Wednesday, February 22, 2017

Planner of Life

bismillahirrahmanirrahim


hidup ini perlu merancang. what is your plan this year? akhir tahun lepas aku pernah mengomel sendirian yang aku rasa hidup aku gelap. sebab gelap? sebab kita tak merancang dengan baik. selain buat perancangan jangka pendek. kita juga kena buat perancangan jangka panjang. ye saya tahu kehendak Allah membataskan kehendak manusia. Allah adalah sebaik-baik perancangkan? that's why kita kena merancang, jadi Allah akan tolong dengan perancangannya. kalau tak merancang? macam mana Allah nak tolong. right? 

"sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri." 13:11



tahun 2016 merupakan tahun dimana aku tidak lagi bergelar student. it's quite strange. belajar untuk mencari nafkah dan mencari komitment sendiri. terutama sekali komitment terhadap kereta. aku baru saja menerima sebuah kereta milik abangku. disebabkan dia beli kereta baru, maka kereta itu dia serahkan kepadaku. dah aku pergi kerja hari-hari naik kereta tu. macam tak adil pulak dia yang bayar. walaupun bayaran balik pada bank itu agak rendah jumlahnya, tapi bagi aku agak banyak. walaupun tak terlampau banyak. dan ilmu tentang kereta mencurah-curah dalam otak kepala ni. kena tahu tentang kondisinya. kena tahu tentang kesihatanya lagi-lagi bab renew roadtax. huwarkhh! hari tu aku lambat renew roadtax. dah drive sampai KL. ntah kemana-mana aku bawa. yela, tahun lepas Zaki yang renew, so expectation aku tahun 2017 la tamatnya. rupanya October 2016 tamat. hahaha. 

perancangan aku terhadap kereta itu adalah, aku akan habiskan bayar kemudian tukar nama kereta tu atas nama aku. jadi nama aku akan bersih dari pinjaman bank kecuali pinjaman ptptn. *tersedak*

perancangan seterusnya ingat nak sambung degree lepas habis bayar balik ptptn. tapi macam mustahil je, even kakak bayar balik pinjaman dia guna kwsp. aku? kwsp pun baru daftar. isi pun tidak. hahaha. *gelak takda harapan* plan balik ingat nak sambung degree guna duit sendiri. lepas tu fikir balik macam takda harapan juga. it's okay. Allah know the best for us. 

tapi masa tu rasa. arkhh! tak kira aku nak sambung belajar jugak! tapi masa tu juga application untuk sambung degree di UiTM dibuka aku pandang sambil lewa. sampailah ex-roommates aku yang dah hampir 2 tahun kot tak belajar dapat keputusan yang dia dapat sambung belajar. wahh! sorang bakal jadi cikgu, dan sorang lagi bakal jadi tourist guide. memandai je la engko ni!

setelah itu plan aku kelaut lagi.

tapi yang penting, perkahwinan is not priority right now. biasalah anak bongsu siapa nak pandang selagi ada abang atau kakak yang masih belum berkahwin. okay, bab yang itu selamat. melainkan ada mulut kengkawan tu tanya bila kau nak kahwin. rasa nak cepuk pun ada. rezeki orang lain-lain kan.

dan sekarang ni aku sangat takut kalau jadi hamba duit. yaa, semua perancangan memerlukan duit. and Miss Hanamiko Sakura, please kawal kewangan kau. banyak membazir pada makanan. nak buat macam mana kan aku suka makan. makan sampai licin tau. bukan tinggal sisa. :'(

MyLittleNote:: semoga semua urusan dipermudahkan oleh Allah. aminn~ jya mata!

Sakura menempek di entri ini:

:: Copyright Hanamiko Sakura ::

2 comments:

  1. Pegila sambung degree, pegila sambung degree. But if you got any good offers try to work for awhile and sees how it goes. Untungnya dapat keretaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  2. pelan2 kayuh is the best... take a risk when u are ready gitu.. =)

    ReplyDelete

berbudi, berbahasa, kemana pergi ingat sentiasa,
biar pun cantik, paras dan rupa,
akhlak mulia yang lebih utama,
budi bahasa dipelihara,
sopan santun dijaga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...