Monday, March 13, 2017

Derma Darah

bismillahirrahmanirrahim

semalam aku nak pergi derma darah. by the way, derma darah ni aktiviti kesukaan aku. tak tahu kenapa. memang dari zaman sekolah menengah nak derma darah. tapi waktu tu bawah umur memang tak dibenarkan la. ye dak? waktu pertama kali aku derma darah tahun 2013. semester ke berapa pun aku dah tak ingat. excited punya pasal. kawan-kawan pun excited juga sebab dia nak tahu dia darah jenis apa. aku memang dah tahu darah jenis apa sebab parents darah O, dah semestinya aku darah O. positive atau negative tak tahu pula. bila ditanya tentang itu dekat nurse/doktor dia cakap yang tu kena uji dekat makmal. okay fine. hahaha



time nak derma untuk pertama kalinya aku ada masalah bab tak makan lagi. sekali tu aku kena halau dengan nurse tu suruh pergi makan. dia cakap budak ni lepas ni nak derma tapi tak makan. lepas check up semua dia suruh pergi makan. tapi jangan lari la. pesannya. masa nak derma tu aku dengan sorang kawan ni. dia sanggup derma juga sebab nak teman aku. dan masalah yang kami hadapi sama iaitu tak makan lagi. dia nervous kemain. aku dah cakap takpayah nak derma. tapi dia nak juga sebab aku derma. childish sungguh. 

tahun berganti tahun. aku terlepas tahun 2014 sebab waktu tu aku busy dengan assignment dan project membuatkan aku kurang tidur. terlepas dengan aktiviti tu pun satu hal. kalau terlepas tu ibarat kau putus cinta dengan kekasih hati. frust woo.

tahun 2015 kembali lagi, waktu tu aku semester terakhir. lecture siap pesan dekat kami. "dermakan la darah you all yang pemalas tu. nanti jadi rajin" bila dia sangat stress dengan kami yang buat kerja macam kura-kura. masa tu aku amik kesempatan pergi derma. yahoo. kali kedua ni tak best sebab lepas derma lengan aku bengkak sikit. salah cucuk kot. sakit X(

dalam tahun yang sama aku derma buat kali ke 3 waktu tu dah habis belajar. dan first time juga derma untuk Pusat Darah Negara. masalah kali ni katanya aku macam low blood pressure. soalnya saya ni udah makan ya buk. tidurnya cukup aja. dan kali ni lepas derma bahagian yang kena cucuk tu smooth je. takda bengkak dan sakit. yang paling best goodiesnya dapat sekotak air jus yang besar tu, XD

tahun 2016 dapat juga peluang untuk derma. kali ni pun takda masalah melainkan blood pressure. yang tukang check tu pun macam risau. ye saya tahu saya ni ada masalah pening kepala dan migraine. 

kali terakhir derma darah

oh ya, tahun ni pun aku nak derma darah, semalamkan? yaa. aku kena reject. setitik darah yang diuji itu timbul. dan katanya mungkin aku kurang tidur atau makan makanan yang tidak berkhasiat. sobs sobs. kecewa alang kepalang. kecewa sesangat. dinasihatkan untuk memakan sayur yang berlebihan. mengingatkan tentang itu. ya, memang aku jarang makan sayur sejak dua menjak ni. yela, kat office aku makan apa. mee segera je lebih. lunch makanan yang disediakan pun sayur sangatlah sikit (dan aku ni jenis sayur addicted) bila balik rumah jarang makan. kat rumah memang selalu membedal sayur lagi-lagi ulam ulaman. sodap!

lepas kena reject tu baru la aku sedar yang aku ni dah mula pening kepala. seminggu lepas asyik pening tak sudah. low blood pressure barang kali. ni pun pening lagi, siap bangun dari kerusi dah jatuh kejelepuk macam tak boleh nak imbangkan badan. huwarkhh. apa masalah aku ni.

MyLittleNote:: bulan ni sangat la busy dengan kerja ni. haha. jya mata!

Sakura menempek di entri ini:

:: Copyright Hanamiko Sakura ::

10 comments:

  1. saya belum pernah ada pengalaman derma darah memandangkan saya ni berpenyakit. haha. tapi, bagi sayalah, orang yang derma darah ni sangat mulia. semoga mereka mendapat pahala yang berpanjangan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya orang yang terpilihkan kan yang boleh derma. inshaAllah aminn :)

      Delete
  2. Saya banyak kali juga derma darah. Tapi last time tahun 2016 tak boleh derma sebab tak cukup tidur. Padahal tahun sebelum2 tu ok ja hahaha. btw saya singgah dan follow sini ya. Jemput melawat blog saya jika berkelapangan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semestinya orang yg boleh derma darah akan selamanya boleh derma darah. kan

      salam perkenalan, btw saya tk boleh nak tengok link blog. haha

      Delete
  3. banyak pahala dapatt dengan derma darah. salam kenal sis

    ReplyDelete
  4. yeahh haritu baru je bljr cara nak ambik darah.. tp klu ambik darah yg utk derma guna jarum besauu. Ni darah timbul tak cukup haemoglobin ni, slain sayur2, bolehla mkn mknn yg byk iron yer ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a, jarum dia besar. pejam mata je la. haha

      baik lah cik doktor. nanti saya makan makanan yg banyak iron. terima kasihh.. ^^

      Delete
  5. wow ai seumur hidup x pernah derma darah #TakutJarum uols🤣😅😅. masa primary school under weight x blh derma skrng plak koi kertuuuu mcm2 fobia plak🙈🙈

    ReplyDelete
  6. teringin nak derma darah. entah layak ke tidak T^T
    belum berkesempatan lagi menderma darah nie :)

    ReplyDelete

berbudi, berbahasa, kemana pergi ingat sentiasa,
biar pun cantik, paras dan rupa,
akhlak mulia yang lebih utama,
budi bahasa dipelihara,
sopan santun dijaga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...