Thursday, May 10, 2012

What should I do?

nak tunggu result second intake upu or masuk matrikulasi?


mula2 aku ingat nak masuk matrik dulu sementara tunggu second intake upu. ye! jujur aku cakap yang aku tak dapat upu. sedih beb! member2 semua happy. ada yang dapat unisza, uiam, dan uitm. yang tak dapat upu tu diaorang pakat ramai2 masuk matrik. ada juga sambung form 6 (best nya diorang yang sambung form 6. jeles. >.< jadi budak sekolah balik) then, bila aku dapat upu. (insyaAllah!) aku nak cabut dari matrik. tapi bapa tak bagi pula. suruh stay je dekat matrik. urm.. (buat muka seposen jap) 

second idea gila aku.
tunggu result second intake upu tanpa masuk matrik. kalau tak dapat. melepas matrik. urm.. tak apa lah. cari kerja mulakan hidup baru. cari ilmu tak semestinya dekat sekolah, kolej, mahu pun universiti kan. (pujuk hati sikit)

think positive.
mungkin masa aku apply upu aku salah pilih course kot. yela, masa tu aku tak sempat nak kemas kini. tup tup dah tamat tempoh. mungkin Allah bagi rezeki dekat aku untuk second intake punya. yang rayuan ni aku betul2 pilih course dengan berhati-hati. pilihan pertama, diploma sains geomatik (sumber alam). aku tahu course ni terpaksa berjemur di bawah matahari. pilihan kedua, diploma sains komputer. hah! diploma sains komputer ni lah pilihan pertama aku masa apply upu dulu. tapi malangnya tak dapat. urm, tak apa. yang kali kedua mesti dapat.

ramai yang kata suruh masuk matrik. tapi hati ini tidak rela. macam sedikit tidak ikhlas. kalau course sains yang aku dapat dekat matrik. kompem aku terus masuk tanpa berfikir panjang. perakauan. aku rasa pandang course ni dengan sayu je. minta maaf perakaunan. 

ada yang kata. nak pilih course tu biarlah ikut kesesuaian dan minat kita. kalau tak minat kompem tak boleh bawak. ye dak? alaa~ macam mana ni. tarikh pendaftaran matrik nak dah dekat. aku pun belum terima atau tolak tawaran matrik tu.

MyLittleNote :: =.=' blurr~

Sakura menempek di entri ini:

:: Copyright Hanamiko Sakura ::

19 comments:

  1. ikot kata hati.. tak pon , buat slt istikarah bnyk2.. :)

    ReplyDelete
  2. buat yg terbaik.. sy dulu pun tak dpt upu.. =)

    ReplyDelete
  3. hmm..mmg rumit gak ni. kemungkinan2 yg sukar kita jangka.

    kalau dh masuk matrik, keluar balik..rugi tang yuran rasanya.

    sebaiknya, adik buat solat istikharah utk terima/tolak matriks tu. Tapi kalau betul2 tak suka, kena bersedia mentally jika gagal 2nd intake UPU tu. Jgn pulak frust.

    ReplyDelete
  4. KITA TERBALIK LA PLAK.. akk dulu dapat matrik tapi sains... akk tak minat... akk nak perakaunan... tapi takde rezeki... dua2 ALLAH tak bagi... sebab masa tu ada masalah besar... menyasal dah tak berguna... life must go on... so adik... kalu boleh cari yang kita minat dulu... tapi kalau family dah tetapkan... insyALLAH itu adalah yang tebaik tuk kita... sebab family mesti nak yang terbaik buat kita... bincang sama ayah...

