Saturday, March 18, 2017

Software yang patut Desginer ada !


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

software yang selalu digunakan dari adobe. software dari adobe memang best la kalau nak guna tu. yang aku tahu hanya photoshop, reader a.k.a pdf, illustrator dan lightroom serta in design. yang lain minta maaf la tak tahu sangat. kebangakkan software yang aku tahu tu, cuma lightroom dan in design sahaja la yang aku tak pernah guna. dan premiere pro ni pun aku baru tahu fungsinya. haha, kuno. 

kebanyakkan laptop atau PC seorang designer akan berlambak-lambak software yang ada. yang paling selalu diorang akan pakai photoshop, in design, atau illustration. bagi seorang photographer atau videographer diorang akan guna photoshop atau lightroom untuk edit gambar. sony vegas pro untuk buat video or something else software yang videographer pakai la. oh ya, premiere pro salah satu software adobe yang boleh anda edit video.

software ini memang best la pakai kalau nak buat video gempak.

as a architecture or engineering or industrial designer software wajib diorang mesti ada autoCAD. CAD bermaksud computer aided design. software ini diorang akan buat drawing mengikut scale yang ditetapkan. digunakan untuk membuat detail drawing yang gila-gila detail sampai mata naik juling. haha. itu mengarut. tapi yang penting buat drawing ikut scale. 



buat drawing guna autoCAD memang garisan anda tidak akan nampak senget. straight je.

kalau nak buat 3D selalunya guna google sketch up. tak pun guna 3D Max. sketchup ini bagus kalau nak buat drawing ala-ala perspektif yang nampak real life. beza 3D Max dengan google sketch up ini, 3D lebih nampak advance. anda akan dapat merekabentuk sesuatu ruang yang anda sendiri idam-idamkan melalui sofware ini. ianya lebih kurang macam permainan game sims. 


I don't know which one dia punya logo. haha




aku belum pernah lagi try guna 3D Max ni. sebab laptopku tak dapat nak menampung keberatan software ni. mampu guna google sketch up saja. kita bukan saja guna untuk interior design je, selalunya budak grafik pun guna software ni. kat sini kita boleh main render-render ikut sesuka hati kita. lepas tu polish bagi nampak real even ianya cartoon je. 

logo yang lama

latest, lagi latest tak tahu la saya. haha




sketch up ni boleh juga render bagi real. tapi tak se-power 3D Max la. setakat ni aku belum lagi pro guna sketch up ni. kena pandai main warna, lighting and so on. 


last but not least.

satu lagi software dimana khas untuk mereka yang suka melukis macam anime etc. cute je logo limau nipis. hahaha. dan ia salah satu software kegemaran aku sebab senang nak melukis doodle dibandingkan melukis di photoshop. 



ini sajalah software yang aku tahu sebagai seorang designer. dan kemungkinan mereka ada menggunakan software yang lebih gempak dari apa yang aku senaraikan? dan sesungguhnya memang sekarang ni aku memerlukan laptop yang baru supaya dapat menampung kesemua software yang patut designer ada. aku designer apa? deisgner syok sendiri. hahaha

dan korang cerita lah software apa yang korang guna. manalah tahu ada yang guna software lain daripada yang lain. sebab lain bidang lain software yang dia pakai. right?

MyLittleNote:: seriously ini daft pada tahun 2015 dan akhirnya aku berjaya publish serta siapkan entry. hahaha. jya mata!

Sakura menempek di entri ini:

:: Copyright Hanamiko Sakura ::

9 comments:

  1. ada software sony vegas tak? lama dah carik nak download T^T dulu pernah install tapi terpaksa uninstall sebab laptop full. hahahhaha :3

    memang tabik la siapa yg guna software autocad tu. :D

    pernah jugak install paint tool sai. memang best dan mudah melukis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada, crack saja la belum install lagi sebab software tu berat. haha

      wahh, mengapa tabik dgn mereka yg menggunakan autocad?

      kan, paint tool sai best guna :D

      Delete
    2. BV pun pernah install crack tapi key dia hilang pulak.

      sebab susah gila nak guna kot. hahhahaha

      yeahh, senang nak lukis, tapi susah jugak kalau takda mouse XD

      Delete
  2. Pandai guna Photoshop dengan Lightroom ja. Illustrator tu setakat nak buang layer sikit2 boleh la. Tak tahu kenapa saya rasa AI tu lagi susah dari PS. huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. org kata ai tu lagi best sebab tak perlu nak guna layer banyak sgt mcm PS. hahaha ikut keselesaan pengguna.

      Delete
  3. kalau tak pandai melukis, ada software ni boleh terus jadi pandai lukis tak? hehe
    cantik doodle last tu. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu tak sure pulak. hahaha. yang penting kena rajin practice. inshaAllah pandai la melukis πŸ˜…πŸ˜Š

      doodle last tu kredit pada goole je. hehe

      Delete
  4. Kalau medibang pun utk lukis jgk. Try download. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. alright. nanti saya try guna medibang. thanks sebab cadangkan 😊😊😊

      Delete

berbudi, berbahasa, kemana pergi ingat sentiasa,
biar pun cantik, paras dan rupa,
akhlak mulia yang lebih utama,
budi bahasa dipelihara,
sopan santun dijaga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...