadie
dasi deutgo sipdamyeo utneun
miwodo miwohalsu eomneun
niga neomu gwiyeowo
nan geunyang neomaneul saranghae ireon naemam meomchulsuga eobseoseo
jogeumman isunganeul jababogo sipeoseo
oneulbamedo nan niga neomu sarangseureowo jeongmal
jamdeulsuga eomneun babojyo
beuritji
saranghandaneun malhanmadi naemaeumeul deulkilkka
babogachi nan hwamannaego geuraetjyo naega geuraetjyo
geudaeraneun saram eokkaee eonjekkaji gidaego sipeun
naemaeume dan hansaram geudaeraneungeol

nan geunyang neomaneul nan geunyangneomaneul
saranghae ireon naemam meomchulsuga eobseoseo
jogeumman isunganeul jababogo sipeoseo
oneulbamedo nan niga neomu sarangseureowo jeongmal
jamdeulsuga eomneun babojyo
baby love baby love oh ~yeh
baby love baby love oh ~yeh


lagunya sungguh menenangkan jiwa ku yang sedang dilamun cinta..(ceh.. mana ada! saje buat saspen..hahaha)



japan movie.. di adaptasi dari komik.. memang best.. kawan2 semua panggil cerita ni Sawako sebab tak ingat tajuk cerita.. ingat nama wataknya je.. memang cute and romantic..

rupa2nya baru perasan.. hero cerita ni pernah berlakon dalam movie Sky Love.. japan movie jugak.. hehehe.. dah gila tengok K-Drama dan J-Drama pulak..

tak lupa juga..

SALAM AIDILADHA.. 
makan sup lembu banyak2.. hahaha
macam biasa pantun gila dari ana..

"bermain2 sambil gelak,
gelak2 hahaha,
jangang mengelak,
sebab nak ucap salam aidiladha."




:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, October 26, 2011

Hilang semangat

semakin SPM nak dekat.. semakin tu lah semangat ana mular pudar.. kenapa dengan ana ni.. Ya Allah.. macam mana ni.. SEMANGAT HANISAH!!! GANBATTE!!! CHAYOK!!! BERUSAHA!!! (alamak! entah betul entah tidak tu maksud ganbatte tu berusaha.. hantam kromo je..)

ana nak balik semangat masa PMR dulu.. dulu rajin.. sekarang ni macam malas.. (pemalas punya tuan blog ni!)
tinggal lagi berapa hari lagi dah ni.. agaknya memang ana dah terdetik hati tak nak tinggalkan zaman persekolahan.. sekarang ni pun tengah keliru sama ada nak ambil STPM atau tak..(sebab tak nak tinggalkan alam persekolahan).. nak sambung STAM memang tak layak.. ana bukan terror sangat dengan bahasa syurga ni.. macam mana sekali pun ana kena tetap berusaha.. 

satu hari tu pernah borak dengan ibu tentang masa hadapan ana.. ana ada menyuarakan pendapat hati ana.. tak nak masuk U.. ooiiittt, ibu bagi amaran.. kalau tak nak masuk U, kena kahwin..(gurau2 je.. nasib baik tak serius.. fuhh!) tak tahu lah kenapa.. member2 ana pun ada kata takut untuk menghadapi dunia luar.. kalau masuk U,, takut kena buli lah..(terjebak dalam novel.. tak pun TV lah ni..ish2) kalau ana,, ana takut hadapi dunia luar.. tengok ana ni.. kalau dekat blog.. ana nampak okey kan?? cuba uji ana.. andai kawan2 blogger ana nak jumpa ana.. adush! bersua muka memang ana nampak macam sombong.. ana tak tahu nak cakap apa.. kalau cakap sikit dah melalut tak serupa bikin.. tak pasal2 menyakitkan hati orang tu.. tak pun.. campak ana sorang2 duk KL.. mana2 tempat lah.. rasa macam rusa masuk kampung.. tak tahu nak buat apa.. bluurrr... sudah la tu.. memang cari na'as cerita kelemahan diri kat orang.. tapi.. salah juga tu.. sebab nanti tak sedar diri yang diri tu ada kelemahan.. bak kata Mat Luthfi "Normal people make mistake" eh? betul ke ni pepatah mat luthfi sama cerita ana.. main hantam saja.. macam mana lah nanti paper BM.. ish2..

p/s = doakan ana ek.. biar ana ni semangat.. doakan juga kejayaan ana.. lagi2 SPM yang akan datang ni.. 14 November.. erk.. so scary.. 

perkataan yang membuatkan ana semangat :-
"kejayaan tidak datang bergolek.. tetapi kita yang harus bergolek untuk mencapai kejayaan.. sedang kita bergolek2.. ada bukit yang menghalang kita untuk bergolek keatas.. kerana bukit itu adalah cabaran.. kerana tiada cabaran.. tiadalah kejayaan"

lagi satu :-
tak sabarnya nak tunggu 13 Disember..(sebab hari tu last paper..hehe.. tak ada kerja ana ni >.<)


"buat air teh pekat2,
sediakan pinggan sediakan mangkuk,
tolong jangan hilang semangat,
berusaha chayok!!! chayok!!!"



:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, October 24, 2011

So sad..:'(



peribahasa apa yang sesuai dengan ana ni.. ibarat kaca terhempas ke batu.. tak pernah ana rasa sesedih dan kachewa seperti ini.. ini memang semua salah ana.. kalau ana cari kucing kesayangan ibu tu.. pasti 'dia' masih hidup sekarang ni.. tapi kuasa Maha Kuasa Allah.. ada penganti kucing kesayangan ibu.. kesian kucing2 kecik tu.. 'bapak' 'diaorang' dah tak ada..

INI SEMUA SALAH ANA!!!





:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Sunday, October 23, 2011

Jumpa artis??

tak kemana ana ni.. duk rumah je.. tu pun dapat jumpa artis a.k.a Dato'.. tak payah pergi jauh2 dekat KL ke, Shah Alam ke.. kat sini pun dah jumpa..



time tu mereka tengah shooting di tempat kelahiran ana.. Kampung Bukit Kapar yang fofular gitu.. masa ana nak pergi rumah sahabat ana untuk study group.. sesaje je ana menjeling melihat siapa pelakonnya.. tup.. Dato' Jalaluddin Hassan.. tengah tersengeh2 dekat kedai bakso.. baliknya.. sekali lagi ana menyinggah dekat kedai runcit.. buat2 nak beli benda..(sebenarnya tak tau nak beli apa) keluar kedai 'ter'jumpa pulak dengan Dato' Rahim Razali.. dia tu nak melintas jalan menuju ke kereta.. dengan sakai dan kerek.. ana pun buat2 tak kenal dia.. abis tu nak buat apa?? lakonkan watak budak batak nampak artis?? ceh! kalau lakonan ana menjadi, tak pasal2 ana terjun ke bidang lakonan.. tak ke naya!(jangan perasan lah!)

he he he.. tak nak celoteh panjang.. anyway, ana bukan batak sangat jumpa artis pun.. dah malas rasanya.. ana bukan jakon okey.. mereka pun manusia biasa.. tak ada yang istimewanya.. sama je.. cuma hati je lain2..
lain lah dapat jumpa kumpulan Beast.. =) tengok, dah gila korea pulak minah ni..

*entry kali ni tak ada pantun ek.. malas nak fikir lah.. =)





:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, October 15, 2011

take my heart

bayangkan anda dilamar oleh orang luar.. maksud ana, anda dilamar oleh orang yang bukan bangsa kita.. contohnya orang korea ke.. haha.. mesti romantik..(alamak, dah masuk gear berang lah!)

semalam ana tertengok youtube pasal Sophia Ridza.. maybe anda semua ada yang atau tak kenal atau buat2 tak kenal atau buat2 kenal..(hey, berapa banyak 'atau' daa..) kalau yang tak kenal tu KLIK SINI.. malas nak terangkan lebih lanjut tentang dia.. maaf!

okey, ana akan terangkan serba sedikit.. sophia ni study kat koren.. then, dia pun masuk satu rancangan Chit Chat with Beautiful Ladies.. saluran KBS World.. ana pun pernah belek2 cerita ni kat tv.. ai, maklumlah ana ni pun minat korea.. tapi sekejap je ana tengok.. agak lawak lah sebab minah salleh cakap korea.. hehe.. tu belum lagi dengar dia orang cakap bahasa melayu.. ingat tak dalam pidato antarabangsa.. memang best dengar slang dia orang.. eh, dah melencong pulak ana ni..

pasal sophia ni, dia dilamar oleh mamat korea.. tak boleh blah.. dah lah muka mamat korea tu macam kim bum.. jealous eden.. mula2 tu mamat tu berjalan kearah gadis2 jelitawan dalam rancangan tu sambil membawa sejambak bunga ros putih.. jalan dengan perlahan2.. terus menuju ke sophia.. sophia lagi terkejut sampai terlompat dari tempat duduknya.. hahaha.. ana pun dah masuk mood korea.. malu2.. senyum2 ana depan laptop.. nasib baik tak ada orang perasan.. tak pasal2 ana dicop 'minah sewel' haha... okey.. sambung cerita,, akhirnya sophia terima lamaran untuk jadi gf mamat korea tu.. then, dia orang pergi first date.. hahaha.. nak tau cerita lain SILA TEKAN SINI lagi pun benda ni dah lama.. ana je yang ketinggalan zaman.. hehe..

waktu dilamar.. sweet..^_^

"manis ku katakan madu,
sendu ku katakan hempedu,
begitulah cintaku padamu."

ada ke pantun 3 kerat??
hantam saja..
tajuk dah jiwang, pantun pun jiwang..haha





:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...