Friday, May 26, 2017

Menjelmanya Ramadhan

bismillahirahmanirrahim

pejam celik pejam celik dah nak puasa. aku berdebar. berdebar tak tahu kenapa. rasa teruja mungkin? alhamdulillah الله temukan juga aku dengan bulan yang mulia ni. semoga juga aku masih diberi peluang olehNya untuk mengerjakan sampai ke penghujung ramadhan. terfikir juga, tahun ni berpeluang jumpa malam lailatul qadar atau tidak. berdebar tahu! tak pernah rasa macam ni. selalunya relax je. cait!


jadi kawan-kawan, sahabat-sahabat, kenalan. selamat menjalani ibadah puasa. yakin lah ibadah yang kita jalankan ini diterima الله

MyLittleNote:: i'll update my next hiking activities before ramadhan karem. jya ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, April 28, 2017

Lain Bidang

bismillahirrahmanirrahim

sebenarnya dah setahun lebih aku tukar bidang. bidang aku yang seasalnya seorang interior designer a.k.a interior architecture menjadi seorang graphic designer di sebuah company yang berindustri fashion. gitu kelaut aku pergi. memandangkan dah lama juga aku minat dengan fashion ni. dari zaman sekolah rendah but aku bukan jenis berfashion yang mengenakan pada diri sendiri. aku suka buat untuk orang lain. contohnya aku akan apply pada kakchik. hahaha! konon dulu kau la reti fashion bagai. tak berani pakai shawl tapi lepas habis zaman diploma terus kau gila pakai shawl. takut dengan pandangan orang kununnya.

memang minat menjahit tapi tu la kadang malas sebab selalu kena buat detailing. bab detailing la aku paaaaling malas. bab detailing buat working drawing rajin pulak kau ye. hahaha!

ingat dulu nak belajar dekat Giat Mara ambil jahitan. sumpah nak belajar menjahit supaya kau dapat cipta baju yang cantik lagi muslimah yang menutup aurat gitu. tapi zaman sekarang ni banyak dah baju muslimah yang ada. beli jubah dekat Jalan TAR pun dah cukup. hahaha!

----------------

yang kerja dekat florist dan decor tu aku dah lama juga berhenti kerja dekat situ. almost setahun lebih. yakan aku dah kerja dekat company ni selama setahun. mesti lah dah setahun lebih aku tinggalkan dunia bunga-bungaan. dan company fahsion tu bukan Bella Ammara, bukan juga Leeyanarahman. company fashion biasa. ada butik. dan lawaknya bila diingatkan balik aku pernah buat final project tentang butik pakaian. bila dah ceburi dunia dan bidang ini. ilmu tu lagi banyak kau dapat dan rasa macam. arkh! aku rasa macam tak puas pula masa final project dulu aku tak collect data betul-betul. 

alaaa yang tak payah nak fikirkan lagi sebab aku dah convo dah pun. mihmih~



tapi kadang tu rindu 200% juga pada dunia construction ni. and guest what, masa office pindah dulu. bos aku biarkan aku sorang-sorang handle contractor urusakan air cond, wiring and so on. huuu~ bakat ID tu masih wujud lagi. cari contractor untuk pasang signboard. kadang susah juga kan bila kita dah fikir design bila orang letak limit bajet yang kecik. hahaha

MyLittleNote:: sampai sekarang aku masih teraba-raba dengan target kehidupan. lol kau bukan budak-budak lagi. jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, April 17, 2017

My First Contact Lens

bismillahirrahmanirrahim

dah lama sebenarnya berangan nak guna mata berwarna warni ni. minta pendapat minta pandangan dengan kengkawan yang dah pakai. etc semuanya bagi feedback positif dan ada yang negative. ambil masa juga la nak buat survey. bertahun kot! gigih? ya. untuk kesihatan dan kebaikan mata sendiri mesti la kena gigih buat survey. mana boleh terjah macam tu je. yedak (?)

