Monday, September 4, 2017

I need a help!!!

bismillahirrahmanirrahim


memandangkan entri kali ni aku nak minta tolong, kepada sesiapa yang baca entri ini. tak tahu la lepas dapat penyelesainya nak delete atau pun tidak. haha πŸ˜…

korang ada masalah tak nak singgah ke blog picisan saya ini? seperti macam mem-blocking sesuatu yang membahayakan? kenapa ya blog saya ini seakan-akan ingin menimbulkan sesuatu virus yang saya tidak ketahui. saya cuba clean kan segala sidebar saya. tetap berlaku juga. macam mana ni? 😭😭😭  γ… γ…  ada sesiapa boleh tolong tak? pleaseeeee~ jebal~  takkan saya nak kena reset balik blog? dah la saya ni lupa teruk tentang coding2 ni. maklum lah, main coding zaman spm. zaman templet blog yang lama. haha. tu pun rujuk blog tutorial edit blog. entah kemana la blog itu pergi nak buat rujukan. 

MyLittleNote:: banyak benda nak kena story mory ni. kan cerita saya ni seronok (?) πŸ˜‹ πŸ˜†


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Wednesday, August 9, 2017

Beauty Product | Peripera (Oil Capture Pact)

Bismillahirrahmanirrahim,

hai! aku pun tak tahu kenapa tiba-tiba mood nak review product? tak la, bukan serius review. aku cuma nak kongsikan kegilaan aku. kegilaan mengapakah? kisahnya aku tanpa tersengaja membeli product ini. kau tahu sendiri kan beauty product dari oversea ni mahal γ… γ… 

ni semua disebabkan Kim So Hyun. sebab aku suka dia! dan aku dapat tahu dia ni duta Peripera. one of korean cosmetic product. lepas tu aku jalan-jalan lah dekat watson Setia City Mall which is terletak di Setia Alam. terjumpa pulak dah rak Peripera ni. kemudian, terjumpa pula dah Oil Capture Pact ni. tercuba-cuba kemudian terjatuh hati. comel je bedak ni XD

masa nak beli ni, dah out of stock. jadi sis redha. dan keesokkan hari dan berapa bulan kemudian aku pun jalan ditempat yang sama. and I'm glad stock sudah kembali ada! yahooo! disebabkan ianya limited stock. aku pun rembat satu. nak bagitahu harga pun aku tak sanggup. takut menyesal. LOL and this is my first beauty product yang paaaling mahal. AHAHHAHAHHA (gelak tak tahu la gembira ke sedih)


kecik ni je bedak dia. dan aku lebih suka bedak jenis macam ni berbanding BB cushion. eii berminyak habis. tak sesuai untuk orang yang kulit berminyak pakai BB cushion ni.


tada~!!


span tu fluffy gebus gebas. (●γ……●)


tada~!! bedak ni colour putih dan sesuai dengan semua jenis kulit. maksud saya tona warna kulit. bedak ni sekadar bedak serap minyak.

BAGUS KE?
bagus ke tidak? jawapannya aku belum guna lagi sebab sayang. sayang la dah mahal-mahal beli. hahaha. sampai rasa nak jual balik. but one day aku akan pakai juga. nak habiskan bedak-bedak yang aku baru beli. dah beli, beli lagi. apa teruk punya perangai. tapi yang pasti teskturnya lembut. tidak sama seperti bedak-bedak compact yang lain yang pelbagai tona warna itu. macam mana aku tahu? sebab dah pakai tester thats why jatuh chenta! giteww.

dan aku suka dengan Peripera ni. concept dia macam remaja sikit. Kim So Hyun pun muda dari aku. tapi dia cute sangat! sekarang ni dia buat product baru iaitu lipmatte ke lipstick ntah. warna pun cantik. botol dia pun cute!

kalau nak skodeng product-product Peripera ni boleh je terjah official instagram diorang
juga

sekian

dari daku yang start suka dengan barangan product beauty dan cosmetic dari korea. lol

MyLittleNote:: gigih nau taip entri waktu kerja. stay for next storiesss! jya mata!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, August 5, 2017