    ReplyDelete
  5. tak mau masuk matrik sebab takut tak dapat kos sains ke dik ? kalau yg di mohon sains, akan dapat sains.


    macam akak dulu, akak dapat sc hayat. tapi abah suruh tukar akaun. lagi sedih, sebab tak ada basic akaun. tapi, lepas tu akak masih boleh bawak masa tu. cuma hard sikit lah masa tu. :))

    ReplyDelete
  6. Ooo dpt kos perakaunan ehh ? Emm baru nk suruh masuk matrik .. Sbb kt matrik kl belajar betul2 dpt result tip top boleh jadi mcm batu lompatan utk smbung buat degree terus nt.. Dh xdpt kos yg diminati pulak..xpe lah..ilmu itu ada kat mana2 ja..yg penting usaha :) pape pn good luck ya.. InsyaAllah ada jalannya nt :)

    ReplyDelete
  7. yg penting kita kena ikhlas amik course tu.. Hana bimbang awk x dpt struggle kat matrik sbb awal2 awak dh x suka.. cuba pujuk ayah awak.. masuk matrik n kalo dpt upu, masuk upu. cakap la yg awk xleh struggle for matrik.. kalo gagal matrik, kena masuk diploma balik.. x ke rugi ke?

    hehe.. Hana siap ajar lg cara nk pujuk.. :D apa2 pon, all the best :)

    ReplyDelete
  8. yg penting kita kena ikhlas amik course tu.. Hana bimbang awk x dpt struggle kat matrik sbb awal2 awak dh x suka.. cuba pujuk ayah awak.. masuk matrik n kalo dpt upu, masuk upu. cakap la yg awk xleh struggle for matrik.. kalo gagal matrik, kena masuk diploma balik.. x ke rugi ke?

    hehe.. Hana siap ajar lg cara nk pujuk.. :D apa2 pon, all the best :)

    ReplyDelete
  9. camna nak cakap ye..dulu akak dapat kos yg tak minat..mmg paksa diri belajar asalkan tak kena tendang uitm and dapat dgree...then konon bila dah kerja nk lari bidang tapi mmg dah tertulis kot..still kerja dlm bidang yg sama...mmg jiwa memberontak giler2 tapi lepas masuk thn ke3 kerja hati ni mcm dah pasrah dan pk positif mesti ada sbb kenapa Allah letak mcm tu..tu kes akak tapi kamu still ada peluang utk memilih..so masuk jer matrik then dapat upu terus cabutttttttttt..cakap kat ayah tak boleh bawak sambil nages2 insyaAllah lepas kot ahahhaa..so gudluck!!:D

    ReplyDelete
  10. dapat matriks? kat mana? oklah tu. Insyallah, ada rezeki untuk ke uni tu.

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah . pape pon tahniah ye dik . bukan senang nak dapat matrik tu . pape pon try solat istikharah :) .kalau nak tau senang jek . lps buat solat istikharah n ikot gerak hati . insyaAllah . allah mudahkan urusan adik :)

    ReplyDelete
  12. zaza pun xdapat upu sbb guna lepasan skm yg agak terhad bdg ditawarkan.jadi terpaksa isi yg xde kena mgena dengan skm zaza.hurm, sdh tp insyaAllah byk lg rzki dan pluang..

    ReplyDelete
  13. kalau ada minat ke arash satu bidang , better pilih ke arah tu....or tanya pendapat mak ayh .....

    ReplyDelete
  14. perakaunan untung kot,, kalau dapat sampai chartered accountant,, memang gempak lah.. pluang pekerjaan pon banyak..

    ReplyDelete
  15. untunglah dpr matriks..xpe klu xdpt upu..leh cube utk ijzh pula..sy dlu lps spm xdpt pun matrik..

    ReplyDelete
  16. Same, xdpt UPU :'/ Mmg tu yg sya harapkan huhu. Sya dpt form 6, first-2 maw masuk form 6 sementara tggu rayuan, but malas hehe.

    ReplyDelete
  17. TEPUK DADA TANYA SELERA...HIHHIIH

    ReplyDelete
  18. Selamat berjaya dalam hidup. Dengan penuh pengharapan.

    https://plus.google.com/+ZazlanTonsiti/posts

    ReplyDelete

berbudi, berbahasa, kemana pergi ingat sentiasa,
biar pun cantik, paras dan rupa,
akhlak mulia yang lebih utama,
budi bahasa dipelihara,
sopan santun dijaga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...