influence dari orang sekeliling ke sebab nak pakai contact lens ni? tu salah satu sebab juga. sebab lain orang asyik ingat umur aku ni budak baru lepas SPM. ye makcik. saya tahu saya ni immortal macam Goblin. kihkihkih. ye, mungkin sebab pemilihan bingkai cermin mata aku ni. style sangat sampai nampak macam umur 18 tahun. hahaha!

so dengan itu aku amik keputusan nak beli juga. dah berapa banyak kali dah aku asyik usha kedai cermin mata. asal jumpa kedai cermin mata je nak terjah. lepas tu mengada nak tanya "cik, contact lens ni berapa harga?" lepas dah tahu harga blah.

satu hari tu ada kedai baru buka area office tempat aku kerja. kedai cermin mata. gedik juga nak pergi usha tanya harga, quite cheap dari kedai sebelum-sebelum ni pergi survey. next month lepas dapat gaji terus pergi beli. dalam hati masih ragu-ragu tu. disebabkan nafsu nak juga pakai. maka beli la. memang survey tanya mana-mana kedai bila aku bagitahu power diorang suggest kena beli 2 kotak. boleh la 2 kotak untuk 2 bulan. tapi kedai ni aku beli 2 kotak dia bagi RM50. harga asal satu kotak RM30. murah la tu kan. guna jenama iContact. member cakap iContact pun elok pakai. sebab dia pakai iContact juga. 



bermula la sesi membelajaran macam mana nak pakai lens. gigih juga. cina tu kata setengah orang nak belajar pakai lens hampir setengah jam. alhamdulillah aku belajar tak sampai setengah jam. mata berair je tetiba masa nak apply tu. dia kata normal kalau first time pakai. jadi kepada sesiapa yang nak cuba pakai contact lens. biasakan jari bersih anda menyentuh bola mata. atau jenis yang tak takut pakai eyes drop. dulu aku nak pakai eyes drop pun dah ketakutan. minta kawan pakaikan. gedik bukan?

bila pakai tu memang akan rasa mata tu ada something. lepas pakai kiri dan kanan, terus menangis peluk kawan office. rasa macam dapat mata baru. jenis orang yang dah lama pakai cermin mata memang gini perangai dia. LOL sangat! 

first day pakai kena 4 jam, next day 6 jam and the then 8 jam. kalau lebih 8 jam kena pakai eyes drop. dan kena jaga elok-elok mata tu bila dah pakai lens. jangan main hentam je. dan setakat ni aku pakai 6 jam lebih je. sebab silau mata aku tinggi. so nak buat kerja hadap laptop pun susah. berjalan kawasan terang dengan cahaya matahari je cerah. bila masuk building yang berlampu tu jadi orang yang rabun sebab tak berapa jelas. 

disebabkan aku ni kerjanya hadap laptop (buat kerja grafik) terpaksa la hold dulu pakai. pakai bila waktu sesuka hati je la. hahaha. membazir je. lepas tu cakap dekat member this is my first and last pakai lens. lepas tu dia bebel, kahwin nanti pakai juga lens. LOL. kahwin nanti aku nak pakai cermin mata. dulik apa! haha

MyLittleNote:: silau makin tinggi sekarang ni. gara-gara drive memalam orang pakai lampu tinggi. menyirap darah woi bila hadap manusia perangai jenis gini. aku tahu la kereta kau power dari aku. lol. jya mata!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, April 14, 2017

April is Spring

bismillahirrahmanirrahim

semua orang ada instagram kan? kalau tak ada tu maybe dia tak berapa minat dengan laman sosial tu macam orang tak minat dengan wechat. bash budak-budak wechat!! haha. disebabkan aku banyak follow orang-orang yang stay dekat Jepun. follow orang-orang Jepun Muslim. maka instagram wall penuh dengan gambaran bunga sakura yang sugoii. *heart eyes*

kadang-kadang berangan nak berhanami dibawah pohon sakura. petals sakura berguguran lepas tu terjumpa jodoh pula. euwww sangat! err, yang jumpa jodoh tu abaikan la. haha. favorite flower dari kecik juga. cuma berharap sakura tu warna biru sebab aku suka warna biru. merepek sangat wehy. cukup la langit indah tu buatkan bunga tu nampak lagi lawa. dan berharap sangat dapat sentuh the real sakura. sakura malaysia tak berguguran. pokok pun renek. haha. tacoma je yang dapat buat aku rasa acah-acah berada dekat nihon. 