Hiking 2.0: Bukit Gasing, Petaling Jaya


bismillahirrahmanirahim

ini aktiviti outdoor ku iaitu hiking untuk next bukit yang aku tawan.
namanya Bukit Gasing terletak di Petaling Jaya. dekat je dengan KWSP PJ tu. nun disana.
yang pasti tempat ni macam jungle tracking semata sahaja. nak jogging dalam hutan ni pun okay juga. bagi sesiapa nak merasa jogging naik turun bukit. atau tangga? ahahaha


ni track dia. boleh rujuk peta sini. dan ia mempunyai track yang berlainan. tapi kami melalui track yang melalui jambatan gantung. oh ya, kali ni aku pergi dengan geng lain tau. bukan kawan-kawan sekolah. nak plan dengan diorang masing-masing sibuk dengan kerjaya masing-masing. kali ni aku pergi dengan kakchik dan geng hiking barunya. hiking ni aktiviti baru kakchik. kalau tak aku memang suka hiking dia suka run. tapiii.. aku mana suka run. hahaha. malas la nak run. penat. bagi aku hiking la paling aku suka. pelik tapi itu la hakikatnya. kihkihkih. kini kakchik sudah berjinak-jinak dengan hiking. mihmih.


dengan teman baru. maaf la gambar gegar sebab tangkap pun tengah berjalan. lagi pun kawan kakchik tu cakap. hah.. cepat sikit nak selfie tu. meh, aku bukan suka selfie sangat. hahaha. aku kan photographer. photographer type dia bukan suka selfie okay. hahaha. tangkap gambar ni nak buat kenangan bahawasanya hutan ini indah. gitu. btw, kawan kakchik tu lelaki. biasa la lelaki ni kan pantang kacau bila perempuan nak tangkap gambar nanti dia kata selfie. hahaha.


ceri hutan tak silap. bagi aku cantik. oh btw, aku memang suka tengok tumbuh-tumbuhan lagi-lagi dalam hutan. tenang je.


aktiviti wajib aku adalah baca segala informasi yang terpampang dimana-mana saja termasuklah di dalam hutan hatta di dalam muzium. mesti orang ingat aku ni nerd. who care. ilmu kot. haha


ini fern hutan yang aku tak pernah nampak. tu yang jakun pergi tangkap gambar. nak petik pun nak simpan mana kan. mengikut ilmu yang kakak pernah cerita (kakak dulu dia belajar sains perladangan) ada fern yang glow in the dark. aku pun tak tahu la fern mana satu. kihkih.


dah namanya ala ala park, jadi disediakan bangku untuk berehat.


masa tu kami hiking lepas zohor. sepatutnya pergi pagi, tapi pagi aku mengajar tuisyen. gigih tunggu aku habis kerja baru pergi hiking. dapatlah tengok sunset. lepas tu tangkap gambar style silhouette.


style silhouette nombor 2. yang ini aku pun tak tahu kawasan puncak ke apa, sebab bukit ni takda peak. ni kawasan di mana ramai orang yang berehat disebabkan kepenatan mendaki tangga semacam dekat Batu Cave tu.


ini la tangga tangga kesukaan kalian. hahahaha


tangga extreme sebab kena langkah akar pokok.


tadaaa. ini la pintu masuk dia. pintu masuk pun ada banyak, sebab banyak track kan? jadi kami masuk sini keluar ikut laluan lain. maaf tutup muka sikit. sebenarnya nak tunjuk penanda tu. tapi yang ada muka sendiri. hehe

bagi aku ia tak berapa extreme sangat. amik masa pun tak banyak sangat macam mana aku hiking Bukit Kutu dulu. turun pun dah petang cepat-cepat cari surau nak solat asar. nak jamak tak boleh ye sebab rumah dekat. bhahaha.

