Saturday, August 5, 2017

Hiking 2.0: Bukit Gasing, Petaling Jaya


bismillahirrahmanirahim

ini aktiviti outdoor ku iaitu hiking untuk next bukit yang aku tawan.
namanya Bukit Gasing terletak di Petaling Jaya. dekat je dengan KWSP PJ tu. nun disana.
yang pasti tempat ni macam jungle tracking semata sahaja. nak jogging dalam hutan ni pun okay juga. bagi sesiapa nak merasa jogging naik turun bukit. atau tangga? ahahaha


ni track dia. boleh rujuk peta sini. dan ia mempunyai track yang berlainan. tapi kami melalui track yang melalui jambatan gantung. oh ya, kali ni aku pergi dengan geng lain tau. bukan kawan-kawan sekolah. nak plan dengan diorang masing-masing sibuk dengan kerjaya masing-masing. kali ni aku pergi dengan kakchik dan geng hiking barunya. hiking ni aktiviti baru kakchik. kalau tak aku memang suka hiking dia suka run. tapiii.. aku mana suka run. hahaha. malas la nak run. penat. bagi aku hiking la paling aku suka. pelik tapi itu la hakikatnya. kihkihkih. kini kakchik sudah berjinak-jinak dengan hiking. mihmih.


dengan teman baru. maaf la gambar gegar sebab tangkap pun tengah berjalan. lagi pun kawan kakchik tu cakap. hah.. cepat sikit nak selfie tu. meh, aku bukan suka selfie sangat. hahaha. aku kan photographer. photographer type dia bukan suka selfie okay. hahaha. tangkap gambar ni nak buat kenangan bahawasanya hutan ini indah. gitu. btw, kawan kakchik tu lelaki. biasa la lelaki ni kan pantang kacau bila perempuan nak tangkap gambar nanti dia kata selfie. hahaha.


ceri hutan tak silap. bagi aku cantik. oh btw, aku memang suka tengok tumbuh-tumbuhan lagi-lagi dalam hutan. tenang je.


aktiviti wajib aku adalah baca segala informasi yang terpampang dimana-mana saja termasuklah di dalam hutan hatta di dalam muzium. mesti orang ingat aku ni nerd. who care. ilmu kot. haha


ini fern hutan yang aku tak pernah nampak. tu yang jakun pergi tangkap gambar. nak petik pun nak simpan mana kan. mengikut ilmu yang kakak pernah cerita (kakak dulu dia belajar sains perladangan) ada fern yang glow in the dark. aku pun tak tahu la fern mana satu. kihkih.


dah namanya ala ala park, jadi disediakan bangku untuk berehat.


masa tu kami hiking lepas zohor. sepatutnya pergi pagi, tapi pagi aku mengajar tuisyen. gigih tunggu aku habis kerja baru pergi hiking. dapatlah tengok sunset. lepas tu tangkap gambar style silhouette.


style silhouette nombor 2. yang ini aku pun tak tahu kawasan puncak ke apa, sebab bukit ni takda peak. ni kawasan di mana ramai orang yang berehat disebabkan kepenatan mendaki tangga semacam dekat Batu Cave tu.


ini la tangga tangga kesukaan kalian. hahahaha


tangga extreme sebab kena langkah akar pokok.


tadaaa. ini la pintu masuk dia. pintu masuk pun ada banyak, sebab banyak track kan? jadi kami masuk sini keluar ikut laluan lain. maaf tutup muka sikit. sebenarnya nak tunjuk penanda tu. tapi yang ada muka sendiri. hehe

bagi aku ia tak berapa extreme sangat. amik masa pun tak banyak sangat macam mana aku hiking Bukit Kutu dulu. turun pun dah petang cepat-cepat cari surau nak solat asar. nak jamak tak boleh ye sebab rumah dekat. bhahaha.

MyLittleNote:: ini sebenarnya hiking sebelum puasa hari tu yang aku nak cerita. berapa lama ntah duduk dalam draf. writing block masalahnya. bukan sebab malas. sebab tu dua tiga menjak ni aku rajin blog walking dari update blog sendiri. banyak benda nak cerita. jumpa nanti. jya mata!

Sakura menempek di entri ini:

:: Copyright Hanamiko Sakura ::

0 comments:

Post a Comment

berbudi, berbahasa, kemana pergi ingat sentiasa,
biar pun cantik, paras dan rupa,
akhlak mulia yang lebih utama,
budi bahasa dipelihara,
sopan santun dijaga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...