[kredit to google]

[kredit to google]

dan April is my month. and I love April. dulu waktu kecik-kecik main dengan cousin, suruh dia panggil aku April. terlebih tengok drama indon lerr ni. lepas tu panggil dia Disember. haha motif sangat! #babyapril sebenarnya. hikhik

and I really don't know why I'm so fall in love with Japanese people, country, culture and many more! really love it. impian dari kecik sampai la sekarang. cuma belum ada rezeki lagi nak pergi ke sana. I hope one day. 

MyLittleNote:: sekarang ni cuba nak belajar bahasa jepun. belajar kenal huruf hiragana duluan. kanji payah banget sik XD jya ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, March 28, 2017

Its called Baby Addicted!

bismillahirrahmanirrahim

my first try update blog guna phone. just wondering how could you insert the emoji inside the entry 😅 yaa, mesti lah you all update guna phone kan. I je yang masih kuno. masih lagi update guna apps blogspot yang macam emmm. susah pulak tu nak insert gambaq. gitu.

-------------------------------------------------

sebenarnya takda benda sangat yang nak dicerita atau dikongsi. lately memang aku suka sangat tengok gelagat baby comel. lagi-lagi tengok Yusuf Iskandar. siapa kenal? comel sangat 😭 Yusuf Iskandar anak kepada pasangan blogger terkenal waktu ketika dahulu Hanis Zalikha dan Hairul. Azreen. 

Selain itu aku suka stalk anak Dr Fatin Liyana dan Dr Anwar Fazal. nama dia Ajda. comel sangat. matanya kuyu ikut mata umi abi dia. sebab mata Dr FL dgn Dr AF lebih kurang je. haha. lepas tu Ajda ada dimple. cute overload! 

anak Marian Rivera dan Dingdong Dantes pun comel. baby Zia (nama dia panjang, jadi bagi nama pendek ja 😅😂) kecik-kecik hidung dah mancung ikut hidung mama dia. ada dimple macam mama dia jugak 😅 oh ya, Marian ni pelakon Philiphine.

lepas tu suka tengok Sayuri chan. mama dia mix chinese malay. papa dia japanese. Sayuri omeyyyy pipi bolat. (boleh stalk instagram dia @littlesayuri__)

okay lah. itu je pun nak cerita. hahaha. comel sangat sampai rasa nak anak sendiri. padahal belum kahwin dan jangan fikir bukan-bukan. rindu nak cium bau baby ahli syurga ni. omeyyyy. hahahaha


[kredit to google]

MyLittleNote:: dan sangat mengharapkan ada anak buah baru. jyaa mata! 😊


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, March 18, 2017

Software yang patut Desginer ada !


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

software yang selalu digunakan dari adobe. software dari adobe memang best la kalau nak guna tu. yang aku tahu hanya photoshop, reader a.k.a pdf, illustrator dan lightroom serta in design. yang lain minta maaf la tak tahu sangat. kebangakkan software yang aku tahu tu, cuma lightroom dan in design sahaja la yang aku tak pernah guna. dan premiere pro ni pun aku baru tahu fungsinya. haha, kuno. 

kebanyakkan laptop atau PC seorang designer akan berlambak-lambak software yang ada. yang paling selalu diorang akan pakai photoshop, in design, atau illustration. bagi seorang photographer atau videographer diorang akan guna photoshop atau lightroom untuk edit gambar. sony vegas pro untuk buat video or something else software yang videographer pakai la. oh ya, premiere pro salah satu software adobe yang boleh anda edit video.