MyLittleNote:: ini sebenarnya hiking sebelum puasa hari tu yang aku nak cerita. berapa lama ntah duduk dalam draf. writing block masalahnya. bukan sebab malas. sebab tu dua tiga menjak ni aku rajin blog walking dari update blog sendiri. banyak benda nak cerita. jumpa nanti. jya mata!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, June 10, 2017

Escape to Penang!

bismillahirrahmanirrahim

sebenarnya trip ni tahun lepas, cuma aku memang takda masa ke buat-buat takda masa nak story mory dekat blog? ahahahha. kadang writing block juga.

____________________

MEI 2016

kawan aku si Khal ni dia teringin nak travel sama-sama sementara dia bergelar bujang sebelum naik status menjadi Puan. banyak kali dah dia ajak. tapi aku buat tak tahu je la. takut nak bagi keputusan sebab kadang perancangan kita ni bukannya betul sangat. perancagan Allah itu yang lebih berkuasa. dan akhirnya aku beri keputusan muktamat yang kita akan pergi travel. stress punya pasal. dah lama juga tak travel sejak habis belajar. dulu zaman belajar ye la merantau sana-sini. tu yang best zaman belajar. zaman kerja ni nak merantau asyik fikirkan tentang kerja yang tak habis-habis. sigh!

oh ya, Mei tu memang bulan dimana kami travel bersama. aku ingatkan berdua je, rupanya ada member STPM dia join sekali. hehhhhhh. aku jadi awkward pulak tetiba sebab yang ikut tu lelaki. planning semua Khal yang buat. jadi, dia cari list of budget hotel in Penang dan usha juga hotel mana yang ada amazing deals. tapi aku cakap dekat Khal prefer guest house. cari je la murah-murah cincai-cincai asal boleh mandi dan tidur. hahaha. backpackers sangat. asalnya aku ingat nak guna flight je balik. tapi tiket flight mahal. hahahaha. sudahnya naik bas je lah pergi balik. teringin nak naik flight. tak pernah kan. hewhewhew. 

banyak juga la transport yang kena guna. naik bas dari Klang Sentral ke Butterworth, kemudian jalan kali pergi jeti untuk naik ferry pulak. dekat stesyen Butterworth tu memang dekat dengan stesyen KTM dan jeti. so anda boleh datang ke Penang dengan pelbagai cara. cara paling jimat mesti lah naik bas even lambat sikit. kemudian boleh fefeeling naik kenderaan laut pula. jangan risau kepada mereka yang belum pernah naik ferry. dia tak bergoyang macam naik ferry kecik tu. so bagi yang mabuk laut jangan risau okay.



bila sampai jeti dipulau tu terus jalan kaki ke stesyen bas. kat situ boleh naik rapid penang dan pastikan bas yang kita ambil tu betul. takut salah pergi dan sesat. kan naya nanti tak pasal-pasal sampai ke tempat penginapan lewat. dalam perasaan awkward tu, rupanya ada hikmah juga member Khal ikut sekali. rupanya dia dah travel dekat Penang rupanya. nowonder dia tahu nak naik bas mana satu.

oh, tempat penginapan tu kami ambil keputusan stay di guest house. apa yang best ni guest house ni dia ada sediakan 3 jenis bilik rasanya. 1 jenis macam dorm. yang ni best kalau kita pergi travel ramai-ramai macam travel satu kelas. kongsi bilik air la tapi. yang tak best dia tak private. jika kau travel dua tiga orang better jangan pilih dorm sebab dia open dan campur lelaki perempuan. kalau dorm confirm la guna kipas syiling. takdanya nak guna air-cond. hahaha. jenis lain pulak tak silap, bilik. tapi takda toilet dalamnya. yang tu pun kena share even agak private biliknya. hahaha. and the last one bilik yang private ada toilet sendiri. yang ini jenis yang ada air-cond. yang bestnya guest house ni ruang tamu atau dapur. semua kena share la dengan tetamu-tetamu yang lain. dapur tu jangan risau kita boleh guna. beli je bahan-bahan lepas tu main masak-masak. jimat kos makanan disitu.




oh ye, bebel panjang ni sebenarnya travel kami cuma 3 hari saja. hari pertama sudah kecapekan disebabkan travel jauh right. petang tu kami menikmati sunset ditepian pantai. tengok orang main abseling rasa nak main je. tapi tu laa, takut lari bajet pulak. hewhew. lepas tu window shopping dekat pasar malam berhampiran dengan tempat kediaman.

