Monday, September 5, 2016

Sambung Belajar

bismillahirrahmanirrahim.

its been long day long month I have'nt updated blog. cehh, english kelaut. okay, intro dah habis. hahaha.

masing-masing tanya aku bila nak sambung belajar? especially orang-orang yang berdekatan dengan aku. ermm, bukan family. tapi kawan ditempat kerja yang sama tapi lain company la. pelik bukan? haha. diorang kebanyakkan lepasan diploma atau asasi atau tengah cuti sem selama tiga bulan yang sedang mencari duit poket. after that diorang sambung belajar atau start new semester. uish, sakit memang sakit bila orang tanya macam tu. nak kata tak ada rezeki, lain ceritanya. inshaAllah lepasan UiTM ni nak sambung degree UiTM balik inshaAllah dapat la. ni mungkin rezeki bila nak sambung belajar tapi hidup dibelenggu dalam keadaan berhutang. ya, hutang PTPTN masa diploma dulu. menyesal amik PTPTN? tak juga. kalau menyesal siapa yang nak tanggung aku belajar diploma dulu kan? hahaha. hidup kalau berhutang tak lena tidur tau. takut!

ada juga kengkawan lain yang dah bertahun habis diploma tapi tak sambung sampai sekarang. alasan diorang nak cari pengalaman kerja dahulu. pengalaman kerja tu sangat sangat penting. lagi penting kalau pengalaman kerja kau tu setahun dua. dia tak main la pengalaman kerja 3 bulan. hahaha. so, aku tekadkan hati agar tidak terburu-buru atau gelojoh nak sambung belajar. yang dah sambung belajar tu pun siap pesan dekat aku tak perlu sambung belajar. gila apa. haha. depa bilang degree life beza dari diploma life. okay, baik lah. lagi susah diorang cakap boleh hilang mood nak sambung sebab takda duit atau dibelenggu hutang PTPTN tu. gituu.

okay. dah penat nak bebel sebab topik pun membosankan. yala, takda menda yang nak dikongsikan. kalau kongsi pun cerita dah basi bikin simpan dalam draf. haha.

MyLittleNote:: hidup ini ibarat ladang. kita semai elok2, hasilnya diakhirat nanti. dapat hasil yang buruk atau yang baik. Jya Mata!

Sakura menempek di entri ini:

:: Copyright Hanamiko Sakura ::

1 comment:

  1. apa pun kalau betul nak sambung study inn shaa ALLAH ade je rezeki :D
    teruskan belaja ye sampa berjaya :D

    ReplyDelete

berbudi, berbahasa, kemana pergi ingat sentiasa,
biar pun cantik, paras dan rupa,
akhlak mulia yang lebih utama,
budi bahasa dipelihara,
sopan santun dijaga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...