software ini memang best la pakai kalau nak buat video gempak.

as a architecture or engineering or industrial designer software wajib diorang mesti ada autoCAD. CAD bermaksud computer aided design. software ini diorang akan buat drawing mengikut scale yang ditetapkan. digunakan untuk membuat detail drawing yang gila-gila detail sampai mata naik juling. haha. itu mengarut. tapi yang penting buat drawing ikut scale. 



buat drawing guna autoCAD memang garisan anda tidak akan nampak senget. straight je.

kalau nak buat 3D selalunya guna google sketch up. tak pun guna 3D Max. sketchup ini bagus kalau nak buat drawing ala-ala perspektif yang nampak real life. beza 3D Max dengan google sketch up ini, 3D lebih nampak advance. anda akan dapat merekabentuk sesuatu ruang yang anda sendiri idam-idamkan melalui sofware ini. ianya lebih kurang macam permainan game sims. 


I don't know which one dia punya logo. haha




aku belum pernah lagi try guna 3D Max ni. sebab laptopku tak dapat nak menampung keberatan software ni. mampu guna google sketch up saja. kita bukan saja guna untuk interior design je, selalunya budak grafik pun guna software ni. kat sini kita boleh main render-render ikut sesuka hati kita. lepas tu polish bagi nampak real even ianya cartoon je. 

logo yang lama

latest, lagi latest tak tahu la saya. haha




sketch up ni boleh juga render bagi real. tapi tak se-power 3D Max la. setakat ni aku belum lagi pro guna sketch up ni. kena pandai main warna, lighting and so on. 


last but not least.

satu lagi software dimana khas untuk mereka yang suka melukis macam anime etc. cute je logo limau nipis. hahaha. dan ia salah satu software kegemaran aku sebab senang nak melukis doodle dibandingkan melukis di photoshop. 



ini sajalah software yang aku tahu sebagai seorang designer. dan kemungkinan mereka ada menggunakan software yang lebih gempak dari apa yang aku senaraikan? dan sesungguhnya memang sekarang ni aku memerlukan laptop yang baru supaya dapat menampung kesemua software yang patut designer ada. aku designer apa? deisgner syok sendiri. hahaha

dan korang cerita lah software apa yang korang guna. manalah tahu ada yang guna software lain daripada yang lain. sebab lain bidang lain software yang dia pakai. right?

MyLittleNote:: seriously ini daft pada tahun 2015 dan akhirnya aku berjaya publish serta siapkan entry. hahaha. jya mata!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, March 13, 2017

Derma Darah

bismillahirrahmanirrahim

semalam aku nak pergi derma darah. by the way, derma darah ni aktiviti kesukaan aku. tak tahu kenapa. memang dari zaman sekolah menengah nak derma darah. tapi waktu tu bawah umur memang tak dibenarkan la. ye dak? waktu pertama kali aku derma darah tahun 2013. semester ke berapa pun aku dah tak ingat. excited punya pasal. kawan-kawan pun excited juga sebab dia nak tahu dia darah jenis apa. aku memang dah tahu darah jenis apa sebab parents darah O, dah semestinya aku darah O. positive atau negative tak tahu pula. bila ditanya tentang itu dekat nurse/doktor dia cakap yang tu kena uji dekat makmal. okay fine. hahaha



time nak derma untuk pertama kalinya aku ada masalah bab tak makan lagi. sekali tu aku kena halau dengan nurse tu suruh pergi makan. dia cakap budak ni lepas ni nak derma tapi tak makan. lepas check up semua dia suruh pergi makan. tapi jangan lari la. pesannya. masa nak derma tu aku dengan sorang kawan ni. dia sanggup derma juga sebab nak teman aku. dan masalah yang kami hadapi sama iaitu tak makan lagi. dia nervous kemain. aku dah cakap takpayah nak derma. tapi dia nak juga sebab aku derma. childish sungguh. 