hari kedua.
takda plan pun nak terjah Escape. memang fees dia agak mahal. dapat murah kalau kita book guna online. bagi aku memang tip top la Escape ni. dah aku ni jenis kaki advanture sports. hampir semua permainan aku main. tak puas tapi akan datang lagi inshaAllah. waktu tu main dari pagi sampai ke tengah hari. haus dan perut lapar. cafe dekat situ memang ada, tapi bagi mereka yang travel bajet kecik ni tak digalakkan makan kat situ sebab mahal. hahahaha. bagi aku Escape is the best!

petang tu lepas zohor jalan-jalan dekat Georgetown pergi Padang Kota nak cari pasemboq. yaaa, kepengen deh. sebab dah lama tak makan. lagi-lagi aku ni jenis hantu seafood. lepas makan jalan-jalan cari art dekat dinding-dinding bangunan. try to treasure art sewa basikal.










malam tu kami banyak berehat. penat main panjat-panjat tak hilang lagi. tidur awal la jawabnya sebab nak balik untuk keesokkan hari pun awal.


dan aku harap satu hari lagi dapat travel lagi. dan paling penting dan paling senang nak travel guna je traveloka. senang nak cari hotel yang bersesuaian dengan kehendak dan kesenangan kita nak travel macam mana. 😊

MyLittleNote:: maaf la ye banyak sangat gambar. dekat Escape takda gambar sebab gambar dekat phone. dan memang tak digalakkan bawa phone masa main. terpaksa simpan dalam loker. jyaa mata! selamat berpuasa!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, May 26, 2017

Menjelmanya Ramadhan

bismillahirahmanirrahim

pejam celik pejam celik dah nak puasa. aku berdebar. berdebar tak tahu kenapa. rasa teruja mungkin? alhamdulillah Ψ§Ω„Ω„Ω‡ temukan juga aku dengan bulan yang mulia ni. semoga juga aku masih diberi peluang olehNya untuk mengerjakan sampai ke penghujung ramadhan. terfikir juga, tahun ni berpeluang jumpa malam lailatul qadar atau tidak. berdebar tahu! tak pernah rasa macam ni. selalunya relax je. cait!


jadi kawan-kawan, sahabat-sahabat, kenalan. selamat menjalani ibadah puasa. yakin lah ibadah yang kita jalankan ini diterima Ψ§Ω„Ω„Ω‡

MyLittleNote:: i'll update my next hiking activities before ramadhan karem. jya ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, April 28, 2017

Lain Bidang

bismillahirrahmanirrahim

sebenarnya dah setahun lebih aku tukar bidang. bidang aku yang seasalnya seorang interior designer a.k.a interior architecture menjadi seorang graphic designer di sebuah company yang berindustri fashion. gitu kelaut aku pergi. memandangkan dah lama juga aku minat dengan fashion ni. dari zaman sekolah rendah but aku bukan jenis berfashion yang mengenakan pada diri sendiri. aku suka buat untuk orang lain. contohnya aku akan apply pada kakchik. hahaha! konon dulu kau la reti fashion bagai. tak berani pakai shawl tapi lepas habis zaman diploma terus kau gila pakai shawl. takut dengan pandangan orang kununnya.

memang minat menjahit tapi tu la kadang malas sebab selalu kena buat detailing. bab detailing la aku paaaaling malas. bab detailing buat working drawing rajin pulak kau ye. hahaha!

ingat dulu nak belajar dekat Giat Mara ambil jahitan. sumpah nak belajar menjahit supaya kau dapat cipta baju yang cantik lagi muslimah yang menutup aurat gitu. tapi zaman sekarang ni banyak dah baju muslimah yang ada. beli jubah dekat Jalan TAR pun dah cukup. hahaha!

