Monday, December 19, 2011

Mualaf

hari ni baru je selamat khatam baca novel ni... mungkin ana dikategorikan sebagai pembaca yang lembab... orang lain dah masuk fasa novel baru... dia baru nak terhegeh2 baca novel ni... novel yang diadaptasikan sebagai drama........


fuhh! baca novel ni terbayang watak2 drama Nora Elena... tapi tak ada lah terbayang 100% ngee... ana ada juga berangan dan share cerita dekat member... kan bagus kalau cari husband yang mualaf... nak tau kenapa?? zaman sekarang pun ramai manusia yang beragama islam tapi tak hidup dalam agama islam... contohnya... budak remaja perempuan yang berpakaian yang tidak menutup aurat... tapi dia ngaku dia islam... hah! dah dapat jawapan... BAGUS ^_^ 

zaman sekarang juga susah nak cari suami yang baik... memang lah baik budi pekerti... tapi, mampu kah si dia membimbing kita sebagai seorang isteri ke jalan yang diredhai oleh ALLAH?? nak contoh?? seorang suami kenapa tidak menegur isterinya menutup aurat?? bahkan mereka tahu bahawa menutup aurat itu salah satu tuntutan agama... kadang2 ana pun kesian tengok suami2 islam di Malaysia... isteri2 mereka tidak menutup aurat... kesian sebab si suami terpaksa menanggung beban dosa yang secara tidak langsung dibuat oleh isteri mereka... dah la stop... ana tak nak terlampau matured sangat...hehehe

kalau dapat pasangan yang mualaf... kita dapat bantu-membantu antara satu sama lain... sama2 membimbing... kadang2 kalau dilihat dari sudut positif, mualaf ni lebih baik dari kita yang dilahirkan sebagai seorang muslim... betul tak?? mereka bersungguh2 menjadi seorang muslim yang terbaik... bersungguh2 mengenal dan mempelajari agama islam... kalau kita?? pergi surau pun malas(untuk lelaki,, maaf kalau ada yang terasa)

Sakura menempek di entri ini:

:: Copyright Hanamiko Sakura ::

4 comments:

  1. susah dek dpt pasangan mualaf ni...bagai akak if lelaki maybe ok nak bimbing isterinyer but dpt somi mualaf duduk kat obesea plak ramai ke laut dek oii....ramai x ikut ajaran yg betul dia pun dah 2x5 jer life tue...ramai akak tgk mcm tu

    ReplyDelete
  2. @☆*♥L@dy @yU♥*☆ohh.. macam tu ek kat oversea... itu susah sikit kalau pasangan tu pluk islam semata2 kerana kahwin... sebab tu sampai terjun ke laut... maaf lah...sebenarnya panjang lagi entri tu.. tapi terbantut...

    ReplyDelete
  3. bg adiela ada klebihan n kekurangan la kalau suami mualaf..actually bukan kekurangan,cuma maybe kene lebihkan usaha dari pasangan biasa la kot..yang dari kecik dpt pendidikan agama lagi mudah kelaut,apatah lagi yang baru blaja n maybe susah nak tinggalkan cara hidup lama..

    ReplyDelete
  4. @Syahirah Suhaili
    um.. rasa macam tu juga... kadang2 kita juga kena tengok dari sudut pandangan... kalau mualaf tu ikhlas masuk islam kerana ALLAH mungkin tak kan jadi apa2... sekurang2nya mereka boleh memperbaiki diri mereka... saya buat entry ni buka sebab nak memprovokasi lelaki melayu islam... tapi hanya sebagai pendapat sahaja... dan bukan juga sebagai mengalakkan mencari pasangan mualaf...

    ReplyDelete

berbudi, berbahasa, kemana pergi ingat sentiasa,
biar pun cantik, paras dan rupa,
akhlak mulia yang lebih utama,
budi bahasa dipelihara,
sopan santun dijaga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...