tahun berganti tahun. aku terlepas tahun 2014 sebab waktu tu aku busy dengan assignment dan project membuatkan aku kurang tidur. terlepas dengan aktiviti tu pun satu hal. kalau terlepas tu ibarat kau putus cinta dengan kekasih hati. frust woo.

tahun 2015 kembali lagi, waktu tu aku semester terakhir. lecture siap pesan dekat kami. "dermakan la darah you all yang pemalas tu. nanti jadi rajin" bila dia sangat stress dengan kami yang buat kerja macam kura-kura. masa tu aku amik kesempatan pergi derma. yahoo. kali kedua ni tak best sebab lepas derma lengan aku bengkak sikit. salah cucuk kot. sakit X(

dalam tahun yang sama aku derma buat kali ke 3 waktu tu dah habis belajar. dan first time juga derma untuk Pusat Darah Negara. masalah kali ni katanya aku macam low blood pressure. soalnya saya ni udah makan ya buk. tidurnya cukup aja. dan kali ni lepas derma bahagian yang kena cucuk tu smooth je. takda bengkak dan sakit. yang paling best goodiesnya dapat sekotak air jus yang besar tu, XD

tahun 2016 dapat juga peluang untuk derma. kali ni pun takda masalah melainkan blood pressure. yang tukang check tu pun macam risau. ye saya tahu saya ni ada masalah pening kepala dan migraine. 

kali terakhir derma darah

oh ya, tahun ni pun aku nak derma darah, semalamkan? yaa. aku kena reject. setitik darah yang diuji itu timbul. dan katanya mungkin aku kurang tidur atau makan makanan yang tidak berkhasiat. sobs sobs. kecewa alang kepalang. kecewa sesangat. dinasihatkan untuk memakan sayur yang berlebihan. mengingatkan tentang itu. ya, memang aku jarang makan sayur sejak dua menjak ni. yela, kat office aku makan apa. mee segera je lebih. lunch makanan yang disediakan pun sayur sangatlah sikit (dan aku ni jenis sayur addicted) bila balik rumah jarang makan. kat rumah memang selalu membedal sayur lagi-lagi ulam ulaman. sodap!

lepas kena reject tu baru la aku sedar yang aku ni dah mula pening kepala. seminggu lepas asyik pening tak sudah. low blood pressure barang kali. ni pun pening lagi, siap bangun dari kerusi dah jatuh kejelepuk macam tak boleh nak imbangkan badan. huwarkhh. apa masalah aku ni.

MyLittleNote:: bulan ni sangat la busy dengan kerja ni. haha. jya mata!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, February 27, 2017

Hiking 1.1: Bukit Batu Putih, Tanjung Tuan, PD


bismillahirrahmanirrahim

aci redah je kan pakai gambar yang sama untuk permulaan intro. :P
memandangkan entri ni dah berada dalam draf, maka aku siapkan serta nak publish cecepat sementara tak da cerita ni. nak share something pun takda benda yang nak di share. haha

------------------------------------

hiking aku yang kedua pada tahun 2016

kali ni kami ke Bukit Batu Putih yang terletak di Tanjung Tuan PD. kalau tengok dalam maps aku pun confuse ni PD ke Melaka. sebab dekat area PD ada satu kawasan kecil berada dalam kawasan Melaka.

kami pergi awal pagi sebelum subuh. kali ni Jat tak ikut. geng pun sedikit berbeza. dan kali ni pergi dalam kelompok yang kecil. kepada mereka yang nak daki Bukit Batu Putih ni. ianya tak se-adventure macam Bukit Kutu yang aku pergi itu hari. naik dalam 30 minit macam tu. 


sampai puncak boleh nampak laut. dan agak panas bila sampai waktu panas la. haha. masa ni datang pun kena beratur sebab ramai orang. kami pergi pun waktu weekends bukan weekdays. yang bestnya ada budak, orang tua boleh hiking bukit ni.