----------------

yang kerja dekat florist dan decor tu aku dah lama juga berhenti kerja dekat situ. almost setahun lebih. yakan aku dah kerja dekat company ni selama setahun. mesti lah dah setahun lebih aku tinggalkan dunia bunga-bungaan. dan company fahsion tu bukan Bella Ammara, bukan juga Leeyanarahman. company fashion biasa. ada butik. dan lawaknya bila diingatkan balik aku pernah buat final project tentang butik pakaian. bila dah ceburi dunia dan bidang ini. ilmu tu lagi banyak kau dapat dan rasa macam. arkh! aku rasa macam tak puas pula masa final project dulu aku tak collect data betul-betul. 

alaaa yang tak payah nak fikirkan lagi sebab aku dah convo dah pun. mihmih~



tapi kadang tu rindu 200% juga pada dunia construction ni. and guest what, masa office pindah dulu. bos aku biarkan aku sorang-sorang handle contractor urusakan air cond, wiring and so on. huuu~ bakat ID tu masih wujud lagi. cari contractor untuk pasang signboard. kadang susah juga kan bila kita dah fikir design bila orang letak limit bajet yang kecik. hahaha

MyLittleNote:: sampai sekarang aku masih teraba-raba dengan target kehidupan. lol kau bukan budak-budak lagi. jyaa ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Monday, April 17, 2017

My First Contact Lens

bismillahirrahmanirrahim

dah lama sebenarnya berangan nak guna mata berwarna warni ni. minta pendapat minta pandangan dengan kengkawan yang dah pakai. etc semuanya bagi feedback positif dan ada yang negative. ambil masa juga la nak buat survey. bertahun kot! gigih? ya. untuk kesihatan dan kebaikan mata sendiri mesti la kena gigih buat survey. mana boleh terjah macam tu je. yedak (?)

influence dari orang sekeliling ke sebab nak pakai contact lens ni? tu salah satu sebab juga. sebab lain orang asyik ingat umur aku ni budak baru lepas SPM. ye makcik. saya tahu saya ni immortal macam Goblin. kihkihkih. ye, mungkin sebab pemilihan bingkai cermin mata aku ni. style sangat sampai nampak macam umur 18 tahun. hahaha!

so dengan itu aku amik keputusan nak beli juga. dah berapa banyak kali dah aku asyik usha kedai cermin mata. asal jumpa kedai cermin mata je nak terjah. lepas tu mengada nak tanya "cik, contact lens ni berapa harga?" lepas dah tahu harga blah.

satu hari tu ada kedai baru buka area office tempat aku kerja. kedai cermin mata. gedik juga nak pergi usha tanya harga, quite cheap dari kedai sebelum-sebelum ni pergi survey. next month lepas dapat gaji terus pergi beli. dalam hati masih ragu-ragu tu. disebabkan nafsu nak juga pakai. maka beli la. memang survey tanya mana-mana kedai bila aku bagitahu power diorang suggest kena beli 2 kotak. boleh la 2 kotak untuk 2 bulan. tapi kedai ni aku beli 2 kotak dia bagi RM50. harga asal satu kotak RM30. murah la tu kan. guna jenama iContact. member cakap iContact pun elok pakai. sebab dia pakai iContact juga. 



bermula la sesi membelajaran macam mana nak pakai lens. gigih juga. cina tu kata setengah orang nak belajar pakai lens hampir setengah jam. alhamdulillah aku belajar tak sampai setengah jam. mata berair je tetiba masa nak apply tu. dia kata normal kalau first time pakai. jadi kepada sesiapa yang nak cuba pakai contact lens. biasakan jari bersih anda menyentuh bola mata. atau jenis yang tak takut pakai eyes drop. dulu aku nak pakai eyes drop pun dah ketakutan. minta kawan pakaikan. gedik bukan?

bila pakai tu memang akan rasa mata tu ada something. lepas pakai kiri dan kanan, terus menangis peluk kawan office. rasa macam dapat mata baru. jenis orang yang dah lama pakai cermin mata memang gini perangai dia. LOL sangat! 

first day pakai kena 4 jam, next day 6 jam and the then 8 jam. kalau lebih 8 jam kena pakai eyes drop. dan kena jaga elok-elok mata tu bila dah pakai lens. jangan main hentam je. dan setakat ni aku pakai 6 jam lebih je. sebab silau mata aku tinggi. so nak buat kerja hadap laptop pun susah. berjalan kawasan terang dengan cahaya matahari je cerah. bila masuk building yang berlampu tu jadi orang yang rabun sebab tak berapa jelas. 

disebabkan aku ni kerjanya hadap laptop (buat kerja grafik) terpaksa la hold dulu pakai. pakai bila waktu sesuka hati je la. hahaha. membazir je. lepas tu cakap dekat member this is my first and last pakai lens. lepas tu dia bebel, kahwin nanti pakai juga lens. LOL. kahwin nanti aku nak pakai cermin mata. dulik apa! haha

MyLittleNote:: silau makin tinggi sekarang ni. gara-gara drive memalam orang pakai lampu tinggi. menyirap darah woi bila hadap manusia perangai jenis gini. aku tahu la kereta kau power dari aku. lol. jya mata!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Friday, April 14, 2017

April is Spring

bismillahirrahmanirrahim

semua orang ada instagram kan? kalau tak ada tu maybe dia tak berapa minat dengan laman sosial tu macam orang tak minat dengan wechat. bash budak-budak wechat!! haha. disebabkan aku banyak follow orang-orang yang stay dekat Jepun. follow orang-orang Jepun Muslim. maka instagram wall penuh dengan gambaran bunga sakura yang sugoii. *heart eyes*

kadang-kadang berangan nak berhanami dibawah pohon sakura. petals sakura berguguran lepas tu terjumpa jodoh pula. euwww sangat! err, yang jumpa jodoh tu abaikan la. haha. favorite flower dari kecik juga. cuma berharap sakura tu warna biru sebab aku suka warna biru. merepek sangat wehy. cukup la langit indah tu buatkan bunga tu nampak lagi lawa. dan berharap sangat dapat sentuh the real sakura. sakura malaysia tak berguguran. pokok pun renek. haha. tacoma je yang dapat buat aku rasa acah-acah berada dekat nihon. 

[kredit to google]

[kredit to google]

dan April is my month. and I love April. dulu waktu kecik-kecik main dengan cousin, suruh dia panggil aku April. terlebih tengok drama indon lerr ni. lepas tu panggil dia Disember. haha motif sangat! #babyapril sebenarnya. hikhik

and I really don't know why I'm so fall in love with Japanese people, country, culture and many more! really love it. impian dari kecik sampai la sekarang. cuma belum ada rezeki lagi nak pergi ke sana. I hope one day. 

MyLittleNote:: sekarang ni cuba nak belajar bahasa jepun. belajar kenal huruf hiragana duluan. kanji payah banget sik XD jya ne!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Tuesday, March 28, 2017

Its called Baby Addicted!

bismillahirrahmanirrahim

my first try update blog guna phone. just wondering how could you insert the emoji inside the entry πŸ˜… yaa, mesti lah you all update guna phone kan. I je yang masih kuno. masih lagi update guna apps blogspot yang macam emmm. susah pulak tu nak insert gambaq. gitu.

-------------------------------------------------

sebenarnya takda benda sangat yang nak dicerita atau dikongsi. lately memang aku suka sangat tengok gelagat baby comel. lagi-lagi tengok Yusuf Iskandar. siapa kenal? comel sangat 😭 Yusuf Iskandar anak kepada pasangan blogger terkenal waktu ketika dahulu Hanis Zalikha dan Hairul. Azreen. 