aku bukan peminat EXO tapi aku suka D.O. hahaha

lepas turun dari bukit ni, kami menyusuri jalan pandai. dan kemudian masuk balik dalam hutan menemui jalan keluar. oh ya pantai tu nak kena masuk memang kena tracking sikit. sebab tu pantai tu tak berapa ramai orang yang nak lepak bermadu kasih. naik motor pin pin dah sampai tepi pantai pun tak boleh. hahaha.

tapi malangnya stamina aku dah tak kuat masa zaman belajar dulu. pancit! T^T tu pun termegah-megah. so bagi anda yang bekerja terutama bekerja office. rajin-rajinlah untuk bersenam untuk kuatkan stamina anda. jangan fikir nak kurus je. kurus macam aku tapi cepat penat pun tak guna jugak.

lately banyak kes tentang kehilangan orang bila hiking. aku takut bila next hiking ibu dah tak benarkan aku lagi dah. broga bukit yang famos tu pun ada orang hilang dan alhamdulillah jumpa balik. dan aku pun tak sure akan dapat naik broga atau pun tidak. sebab belum pernah lagi mencuba. tapi tu lah, kena doa banyak-banyak sebelum hiking. nanti ada benda yang sorokkan kita pulak.

MyLittleNote:: dan sebelum balik kitorang singgah PD menikmati coconut shake yang boleh laa~ jya mata! 


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, February 22, 2017

Planner of Life

bismillahirrahmanirrahim


hidup ini perlu merancang. what is your plan this year? akhir tahun lepas aku pernah mengomel sendirian yang aku rasa hidup aku gelap. sebab gelap? sebab kita tak merancang dengan baik. selain buat perancangan jangka pendek. kita juga kena buat perancangan jangka panjang. ye saya tahu kehendak Allah membataskan kehendak manusia. Allah adalah sebaik-baik perancangkan? that's why kita kena merancang, jadi Allah akan tolong dengan perancangannya. kalau tak merancang? macam mana Allah nak tolong. right? 

"sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri." 13:11



tahun 2016 merupakan tahun dimana aku tidak lagi bergelar student. it's quite strange. belajar untuk mencari nafkah dan mencari komitment sendiri. terutama sekali komitment terhadap kereta. aku baru saja menerima sebuah kereta milik abangku. disebabkan dia beli kereta baru, maka kereta itu dia serahkan kepadaku. dah aku pergi kerja hari-hari naik kereta tu. macam tak adil pulak dia yang bayar. walaupun bayaran balik pada bank itu agak rendah jumlahnya, tapi bagi aku agak banyak. walaupun tak terlampau banyak. dan ilmu tentang kereta mencurah-curah dalam otak kepala ni. kena tahu tentang kondisinya. kena tahu tentang kesihatanya lagi-lagi bab renew roadtax. huwarkhh! hari tu aku lambat renew roadtax. dah drive sampai KL. ntah kemana-mana aku bawa. yela, tahun lepas Zaki yang renew, so expectation aku tahun 2017 la tamatnya. rupanya October 2016 tamat. hahaha. 

perancangan aku terhadap kereta itu adalah, aku akan habiskan bayar kemudian tukar nama kereta tu atas nama aku. jadi nama aku akan bersih dari pinjaman bank kecuali pinjaman ptptn. *tersedak*

perancangan seterusnya ingat nak sambung degree lepas habis bayar balik ptptn. tapi macam mustahil je, even kakak bayar balik pinjaman dia guna kwsp. aku? kwsp pun baru daftar. isi pun tidak. hahaha. *gelak takda harapan* plan balik ingat nak sambung degree guna duit sendiri. lepas tu fikir balik macam takda harapan juga. it's okay. Allah know the best for us. 