Selain itu aku suka stalk anak Dr Fatin Liyana dan Dr Anwar Fazal. nama dia Ajda. comel sangat. matanya kuyu ikut mata umi abi dia. sebab mata Dr FL dgn Dr AF lebih kurang je. haha. lepas tu Ajda ada dimple. cute overload! 

anak Marian Rivera dan Dingdong Dantes pun comel. baby Zia (nama dia panjang, jadi bagi nama pendek ja πŸ˜…πŸ˜‚) kecik-kecik hidung dah mancung ikut hidung mama dia. ada dimple macam mama dia jugak πŸ˜… oh ya, Marian ni pelakon Philiphine.

lepas tu suka tengok Sayuri chan. mama dia mix chinese malay. papa dia japanese. Sayuri omeyyyy pipi bolat. (boleh stalk instagram dia @littlesayuri__)

okay lah. itu je pun nak cerita. hahaha. comel sangat sampai rasa nak anak sendiri. padahal belum kahwin dan jangan fikir bukan-bukan. rindu nak cium bau baby ahli syurga ni. omeyyyy. hahahaha


[kredit to google]

MyLittleNote:: dan sangat mengharapkan ada anak buah baru. jyaa mata! 😊


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Saturday, March 18, 2017

Software yang patut Desginer ada !


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

software yang selalu digunakan dari adobe. software dari adobe memang best la kalau nak guna tu. yang aku tahu hanya photoshop, reader a.k.a pdf, illustrator dan lightroom serta in design. yang lain minta maaf la tak tahu sangat. kebangakkan software yang aku tahu tu, cuma lightroom dan in design sahaja la yang aku tak pernah guna. dan premiere pro ni pun aku baru tahu fungsinya. haha, kuno. 

kebanyakkan laptop atau PC seorang designer akan berlambak-lambak software yang ada. yang paling selalu diorang akan pakai photoshop, in design, atau illustration. bagi seorang photographer atau videographer diorang akan guna photoshop atau lightroom untuk edit gambar. sony vegas pro untuk buat video or something else software yang videographer pakai la. oh ya, premiere pro salah satu software adobe yang boleh anda edit video.

software ini memang best la pakai kalau nak buat video gempak.

as a architecture or engineering or industrial designer software wajib diorang mesti ada autoCAD. CAD bermaksud computer aided design. software ini diorang akan buat drawing mengikut scale yang ditetapkan. digunakan untuk membuat detail drawing yang gila-gila detail sampai mata naik juling. haha. itu mengarut. tapi yang penting buat drawing ikut scale. 



buat drawing guna autoCAD memang garisan anda tidak akan nampak senget. straight je.

kalau nak buat 3D selalunya guna google sketch up. tak pun guna 3D Max. sketchup ini bagus kalau nak buat drawing ala-ala perspektif yang nampak real life. beza 3D Max dengan google sketch up ini, 3D lebih nampak advance. anda akan dapat merekabentuk sesuatu ruang yang anda sendiri idam-idamkan melalui sofware ini. ianya lebih kurang macam permainan game sims. 


I don't know which one dia punya logo. haha




aku belum pernah lagi try guna 3D Max ni. sebab laptopku tak dapat nak menampung keberatan software ni. mampu guna google sketch up saja. kita bukan saja guna untuk interior design je, selalunya budak grafik pun guna software ni. kat sini kita boleh main render-render ikut sesuka hati kita. lepas tu polish bagi nampak real even ianya cartoon je. 

logo yang lama

latest, lagi latest tak tahu la saya. haha




sketch up ni boleh juga render bagi real. tapi tak se-power 3D Max la. setakat ni aku belum lagi pro guna sketch up ni. kena pandai main warna, lighting and so on. 


last but not least.

satu lagi software dimana khas untuk mereka yang suka melukis macam anime etc. cute je logo limau nipis. hahaha. dan ia salah satu software kegemaran aku sebab senang nak melukis doodle dibandingkan melukis di photoshop. 



ini sajalah software yang aku tahu sebagai seorang designer. dan kemungkinan mereka ada menggunakan software yang lebih gempak dari apa yang aku senaraikan? dan sesungguhnya memang sekarang ni aku memerlukan laptop yang baru supaya dapat menampung kesemua software yang patut designer ada. aku designer apa? deisgner syok sendiri. hahaha

dan korang cerita lah software apa yang korang guna. manalah tahu ada yang guna software lain daripada yang lain. sebab lain bidang lain software yang dia pakai. right?

MyLittleNote:: seriously ini daft pada tahun 2015 dan akhirnya aku berjaya publish serta siapkan entry. hahaha. jya mata!


:: Copyright Hanamiko Sakura ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...