tapi masa tu rasa. arkhh! tak kira aku nak sambung belajar jugak! tapi masa tu juga application untuk sambung degree di UiTM dibuka aku pandang sambil lewa. sampailah ex-roommates aku yang dah hampir 2 tahun kot tak belajar dapat keputusan yang dia dapat sambung belajar. wahh! sorang bakal jadi cikgu, dan sorang lagi bakal jadi tourist guide. memandai je la engko ni!

setelah itu plan aku kelaut lagi.

tapi yang penting, perkahwinan is not priority right now. biasalah anak bongsu siapa nak pandang selagi ada abang atau kakak yang masih belum berkahwin. okay, bab yang itu selamat. melainkan ada mulut kengkawan tu tanya bila kau nak kahwin. rasa nak cepuk pun ada. rezeki orang lain-lain kan.

dan sekarang ni aku sangat takut kalau jadi hamba duit. yaa, semua perancangan memerlukan duit. and Miss Hanamiko Sakura, please kawal kewangan kau. banyak membazir pada makanan. nak buat macam mana kan aku suka makan. makan sampai licin tau. bukan tinggal sisa. :'(

MyLittleNote:: semoga semua urusan dipermudahkan oleh Allah. aminn~ jya mata!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, February 20, 2017

Graduation Day! UiTM ke 85

bismillahirrahmanirrahim

setelah sekian kalinya, aku tiba-tiba nak buat entry basi tentang konvo ku yang telah berlansung ada tahun lepas bulan sebelas.

alhamdulillah.
setahun juga aku nak tunggu naik pentas ni. impian jadi kenyataan. jikalau dulu aku dapat tengok adik-beradik ku yang lain naik pentas untuk menerima penganugerahan diploma atau degree. dan kali ini giliran aku. terharu. ya aku terharu sampai tak terkata. rasa seronok!


good bye UiTM
nanti kita jumpa lagi.
MyLittleNote:: tengok! jarang update. entry pun pendek. hahaha. jya mata!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, January 9, 2017

Hiking 1.0: Bukit Kutu, Kuala Kubu Bharu



bismillahirrahmanirrahim

awal tahun hari tu aku ikut member-member sekolah pergi hiking. masa tu si Jat ni just bercerita yang dia nak pergi hiking. apa lagi, aku menyahut seruan dia nak ikut juga memandangkan aku ni bekas komander kampus dulu. yala, komander pencen yang tak aktif. orang sibuk buat latihan kawad, latihan sukan dan pt semua tu. aku lari. buat alasan yang aku banyak kerja studio. choii.

so,  syarat pertama yang kau kena hadap ialah bangun sebelum subuh. HAHA. aku hampir menangis sebab aku rasa macam tak mampu je. tapi aku gagahkan juga. tu pun kena perli dengan ibu sebab ibu tahu perangai aku macam mana. lol!

yang join trip hiking tu ramai. pergi 2 buah kereta bersama classmate member sekolah (baca: my schoolmate's classmate) gitu. pening dak? lol

perjalanan mengambil masa sejam lebih. sempat singgah empangan air dekat KKB tu. waktu tu musim panas yang membuatkan empangan air tu nampak macam surut sikit. subhanaAllah. memang cantik!

okay, teruskan perjalanan sehingga ke destinasi.

masa tu ada event. running daki bukit. like seriously? kalau aku lari naik bukit memang aku semput tahap apa ntah. ada negro tu semangat. bagus! semangat Usain Boltz.

daki dan daki. sumpah sangat-sangat penat. best boleh layan keindahan hutan. alhamdulillah semangatku berkobar-kobar memandangkan aku hampir rabak sebab dalam hati "bila nak sampai?!" hahaha. tapi waktu tu memang dalam hati aku nak sampai puncak cepat sebab nak rehat sepuas-puas hatinya. time daki tu boleh ada chemistry sikit dengan pendaki yang lain. memang best!

bila dah sampai puncak!
tada!


memang rasa macam tak puas menghirup udara segar. sejuk je rasa dengan angin yang bergitu kuat. tiada rasa bahang, silap hari bulan jadi burn bila kau tak rasa panas. hahaha. nak duduk puncak tu lama-lama tapi member-member nak turun. alaaa. tengok orang camping dekat puncak. seronoknya! siap ada yang buat solat jemaah. mashaAllah! 

dan puas posing, puas tidur dekat puncak tu (ada sebahagian hikers yang sempat tidur) dah puas tangkap gambar maka kami pun turun. ada history disebalik Bukit Kutu tu. cuba search dekat google. nak terang malas pulak. kehkeh. tapi yang pasti puncak ni pernah ada sebuah rumah agam. wow! manusia zaman tu macam mana lah kau boleh ulang alik naik turun bukit ni. dan ada misteri disebaliknya. jeng jeng jeng.

waktu turun ada kejadian yang tidak disenangi. ada hikers a.k.a climber kena sengat tebuan. sampai pitam orang tu dan kena paksa diangkat beramai-ramai. yang kesiannya ada abang ni kena turun bawah dan naik semula ambil stretchers. kesian abang tu. gigih! dan orang yang kena sengat tu akhirnya sedar. alhamdulillah. 

chemistry yang best tu bila tiap kali kita berselisihan dengan climber/hikers yang lain kitorang akan bagi semangat satu antara sama lain. 

"sikit lagi bang!"
"sikit lagi kak!"
"nak dah sampai dah tu"

orang yang nak turun lerr yang bagi semangat dekat orang yang nak naik tu. kihkih. kadang semangat tu macam bohong jugak. hahaha

sampai bawah dah petang. well, berjam-jam jugak nak naik dan turun tu. so, bekalan yang wajib kena bawa adalah makanan bila sampai puncak. kedai makan tak buka dik dekat puncak tu. dan yang paling best kalau kau bawa peralatan memasak. boleh masak meggi dekat puncak! jangan dik kalau nak masak yong tau fu dekat atas. penat nak angkut tong gas. 

track Bukit Kutu?
45 darjah ada. 30 darjah pun ada dik. yang hampir ke 90 darjah pun ada. sangat adventure! 

MyLittleNote:: balik tu kami ada masalah dari segi kenderaan. malas nak taip panjang so malas nak cerita. lol. ini cerita tahun lepas! 2016. yippi dan tak jadi draf. keh. and sorry ler entry takda gambar kami berhiking dan berposing dipuncak. mihmih. Jya Mata!
 


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, January 3, 2017

Almost 7 Year

bismillahirrahmanirrahim

pejam celik dah hampir 7 tahun aku berblogging. dah sama usia dengan Hazem-chan. sepatutnya 8 tahun dah. tapi masa tu aku buang masa setahun biarkan blog. dulu acah buat blog pastu tinggai. pastu sambung balik. hahahaha

lama dah tu 7 tahun. dari zaman SPM sampailah sekarang. sekarang pun muncul macam tak muncul. sampai orang pun tak kenal blog tu apa. lol. kawan-kawan blogger dulu. bila dikenang balik kenal masa belum ada anak lagi. tengok-tengok dah ada anak 2 orang. tengok-tengok anak dah bersekolah. tengok-tengok aku dah kerja. #Eh

hai kawan-kawan semua. saya rindu. rindu saya tak waktu saya tak matang sehinggalah saya matang (kot lah) muehehe. alright. azam saya untuk blog ini sama seperti dulu. akan rajin update blog. dan sebenarnya banyak cerita dan drama dalam draft. tu pun tak settle lagi.

dan tahun 2017 ini saya masih single.
kohkohkoh.

dan bertahun-tahun punya azam.
belum jejak kaki ke Jepun.
huarkhh T.T

dan semoga insan bergelar Hanamiko Sakura sejak tingkatan 3 ini akan menjadi lebih matang serta mantap dari segi muwasafat tarbiyyah.

MyLittleNote: takda gambar hiasan. luahan semata-mata. Jya Mata! 


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...